Redactie
Redactie Food & Drinks 6 okt 2017

Het is het seizoen van bockbier, maar what’s up met die naam?

De bladeren vallen van de bomen en het wordt kouder: het is tijd voor bockbier. Meer specifiek: een goede herfstbock. Heerlijk natuurlijk, maar heb je ooit stilgestaan bij de – ietwat vreemde – naam? 

Producenten van bockbieren maken op hun etiketten en in hun reclame-uitingen vaak gretig gebruik van genereus lachende bokken. Je vraagt je waarschijnlijk af: wat heeft het dier te maken met het bier? Het antwoord is: helemaal niets.

De oorsprong van de naam ‘bockbier’

Bockbier (spellen als ‘bokbier’ mag ook) is namelijk een verbastering van een eeuwenoude naam. Algemeen wordt aangenomen dat dit bier in de 17de eeuw in Beieren ontstond. De originele naam luidt ‘Einbecker Bier’. In Beieren wordt gesproken met een nogal sterk accent, waardoor de uitspraak van ‘Einbeck’ klonk als ‘Einpöck’. Dit verbasterde in ‘Ein Bock’ als een Einbecker biertje werd besteld.

Vanuit Duitsland vond het bier ook zijn weg naar omringende landen, waaronder Nederland. Nederland is tegenwoordig één van ‘s werelds grootste producenten van bockbier. Vrijwel alle grote merken hebben een of meerdere seizoensbocken in het assortiment. De oversteek naar Nederland viel gelijk met een sterke groei van populariteit van het Einbecker Bier, dat dus werd besteld als ‘Ein Bock’ en dus werd dit woord geadopteerd in de Nederlandse taal.

De bok is altijd gebleven en een wezenlijk onderdeel geworden van de herkenbaarheid van bockbier. Klinklare onzin dus, maar ach, het is traditie. De komende maanden zijn weer perfect om een lekkere bock te drinken. Dit bier herken je aan zijn dieprode kleur, karamelachtige accenten en hoge aandeel vaste stoffen in het bier, waardoor het wat ‘dikker’ aanvoelt dan veel andere soorten. Proost.

Reageer op artikel:
Het is het seizoen van bockbier, maar what’s up met die naam?
Sluiten