Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Disney CEO Bob Iger treedt af: een tijdperk in 5 briljante beslissingen

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar na een paar keer zijn pensioen uitgesteld te hebben is het nu eindelijk zover: Bob Iger stopt als CEO van Disney.

Dat heeft de entertainmentgigant afgelopen dinsdagavond bekendgemaakt. De nieuwe CEO is ook direct benoemd, Bob Chapek.

Disney CEO Bob Iger treedt af

Hij werkt al 27 jaar voor Disney en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de pretparken en producten van het bedrijf. Chapek was onder andere de man achter Galaxy’s Edge, de nieuwe Star Wars ervaring in Disneyland.

Iger verdwijnt overigens niet per direct. Tot het einde van 2021 zal hij aanblijven als uitvoerend voorzitter, en Chapek begeleiden in het overnemen van de business. Iger benadrukt blij te zijn dat hij zich de komende twee jaar verder vooral op de creatieve contentkant kan gaan focussen.

Bob Chapek (links) en Bob Iger Disney
Bob Chapek (links) en Bob Iger (VALERIE MACON, GERARDO MORA / AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA)

Einde van een tijdperk

Met het aftreden van Bob Iger is het einde van een tijdperk aangebroken. Zonder hem had Disney er compleet anders uitgezien. Sterker nog, zonder zijn strategische beslissingen van de afgelopen 15 jaar was de kans aanwezig geweest dat het bedrijf nu niet eens meer bestond.

Uit zijn recent uitgegeven (en zeer boeiende) biografie beschrijft Iger hoe Disney begin dit millennium continu de plank missloeg. De animatiefilms sloegen niet meer aan, de pretparken leken ingedut en links en rechts haalden jongere bedrijven de entertainmentgigant in.

Iger’s briljante overnames

Middels een aantal grote overnames en creatieve beslissingen wist Iger Disney te maken tot de dominante speler die het bedrijf vandaag de dag is.

Pixar: 7 miljard dollar

In zijn eerste jaar als CEO kreeg hij het in 2005 meteen voor elkaar om Disney’s gecompliceerde band met Apple CEO Steve Jobs en daarmee Pixar te herstellen.

Iger werd vrienden met Jobs en kreeg het voor elkaar om een overname te doen die de toekomst van Disney heeft veranderd: Pixar, voor 7 miljard dollar. Opeens was Disney weer koploper op het gebied van animatiefilms.

Marvel Entertainment: 4 miljard dollar

De volgende stap? De overname van Marvel Entertainment, eind 2009. Voor ‘slechts’ 4 miljard nam Disney het bedrijf over. Wat achteraf een monstersucces is gebleken, was toen een vrij controversiële overname. Aandeelhouders benadrukten dat de filmrechten voor de meest populaire Marvel-helden niet eens bij Marvel Entertainment lagen.

Spider-Man lag immers bij Sony Pictures. Nu is Iron Man het gezicht van het Marvel Cinematic Universe, maar destijds was de superheld nou niet bepaald een grote naam bij het publiek.

De overname heeft in ieder geval geloond. Alleen al aan box office harkte Disney de afgelopen 11 jaar maar liefst 28 miljard dollar met het MCU binnen.

Lucasfilm: 4 miljard dollar

Daar bleef het niet bij. In 2021 kondigde Disney de overname van Lucasfilm aan. Na het monstersucces met Marvel had Iger opeens ook Star Wars om weer een nieuwe impuls te geven. Ook die overname is op papier een groot succes, al gaat het aan de filmkant niet zo goed als Bob Iger hoopte.

21st Century Fox: 71 miljard dollar

De meest recente grote overname kunnen we ons allemaal nog herinneren: dat is die van 21st Century Fox voor meer dan 71 miljard. Een berg aan content, studio’s en een aantal missende Marvel-helden waarover de aandeelhouders klaagden in 2009.

Alles komt samen met Disney+

Al die overnames komen samen in het masterplan van Iger voor de toekomst van entertainment: Disney+. Iger wist als architect van de streamingdienst binnen drie maanden 28 miljoen abonnees binnen te halen. En vergeet Hulu en ESPN+ niet. Succes wat alleen mogelijk is door alle overgenomen franchises en content van de afgelopen 15 jaar.

Solide basis voor opvolger

Zijn opvolger als CEO van Disney, Bob Chapek, kan dat alleen maar onderschrijven:

“Bob Iger heeft Disney gebouwd tot het meest bewonderde en succesvolle media- en entertainmentbedrijf, en ik heb het geluk gehad om op de eerste rij te mogen zitten als lid van zijn leiderschapsteam,” zei Chapek in een persbericht. “Alles wat we tot nu toe hebben bereikt, dient als een solide basis voor verdere creatieve verhalen, gedurfde innovatie en doordachte risico’s.”

Benieuwd naar meer verhalen over de strategie van Bob Iger, en zijn gedachten over de overnames die hij voor Disney in gang heeft gezet? Dan raden we je aan zijn biografie te checken, Ride of a Lifetime. Daarin neemt hij je mee door zijn indrukwekkende carrière.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney CEO Bob Iger treedt af: een tijdperk in 5 briljante beslissingen
Sluiten