Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 7 dec 2020

Bob Dylan is 250 miljoen euro rijker en 600 nummers armer

Bob Dylan heeft de rechten op zijn complete oeuvre, bestaande uit ongeveer 600 nummers en teksten, verkocht aan Universal Music. Het gaat volgens The Guardian om een recorddeal binnen de muziekwereld, van omgerekend 250 miljoen euro.

Met Rough en Rowdy Ways kwam Bob Dylan in 2020 eindelijk weer eens met een album dat verraste. Zijn stem klinkt op deze plaat beter op dan de paar voorgaande albums, de woorden die hij gebruikt lijken zorgvuldiger gekozen en met Murder Most Foul scoorde hij eindelijk weer eens een hit. Maar de legendarische singer-songwriter uit Amerika heeft dit jaar dus nog een verrassing in petto.

Bob Dylan verkoopt al zijn rechten

In een rechtstreekse deal met Universal Music heeft Bob Dylan alles wat hij ooit heeft gecreëerd verkocht. Het is niet bekend wat de platenmaatschappij exact heeft betaald, maar verschillende media, waaronder The New York Times en The Guardian, melden dat het om een bedrag rond de 250 miljoen gaat.

Met alle rechten wordt ook echt alle rechten bedoeld. Dus inclusief nummers als Blowin’ in the Wind, Lay Lady Lay, Like a Rolling Stone, The Times They Are a-Changin’, Make You Feel My Love en Tangled Up in Blue.

De beweegreden van Bob Dylan om zijn creatieve oeuvre te verkopen voor geld is niet bekend. De mensen binnen Universal Music wrijven in ieder geval in hun handen. Zijn nummers zijn onverminderd populair en meer dan 6.000 keer opgenomen door tientallen artiesten, waaronder Adele, Guns N ’Roses, Bob Marley, U2 en Stevie Wonder. Dat wordt royalty’s harken.

‘Zowel een voorrecht als verantwoordelijkheid’

“Het is geen geheim dat de kunst van het schrijven van liedjes de fundamentele sleutel is tot alle geweldige muziek”, zegt Universal Music-CEO Sir Lucian Grainge in een statement. “Het is ook geen geheim dat Bob Dylan een van de allerbeste beoefenaars van die kunst is.”

Jody Gerson, CEO van Universal Music Publishing Group (UMPG): “Het vertegenwoordigen van het oeuvre van een van de grootste songwriters aller tijden, wiens culturele belang niet genoeg kan worden benadrukt, is zowel een voorrecht als een verantwoordelijkheid.”

Universal Music de beurs op

Universal Music is de grootste speler binnen de muziekwereld. In 2022 wil het bedrijf de beurs op met een minimale waarde van 30 miljard euro. Bob Dylan zal nu ongetwijfeld een van de rijkste muzikanten ter wereld zijn.

🥃 Check hier het whiskymerk van Bob Dylan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bob Dylan is 250 miljoen euro rijker en 600 nummers armer
Sluiten