Redactie
Redactie Bikes 21 apr 2016

BMW R75/5, Triumph Speed Twin en Yamaha XJR 1300

Een heerlijke burger of een awesome custom bike; van allebei loopt het water in de mond. In deze wekelijkse rubriek delen we lekkerste en laatste tweewielers die we zijn tegengekomen.

‘The Bavarian Knight’ BMW R75/5

Deze subtiele patser is in de basis een BMW R75/5 750cc uit 1975, maar bestaat verder uit allerlei losse materialen die de eigenaar en de sleutelaars van Fuller Moto uit Atlanta in de loop der jaren hebben verzameld. Het idee van deze custom bike was om hem een bescheiden en esthetisch design mee te geven. ‘We wilden een motor bouwen die in de jaren ’70 zo uit de fabriek had kunnen rollen, maar wel met moderne toevoegingen’, aldus de bouwer. ‘Destijds werden Beemers zeer strak ontworpen en dat past precies bij onze filosofie.’

Triumph Speed Twin 5TA (1961)

Deze prachtige, zwarte Triumph is omgebouwd door het Turkse Bunker Custom Cycles. De bouwers Mert en Can Uzer hebben het volledige achterframe op de schop genomen. Ook de voorkant is flink aangepakt en komt een stuk lager uit dankzij de Suzuki T500 Titan voorvork. Tof detail: de subtiele kap over het wiel met daarop de minimale achterlamp van Dime City Cycles. Wie goed zoekt, ziet overal subtiele details voorbij komen zoals de veren onder het zitgedeelte. Het idee was dan ook om originele onderdelen te combineren met zorgvuldig geselecteerde andere onderdelen.

Yamaha XJR 1300

De in Australië wonende Dave Zieglmeier moest zijn enorme collectie comic books (zevenduizend stuks) verkopen op dit juweeltje te kunnen aanschaffen, maar hé, dan heb je wel wat. Omdat Dave geen monteur is, maar wel een professionele graphic designer, was de verdeling snel duidelijk: hij het design, de mannen van RB Racing het montagewerk. ‘Mijn ultieme droom was een agressieve motor met rode en zwarte accenten. Dat is gelukt.’ Vooral opvallend is de minimale staart, die Dave eveneens heeft verkregen via Dime City Cycles (‘het was de aller allerlaatste’) en het opvallende uitlaatsysteem (‘een rip uit m’n lijf’). De nummer 15 staat voor het geboortejaar van z’n dochter.

Reageer op artikel:
BMW R75/5, Triumph Speed Twin en Yamaha XJR 1300
Sluiten