Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Wheels 23 nov 2020

De eerste elektrische SUV van BMW laadt razendsnel

Hier is alvast een glimp van de BMW iX, de eerste volledig elektrische SUV van de ‘Beierse Motorfabrieken’. De auto laadt razendsnel en beschikt over onzichtbare intelligentie.

Iets meer dan een jaar geleden onthulde BmW zijn eerste volledige elektrische Sedan, een 530 pk sterke i4. Die auto gaat volgend jaar in productie. De nieuwe SUV wordt op hetzelfde platform gebouwd, tevens in 2021.

BMW iX

De eerste volledig elektrische SUV werd eerder dit jaar al aangekondigd, inmiddels hebben we de eerste blauwdruk onder ogen gekregen. In het tweede kwartaal van 2021 begint de productie, en er wordt steeds meer bekend over de auto.

BMW iX, volledig elektrische suv
(Afbeelding: Bayerische Motoren Werke)

De BMW iX komt in verschillende edities op de markt, met een vermogen tot 500 pk (370 kW). Volgeladen gaat de actieradius tot meer dan 600 kilometer en dat is behoorlijk. De tijd dat een SUV een asobak is wat betreft het milieu, nadert hiermee zijn einde.

Onzichtbaar intelligent

Het interieur is een kwestie van smaak. Feit is dat het bedieningspaneel en dashboard er gelikt uitzien en vol futuristisch ogende opties zitten. En nee, die transparante bedieningsknop op het middenpaneel is geen asbak. De elektrische SUV beschikt over de nieuwe technologie Shy Tech. Volgens de bouwers ervaar je in de BMW iX een nieuwe vorm van comfortabele mobiliteit. Het Shy Tech-concept stelt de inzittenden centraal en brengt technologie naar de achtergrond als die niet wordt gebruikt. Een onzichtbare intelligentie, die overal en tot in de details terugkomt. Klinkt even fascinerend als beangstigend.

BMW iX, eerste volledig elektrische SUV
(Afbeelding: Bayerische Motoren Werke)

Dan de prestaties. De BMW iX trekt in minder dan 5 seconden op van 0 naar 100 kilometer per uur. Niet slecht voor een auto die ongeveer even groot is als de X5. Maar echt indrukwekkend is de accu, en dan vooral de laadtijd.

Eerste volledig elektrische SUV laadt razendsnel

Snelladen van 10 tot 80 procent gaat in minder dan 40 minuten. Nog minder tijd over? In 10 minuten laadt je de auto op tot een range van 120 kilometer. De maximale actieradius van de elektrische BMW is, in volgeladen staat, berekend op iets meer dan 600 kilometer. Het gemiddelde stroomverbruik ligt gemiddeld op 21 kWh per 100 kilometer per uur.

BMW iX, eerste volledig elektrische suv
(Afbeelding: Bayerische Motoren Werke)

De eerste volledig elektrische SUV moet in het tweede kwartaal van 2021 in productie gaan, om in 2022 de markt te betreden. De verkoopprijs wordt geschat rond de 60.000 euro. Meer informatie vind je hier.

🚘 Check ook: Ferrari-aandelen schieten omhoog na statement over elektromotor

Reageer op artikel:
De eerste elektrische SUV van BMW laadt razendsnel
Sluiten