Wheels 14 sep 2018 Marlon Labrie

Vergeet de zelfrijdende auto, BMW heeft de zelfrijdende motor

De rijdende auto houdt de wereld in de ban. Het is natuurlijk een bijzondere/onnatuurlijke techniek, in een auto zitten die je zelf niet hoeft te besturen is nu éénmaal een raar gevoel. Onze Duitse vrienden van BMW Motorrad doen er een schepje bovenop, zij hebben namelijk een zelfrijdende motor ontwikkeld.

De Duitse motormuizen zijn ongeveer al dik twee jaar bezig met ontwikkelen van een zelfrijdende motor. Dit allemaal met veiligheid als achterliggende gedachte. Motorrijden is nu eenmaal een stuk gevaarlijker dan autorijden. De kans dat je op een motor om het leven komt is namelijk 28 keer zo groot als wanneer je achter het stuur van een auto zit. Deze ratio moet naar beneden natuurlijk. Door de nieuwe technologie wil BMW verder met ontwikkelen en de nieuwe motorfietsen nog veiliger maken.

Zelfrijdende BMW GS

De zelfrijdende motor in kwestie is een BMW R 1200 GS, een beest van een tweewieler kunnen we wel stellen. De motor kan volledig zelfstandig wegrijden, sturen, remmen en de motor op de standaard zetten. BMW Motorrad heeft de zelfrijdende GS een aantal rondjes laten rijden op een testcircuit om te kijken hoe het de motor zou vergaan. Zelf vinden we het er een beetje gek uitzien, zo’n lege motor op de weg, maar de prestatie mag er niet minder om zijn. Benieuwd? Check het hieronder.

ConnectedRide: Safety is everyone’s business.

How can we make motorcycling even safer? We know automation is part of your motorcycle safety. To enable us to further develop vehicle dynamics control systems, we conduct intensive research with the aid of prototypes and measure and collect data. The self-propelled motorcycle is one such prototype – but we are not forcing autonomous driving as such.

Geen zelfrijdende motor te koop

BMW heeft geen plan om de zelfrijdende motorfiets in de verkoop te zetten, niet heel gek natuurlijk want dat neemt de motor beleving natuurlijk weg. Dus helaas, je zult toch gewoon zelf moeten koppelen, rijden en vooral opletten. Wel wil BMW nieuwe technologieën van de zelfrijdende motor in de nieuwe motor modellen zetten. Het gaat eigenlijk om dezelfde techniek die nu in de zelfrijdende auto zit zoals: gevaarlijke situaties inzien en remmen zodra het nodig is. Die functies zijn zeer interessant en kunnen het aantal ongelukken verkleinen, wat alleen maar mooi is. Een bijzonder project met een rooskleurige toekomst, wij zijn benieuwd!

The Verge

Reageer op artikel:
Vergeet de zelfrijdende auto, BMW heeft de zelfrijdende motor
Sluiten