Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 12 feb 2019

Vegan-trend bereikt autoindustrie: BMW komt met volledig diervriendelijke SUV

Ecologisch verantwoord autorijden is opeens een stuk dichterbij gekomen. Dat is dan vooral te danken aan BMW. Onlangs toonde de Duitste autobouwer de prototypen van de nieuwe serie luxe elektrische SUV’s. Het belangrijkste detail: volgens het bedrijf is het interieur volledig veganistisch. BMW onthulde voor het eerst het concept voor zijn elektrische SUV, de iNEXT, afgelopen september op de LA Auto Show.

BMW iNext gaat in productie vanaf 2021

Afbeeldingen van het interieur van het prototype tonen een combinatie van open houtdetails, zachtroze textielstof aan de voorkant en diepblauwe achterbank met een asymmetrisch ontwerp. Het gehele interieur is gemaakt van veganistische materialen. Dat wordt dus duurzaam rijden in de nieuwe BMW. De productie van de vegan-vriendelijke elektrische SUV begint naar verwachting in 2021 in de fabriek van het bedrijf in Dingolfing, Duitsland.

Andere speciale functies zijn een touchscreen op het dashboard en sensoren welke zijn verborgen onder het hout op de middenconsole. De bediening heeft veel weg van de werking van een smartphone. Met kleine knopjes kan een heel scala aan functies worden bediend zoals het geluidsniveau.

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrische voertuigen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Steeds vaker wordt er bij de productie van luxe personenwagens gekeken naar de belasting van het milieu. Zo worden de schadelijke gevolgen van de koolstofemissies steeds duidelijker. De vraag vanuit de eindgebruiker naar meer milieuvriendelijke auto’s is door BMW in ieder geval goed opgepikt.

Uiteraard is BMW niet de enige die het belang van het milieu onderkent. Die andere autoproducent, Tesla, is zelfs wereldwijd marktleider in het elektrische segment. Onlangs verbaasde de CEO van Tesla nog iedereen door de patenten van Tesla vrij te geven. Op die manier hoopt Elon Musk de productie van volledig elektrische auto’s te stimuleren.

Tesla met vegan-opties

Musk heeft ook veganistische interieuropties beschikbaar gemaakt voor zijn Tesla-auto’s en liet tevens doorschemeren dat het stuurwiel van de auto in de toekomst ook vrij zou zijn van dierlijke materialen.

Tesla en BMW zijn niet de enigen die experimenteren met vegan-opties. Afgelopen januari onthulde autofabrikant Fisker Inc. een luxe uitvoering met een optie voor veganistisch leer. Ook andere producenten zitten niet stil. Tijdens de LA Auto Show afgelopen september onthulde Audi de e-tron GT, een elektrische auto met een veganistisch interieur gemaakt van gerecyclede stof en vloermatten gemaakt van gerecyclede visnetten.

Livekindly

Reageer op artikel:
Vegan-trend bereikt autoindustrie: BMW komt met volledig diervriendelijke SUV
Sluiten