Redactie
Redactie Gezondheid 29 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Blijf sporten: slechte conditie funest voor levensverwachting

We weten allemaal dat bepaalde zaken slecht voor ons zijn. Maar hoe slecht is hebben van een slechte conditie nu werkelijk? Voor het eerst komt een onderzoek met resultaten over een extreem lange periode gemeten: vanaf de jaren 60.

Naar de effecten van het hebben van een slechte conditie is al veel vaker onderzoek gedaan, maar tot nu toe bedroegen de onderzoeksperiodes steeds 10 tot 20 jaar. In de jaren 60 wilden onderzoekers kijken wat het effect van deze twee factoren zou zijn op de rest van de levens van mannen. De resultaten zijn nu gepubliceerd in The European Journal of Preventive Cardiology.

Hiertoe begonnen de onderzoekers met het volgen van mannen van 50 jaar oud. De mannen in deze groep werden de rest van hun levens gevolgd om zo tot de meest omvangrijke resultaten ooit gemeten te komen.

De mannen werden de eerste paar jaar getest op hun algehele fitheid en vervolgens ondergebracht in drie groepen: mannen met een uitstekende fysieke conditie, mannen met een gemiddelde fysieke conditie en mannen met een slechte fysieke conditie.

Het onderzoek ging primair in op de relatie tussen fysieke conditie en de levensverwachting. De factor gewicht werd niet eens meegenomen: het betrof puur de basisconditie. Na vijftig jaar onderzoek kan unaniem geconcludeerd worden dat de mannen in de laatste categorie, met een slechte fysieke conditie dus, veel eerder sterven. Zij lopen een 21% hoger risico op een vroegtijdige dood dan mannen met een gemiddelde conditie en een maar liefst 41% hoger risico dan de mannen met een goede conditie.

Niet alleen was er nooit eerder een onderzoek dat zo veel duidelijkheid over een impact op de lange termijn verschafte; ook maakt dit onderzoek duidelijk dat het effect van het hebben van een slechte conditie op de gezondheid nog veel groter is dan gedacht. Men kijkt vaak naar overgewicht als gevaarlijke factor, maar de grens van gevaar blijkt veel lager te liggen: het hebben van een benedengemiddelde conditie betekent al een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden. Dus blijf vooral de hardloopschoenen aantrekken of naar de sportschool gaan.

(Foto’s: iStock)

Wil je meer artikelen over je gezondheid lezen? Check dan deze:

Dit is waarom je beter wordt van minder suiker

Wat jouw lichaam voorspelt over je (toekomstige) gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blijf sporten: slechte conditie funest voor levensverwachting
Sluiten