Blauwalg alarm! Hier moet je voorlopig dus niet gaan zwemmen

Bij de zomer denk je natuurlijk meteen aan rokjes, koude biertjes en zonnebrand, maar vergeet de blauwalg niet. Dit eencellige organisme steekt iedere jaar zodra het warm begint te worden de kop op en ook dit jaar is het weer raak. De gevolgen kunnen behoorlijk pittig zijn, dus in deze meertjes kun je de aankomende periode beter geen verkoeling zoeken.

De blauwalg is een eencellig organisme die voorkomt in oppervlaktewater. Normaal gesproken vind je ze in kleine hoeveelheden en zijn ze niet schadelijk. Pas als er algenbloei optreedt beginnen de problemen. Bij dit proces vermeerdert de blauwalg zich in rap tempo. Dit gebeurt vooral bij temperaturen boven de twintig graden en in stilstaand water. Daarom vinden we de vervelende ziekmaker iedere zomer weer in onze meren.

Heel Nederland is getroffen

Dit is duidelijk zichtbaar, want de blauwalgen vormen een blauwgroene olieachtige laag die op het wateroppervlakte drijft. Daarnaast produceren ze ook verschillende soorten gifstoffen waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, diarree, huiduitslag, koorts, oorpijn, opgezette oogleden en lippen, geïrriteerde slijmvliezen en meer nare symptomen. In de ergste gevallen kan zelfs je zenuwstelsel schade oplopen.

Van de Sloterplas, tot de Zwolse stadsgracht en van de Geffense Plas tot strand Meerkoet. Overal in Nederland zijn er meren en zelfs delen van de zee waar een negatief zwemadvies is afgegeven. Ben je benieuwd of ook jouw vaste strandje getroffen is door de blauwalg? Ga dan naar de website zwemwater.nl. Hier vind je een kaart met daarop alle zwemwateren die ons land rijk is én of ze op dit moment veilig zijn.

Maatregelen tegen blauwalg

Heeft je favoriete zwemplek last van blauwalg? Ga dan gewoon niet zwemmen, dat is de enige oplossing. Ben je echt aan het oververhitten en moet je gewoon het water in? Zorg er dan in ieder geval voor dat je geen water binnenkrijgt. Het gif wordt namelijk niet opgenomen door de huid. Je kunt alleen ziek worden als je de blauwalg inslikt. Een beetje pootjebaden is dus niet gevaarlijk.

Zwemwater.nl

Reageer op artikel:
Blauwalg alarm! Hier moet je voorlopig dus niet gaan zwemmen
Sluiten