‘Black Panther’-regisseur betuigt zijn dankbaarheid in een emotionele brief

Hij wordt geroemd als wellicht wel dé beste Marvel-film, hij krijgt een perfecte score op Rotten Tomatoes en heeft 242 miljoen dollar bij de box office opgehaald. Black Panther staat hoog op de lijst voor beste film van het jaar en dat is regisseur Ryan Coogler niet ontgaan. In een emotionele brief bedankt hij alle fans voor hun loyaliteit.

Heb je de nieuwe kaskraker nog niet gezien? Wat doe je hier dan nog, snel je naar de bioscoop. Ongeacht de hoge scores is dit een must-see, of je nou een Marvel-fan bent of niet. Dit sentiment ging Ryan Coogler vooral aan het hart. Zijn missie was om een film te maken die de gebruikelijke Hollywood-formule moest doorbreken. Daarom koos hij ook om alles te schieten in Zuid-Afrika met een geheel Afrikaanse cast. Dat hij deze missie heeft volbracht moge duidelijk zijn, maar nooit had hij gedacht dat hij de wereld zo op zijn kop zou zetten. Hij gaf toe: “Ik heb er wel een traantje moeten wegpinken.”

Bedankt, lekker gewerkt

Coogler noemt de Black Panther film een groepsproject. Het was een creatief proces waar iedereen zijn hart en ziel in heeft gestopt. Daarom kwam de lovende kritiek twee keer zo goed binnen. Ook hoofdrolspeler Chadwick Boseman beaamt hoe belangrijk de film is voor mensen met een Afrikaanse achtergrond. “Black Panther is niet enkel een Marvel actiefilm. Het gaat over wat het betekend om een Afrikaan te zijn.” Het is mooi dat de film zo hoog scoort omdat het voor zowel Coogler als Bosewick een grote sneer is naar de dubbele standaard die nog steeds heerst in Hollywood als het aankomt op Afrikaans-Amerikaanse acteurs.

Coogler schrijft in zijn brief ook dat alle lovende kritiek hem en zijn vrouw vaak met tranen in de ogen achterlaat. De controversie over zwarte acteurs heerst nog steeds in Amerika. Ryan heeft de film geschoten met de onzekerheid dat men hem helemaal niet wilde kijken, vanwege de geheel Afrikaanse cast. Het tegendeel is echter bewezen, maar het zal nog wel even duren voor dit bij Ryan binnen is gekomen.

Reageer op artikel:
‘Black Panther’-regisseur betuigt zijn dankbaarheid in een emotionele brief
Sluiten