Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Marvel-ster in opspraak na controversiële vaccinatie-tweets

Daar gaan we weer. Na Gina Carano uit The Mandalorian maakt ook Black Panther-actrice Letitia Wright extra pijnlijk duidelijk dat acteurs ook maar mensen zijn, mensen met opvattingen die niet altijd even… politiek correct zijn. Sterker nog: die ronduit schadelijk kunnen zijn.

Letitia Wright kennen we vooral als Shuri uit Black Panther. De Marvel-ster speelde in die film het slimme zusje van T’Challa, een soort Elon Musk à la Marvel. Sterker nog, geruchten deden de ronde dat Marvel Studios haar als de nieuwe Black Panther ziet.

Black Panther-actrice gaat los

Wellicht wil de studio dat plan nu heroverwegen. Wright raakte donderdagavond namelijk in opspraak na een aantal op zijn zachtst gezegd controversiële tweets.

Eerst deelde ze een video van een zogenaamde antivaxxer. Oftewel, een aanhanger van allerlei vage complottheorieën over vaccinaties. Die beweging groeide uit tot een wereldwijd probleem nadat een sindsdien uitgebreid ontkracht onderzoek van een wetenschapper erop leek te wijzen dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken.

Ondanks het feit dat het onderzoek al lang en breed is ontkracht en de beste man zelfs als fraudeur bestempeld is, houdt dat allerlei complot-gekkies online niet tegen om de meest wilde conclusies over vaccinaties te trekken.

Black Panther tweets Letitia Wright
De tweet waarmee het begon (Bron: The Wrap)

Antivaxxer

Dat is normaal al een probleem, en al helemaal nu, nu COVID-19 voor een ongekende pandemie zorgt. Juist nu is het des te belangrijker dat er geen misinformatie verspreid wordt over vaccinaties. Het gaat immers om mensenlevens.

Dat Letitia Wright een video deelde waarin mensen aangemoedigd worden om geen COVID-19-vaccinaties te nemen, zorgde dan ook voor een hoop woede onder Marvel-fans. Ze speelt nota bene een dokter in de films!

Black Panther tweets Letitia Wright
Twitter gaat los (Bron: The Wrap)

Sociale media verwijderd

Ondanks de felle feedback op Twitter besloot de Black Panther-actrice er echter nog een schepje bovenop te doen. Ze ging meermaals op kritiek in, en gaf opvallend genoeg zelfs tweets waarin Marvel gevraagd werd om haar te ontslaan een like. Ook een tweet waarin men opriep om Black Panther 2 te cancelen voorzag ze van het welbekende duimpje.

Toch heeft de kritiek blijkbaar effect gehad, want afgelopen weekend besloot Letitia Wright alsnog om haar sociale media te verwijderen. Vlak daarvoor plaatste de actrice een video waarin ze uitlegde waarom ze de controversiële video deelde, en dat ze niemand pijn heeft willen doen. Ze wilde enkel haar “zorgen delen over wat ze potentieel in haar lichaam zou stoppen.”

Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat je met zo’n groot bereik verantwoordelijkheid hebt. Juist Wright had als Shuri een voorbeeldrol, een vrouw die een dokter speelt. Meisjes werden door haar rol geïnspireerd om zich meer bezig te houden met wetenschap. Dat ze dan juist zulke schadelijke en vooral on-wetenschappelijke informatie deelt, is extra pijnlijk.

Ja, ze is een acteur, geen echte dokter, maar met zo’n bereik heb je de verantwoordelijkheid daar ook voorzichtig mee om te gaan. Ook Marvel-acteur Don Cheadle is zeer geschrokken:

Op Twitter zorgde het ook voor een hoop verbazing onder Black Panther-fans:

Marvel heeft op het moment van schrijven nog niet op de ophef gereageerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd… Een ding is duidelijk: studio’s zullen zich in de toekomst toch twee keer achter de oren krabben voor ze Letitia Wright ergens in gaan casten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marvel-ster in opspraak na controversiële vaccinatie-tweets
Sluiten