Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 sep 2020
Leestijd: 8 minuten

Marvel’s nieuwe filmheld, ridder en spion: Kit Harington

We wisten al een tijdje dat Marvel volgend jaar met een Eternals-film komt, waarvan de cast afgelopen D23 Expo werd bevestigd. Maar dat Black Knight er ook deel van uit zou gaan maken, was een grote verrassing. Dat gold ook voor de casting: niemand minder dan Game of Thrones-ster Kit Harington gaat de ridder spelen.

De toekomst van het Marvel Cinematic Universe

Het duurt nog even voor alle films die Marvel voor de komende jaren heeft aangekondigd, daadwerkelijk uitkomen. In sommige gevallen zelfs pas over vier jaar. In de tussentijd laten we je kennis maken met de nieuwe gezichten van het Marvel Cinematic Universe.

Dankzij de comics die Marvel al decennia uitbrengt weten we vaak immers al een hoop. Nog even een terugblik op de achtergrond-artikelen tot nu toe:

Maak kennis met Black Knight

De Black Knight verschijnt dus op het witte doek als onderdeel van de Eternals. Dat is voor lezers van de comics een opmerkelijke zet, gezien het personage in de strips nagenoeg niks te maken heeft met die groep superhelden.

Dane Whitman, zoals de Black Knight heet, is juist al decennia een Avenger. De geschiedenis van de ridder reikt verrassend ver terug, naar de begindagen van Marvel. Whitman was niet de eerste Black Knight. Dat was Sir Percy of Scandia, een ridder van de Ronde Tafel, onderdeel van het hof van koning Arthur.

Het personage maakte zijn debuut in mei 1955, in Black Knight #1. Stan Lee en Joe Maneely creëerden met de ridder een uniek personage. Er waren in de jaren vijftig niet zoveel superhelden in kostuums, laat staan met een achtergrond in de middeleeuwen.

Marvel Black Knight
Bron: Marvel Comics

Als ridder van de Ronde Tafel vocht Sir Percy tegen de vijanden van koning Arthur. Dat deed de ridder met behulp van een speciaal zwaard, de zogeheten Ebony Blade. Het magische zwaard is gemaakt van een meteor, door niemand minder dan Merlin. Wanneer Percy vermoord wordt door schurk Mordred, wordt de mantel van de Black Knight overgedragen aan zijn nakomelingen.

Mordred, Merlin: het zijn allemaal figuren uit de legendes rondom koning Arthur, niet bedenksels van Stan Lee of Marvel. Net zoals Blade is Black Knight dan ook een unieke verschijning anno 2019, nu Marvel zich vrijwel volledig op soortgelijke superhelden en mutanten focust.

Rond het debuut van Black Knight en dus Blade waren genres als horror maar ook ridderverhalen veel beter vertegenwoordigd in de comics van de stripgigant. Juist dat gegeven maakt hun debuut in het Marvel Cinematic Universe zo interessant. Alles wijst er daarmee immers op dat Marvel zijn films diverser aan gaat pakken.

De kwaadaardige spion

Maar goed, terug naar de overgedragen mantel. Niet elke erfgenaam deed de titel Black Knight eer aan. In 1964 werd de Black Knight lid van de Masters of Evil. Nathan Garrett, een nakomeling van Percy, was een briljante wetenschapper die in het geheim een spionage-ring leidde. Uiteindelijk werd hij ontmaskerd en verslagen door Hank Pym (uit Ant-Man).

Garrett vluchtte naar Europa, waar hij de tombe van Sir Percy vond. Door zijn slechte bedoelingen wordt hij echter afgewezen door de Ebony Blade, een beetje het concept van Mjölnir dus, de hamer van Thor.

Bron galerij: Marvel Comics

De verbitterde Garrett besloot de Black Knight te worden zonder het magische zwaard. Hij bezoedelde de goede naam van Percy door als schurk door het leven te gaan. In plaats van Ebony Blade bouwde hij zijn eigen bizarre futuristische maar toch middeleeuwse wapens, zoals een blaster lance en een genetisch gemanipuleerd vliegend paard genaamd Aragorn. Een verwijzing naar The Lord of the Rings dus.

Uiteindelijk werd hij verslagen door de Avengers. Tijdens een gevecht met Iron Man viel Garrett van zijn vliegende paard, en terwijl hij stierf droeg hij de titel over aan zijn neefje Dane Whitman. Oftewel, de rol die Kit Harington gaat vertolken in de aankomende Marvel films!

Marvel Black Knight
Bron: Marvel Comics

Een nieuwe Black Knight

Op het laatste moment kreeg Garrett spijt van wat hij met het erfgoed van Sir Percy had gedaan. Hij droeg Whitman op om zijn middeleeuwse voorvader opnieuw eer aan te doen, en de goede naam van Sir Percy te herstellen. Whitman maakte daarvoor zijn eigen kostuum, maar nam wel een aantal van Garrett’s wapens en zijn vliegende paard over. Het resultaat? Een moderne Black Knight, die weer voor het goede strijdt.

Ondertussen zitten we in de comics van rond 1967. Tijdens zijn eerste avonturen als de Black Knight denken de Avengers dat ze opnieuw met Garrett te maken hebben, waardoor ze in gevecht raken met de ridder. Om zijn goede bedoelingen te bewijzen infiltreert Whitman vervolgens de Masters of Evil, waarbij hij de Avengers helpt het netwerk op te rollen.

Sindsdien is Black Knight officieel lid van de Avengers. Door de jaren heen kwam hij zo nu en dan voorbij in comics over die superheldengroep, maar hij had niet de continue aanwezigheid waar een Spider-Man of Captain America wel op konden rekenen. Uiteindelijk bleef het vrij stil rondom de ridder.

Pas in 1984 krijgt Whitman weer vaker een rolletje in de comics van Marvel, en ondergaat hij een belangrijke transformatie. Dan vindt hij namelijk eindelijk de Ebony Blade. Door een tragische twist blijkt het echter eerder een vloek dan een zegen te zijn. Wanneer de Ebony Blade ook maar een druppeltje bloed aanraakt, wordt Whitman vervloekt. Hij wordt opnieuw lid van de Avengers, maar wanneer Namor met het zwaard een vijand raakt wordt de Black Knight alsnog vervloekt. Hij verandert langzaam in hetzelfde metaal als waarmee de Ebony Blade is gesmeden.

Bron: Marvel Comics
Bron: Marvel Comics

Uiteindelijk wordt Whitman genezen door de geest van Sir Percy, en bouwt hij een high-tech laserzwaard voor zichzelf. Ja, in de jaren tachtig was de hype rondom Star Wars gigantisch. Black Knight rende praktisch rond met een lightsaber.

En de Eternals dan?

Oké, tof, maar wat heeft de Black Knight dan met de Eternals te maken? Op een gegeven moment werd Whitman leider van de Avengers, waarvan Sersi op dat moment ook deel uitmaakte. Precies, de Eternal die gespeeld gaat worden door Angelina Jolie.

De twee worden hopeloos verliefd op elkaar, maar een liefdesdriehoek gooit uiteindelijk roet in het eten. Whitman heeft uiteindelijk namelijk ook een oogje op Crystal, een lid van de Inhumans die ook meevocht bij de Avengers. (Overigens doen er ook geruchten de ronde dat Marvel de Inhumans wilt gaan rebooten op het witte doek.)

Om het allemaal nog complexer te maken duikt er ook nog eens een slechterik genaamd Proctor, een alternatieve versie van Whitman uit een alternatief universum. Volg je het nog? Die versie van Witman is bezeten door de Ebony Blade. Om Proctor te verslaan besluiten Sersi en Whitman een Eternal-proces te ondergaan, waarmee ze worden verbonden.

Daardoor heeft Whitman tijdelijk de superkrachten waarover normaliter enkel The Eternals beschikken. Je hoeft echter niet voor deze verhalen enthousiast in de comics te duiken, want het is allemaal op een rommelige wijze uitgevoerd. Behoorlijk matig zelfs. De conclusie is belangrijker: uiteindelijk verandert Sersi het hart van Whitman in steen, zodat hij emotioneel minder beperkt wordt door zijn menselijkheid en de aarde kan dienen als champion.

Die korte verhaallijn uit de jaren negentig is eigenlijk de enige link die er met de Eternals is. En dat is maar een klein percentage van alle verhalen en avonturen die we door de decennia heen voorbij hebben zien komen. De link tussen de Black Knight en de Eternals is niet zo fundamenteel voor het personage als bijvoorbeeld de dood van oom Ben voor Spider-Man. Het is een van de vele verhalen.

Blade

Er is ook nog een mogelijke link met Blade, de vampierjager die zijn eigen Marvel film krijgt. In de comics maakt Whitman uiteindelijk ook deel uit van een speciaal team genaamd MI:13. Een Britse geheime dienst die tegen bovennatuurlijke krachten strijdt.

Daar denkt hij opnieuw een band te hebben met de Ebony Blade, maar het blijkt om een neppe kopie te zijn, gemaakt door Dracula. Precies, de vampier waarop Blade al zijn hele leven jaagt, zoals je in dit artikel kunt lezen. Gelukkig blijkt de Black Knight sterker te zijn dan het zwaard, en weet hij het leger van Dracula te verslaan. Uiteindelijk gebruikt hij zelfs een tijdje Excalibur uit de Arthur-legendes. Tja, comics hè!

De films

De comics leggen ons dus uit wie Whitman en de Black Knight zijn, maar niet hoe hij op het witte doek zijn debuut zal maken. In Spider-Man: Far from Home zagen we zijn uitrusting al, als een easter egg. Marvel kan het op vele manieren aanpakken: wellicht worden de personages Percy en Whitman gecombineerd, tot een soort onsterfelijke ridder. Een relatie met Sersi, actie in de Avengers en avonturen met Blade behoren ook tot de mogelijkheden. Betrouwbare bronnen hebben al bevestigd dat Whitman onderdeel uit gaat maken van de New Avengers.

Je merkt het al: de Black Knight heeft vele links met andere personages uit het Marvel Cinematic Universe, en Marvel heeft daarmee vele ingrediënten tot zijn beschikking om alles in elkaar te verweven. Nu blijft de grote vraag: krijgt The Black Knight een laserzwaard, of wordt de filmversie echt middeleeuws?

In de comics komt Marvel daar nog mee weg, maar op het witte doek zou je zeggen dat een ridder niet echt matcht met de rest. November volgend jaar gaan we antwoord op al deze vragen krijgen als The Eternals uitkomt. Een fan stelde zich alvast voor hoe Kit Harington er uit kan gaan zien als de ridder.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marvel’s nieuwe filmheld, ridder en spion: Kit Harington
Sluiten