Bizarre afloop in UFC gevecht zorgt voor veel ophef

Afgelopen weekend verhuisde het UFC circus naar Atlantic City voor UFC Fight Night 128. De hoofdpartij was voor Barboza en Lee, maar de wedstrijd waar het meeste over werd nagepraat, vond al eerder op de avond plaats. Nog voor de main card begon, stonden Dvalishvili en Simon tegenover elkaar in de octagon en die partij kende een bijzondere afloop.

De wedstrijd over drie ronden was behoorlijk eenzijdig. De talentvolle Ricky Simon, die pas één nederlaag op zijn naam heeft staan, kwam er amper aan te pas tegen Merab Dvalishvili. De Georgiër beet zich vast in de 25-jarige Amerikaan en liet meer los, tot vlak voor het einde van de wedstrijd. Opeens sloeg Simon toe en pakte zijn tegenstander in een guillotine choke.

In leven blijven

Terwijl de klok richting het eindsignaal tikte, werd het hoofd van Dvalishvili steeds blauwer. Het was een kwestie van tijd of het licht zou uitgaan, maar de spierbundel gebruikte een bijzondere techniek om het toch vol te houden. Door de trappelen als een fietser pompte hij het bloed naar zijn hoofd en haalde zo de laatste buzzer. Een techniek die we nooit eerder zagen in de UFC

De Georgiër dacht hiermee de overwinning binnen te hebben gehaald, maar het liep anders. Ondanks dat de partij was afgelopen, werd Ricky Simon uitgeroepen tot winnaar met een technical submission. Dit kwam nogal als een verrassing omdat Dvalishvili niet aftikte en ook niet bewusteloos raakte. Naar eigen zeggen was hij te vermoeid om uit de greep te ontsnappen, dus besloot hij om gewoon vol te houden tot het einde.

Dat leek ook te gaan werken, maar de scheidsrechter besloot anders. Dit had er vooral mee te maken dat verwachte winnaar te lang bleef liggen na het eindsignaal. Volgens de scheidsrechter was Dvalishvili niet meer in staat om verder te vechten. Aangezien het gevecht al afgelopen was, zou je zeggen dat dit er niet toe doet. Toch werd besloten dat de choke van Simon genoeg was om hem de overwinning te geven.

Controverse in de UFC

De discussie gaat nog steeds door. Volgens sommigen ging Dvalishvili out en is de nederlaag terecht. Anderen vinden dat de de Georgiër het uitstekend wist vol te houden en de winst had moeten krijgen. Voor beide verhalen valt wat te zeggen, maar de UFC zou er goed aan doen om de regels te verduidelijken om deze situatie voortaan te voorkomen.

Reageer op artikel:
Bizarre afloop in UFC gevecht zorgt voor veel ophef
Sluiten