Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 5 nov 2020

De droom: beruchte Bitcoin-wallet van 964 miljoen geleegd

De mainstream hype rondom Bitcoin is de afgelopen jaren logischerwijs afgenomen. De crypto bleef rond de 3.000 dollar schommelen. Ver van de recordbedragen uit 2017. Terwijl we allemaal de Amerikaanse verkiezingen in de gaten houden is daar echter verandering in gekomen.

Op het moment van schrijven is één Bitcoin namelijk bijna 15.000 dollar waard.

Bitcoin is terug

De cryptocurrency heeft nog een lange weg te gaan richting zijn recordwaarde, de aangetikte 20.000 dollar uit eind 2017. Toch zijn investeerders optimistisch: de digitale munteenheid is uit een diep dal geklommen.

Een lucratief moment om geld voor je eieren te kiezen, als je verwacht dat BTC niet veel verder zal stijgen in waarde. Dat moet de eigenaar of de hacker van een van  ’s werelds meest waardevolle digitale portemonnees ook gedacht hebben.

964 miljoen dollar

De beruchte Bitcoin-wallet “1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx”  is namelijk afgelopen dinsdag geleegd. Daarin zat het verbluffende aantal munten van 69369.16716000 BTC. De waarde daarvan? Zo’n 964.000.000 dollar. Bijna een miljard dus.

Die specifieke wallet is al jaren het onderwerp van gesprek in crypto-communities. Er werden de afgelopen jaren geen transacties van of naar de digitale portemonnee uitgevoerd. Was de eigenaar zijn key kwijt? Of had diegene überhaupt door wat voor megavermogen hij of zij in handen heeft? Voor hetzelfde geld heeft de persoon in kwestie zoveel Bitcoin gekocht toen de munt nog maar een paar cent waard was.

Hacker of eigenaar?

Groepjes hackers proberen dan ook al een tijdje om in de wallet te komen. Praktisch 1 miljard dollar die voor het grijpen ligt? Ja, daar wil men wel een poging voor doen. Dat is nu ook de grote vraag: is een anonieme hacker of een groep hackers erin geslaagd het wachtwoord te kraken?

Of heeft de daadwerkelijke eigenaar toch besloten zijn portemonnee te legen nadat hij of zij ontdekte dat het megabedrag veel aandacht kreeg in de media? Of heeft diegene besloten uit te cashen en zit er nu iemand te genieten van immense rijkdom?

De droom

Een hoop vragen, met weinig antwoorden. Dat is helaas de schoonheid van cryptocurrency: de anonimiteit. De digitale portemonnee stond al stil sinds 2015, en niemand heeft zich publiekelijk aangediend als de rechtmatige eigenaar. Het is de droom van elke crypto-fan: vroeg instappen in een nieuwe altcoin, en dan opeens vijf jaar later ontdekken dat je een miljonair of zelfs miljardair bent.

Helaas is zo’n droomscènario slechts voor een klein groepje mensen weggelegd. Wat voor enorme rijkdom dat kan opleveren, hebben we deze week met onze eigen ogen gezien. Waarschijnlijk zullen we tot in den eeuwigheid enkel kunnen gissen naar de gelukkige. Hopelijk is het de daadwerkelijke eigenaar, en is het niet de ontraceerbare digitale roof waar velen voor vrezen…

Motherboard

Reageer op artikel:
De droom: beruchte Bitcoin-wallet van 964 miljoen geleegd
Sluiten