Pim Jansen
Pim Jansen Life 2 jan 2019

Bitcoin voornemens 2019: zo maak je een succesvolle start

Voor de meeste bitcoin-fanaten ziet het begin van 2019 er heel anders uit dan een jaar geleden. In tegenstelling tot de gigantische winsten die in januari 2018 nog zichtbaar waren, biedt de koersontwikkeling anno 2019 weinig reden tot vreugde. Bitcoin Magazine heeft, geheel in lijn met de traditie, een korte lijst samengesteld bestaande uit vijf mogelijke goede voornemens voor 2019.

Het belangrijkste punt: het opbouwen van een sterke Bitcoin-gemeenschap begint met individuele inspanningen, soms klein, soms wat meer ambitieus en arbeidsintensief. De centrale vraag is dan ook: wat kan je zelf doen om de populariteit van de munt te behouden en te vergroten?

1. Informeer anderen over de bitcoin en laat zien wat er mogelijk is

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Ben jezelf enthousiast over de bitcoin? Mooi! Vertel het de rest van de wereld en begin bij je vrienden. De reden dat veel mensen nog niks doen met de bitcoin, is doordat veelal de kennis ontbreekt om er optimaal van te profiteren. Het gaat immers niet om de winsten, maar om de bruikbaarheid van de munt. Bovendien, alle begin is moeilijk, maar met jou als expert is de eerste stap natuurlijk snel gezet. Hoe begin je dus het beste als je anderen enthousiast wil maken? Simpel, stuur ze wat satoshis, zo hebben ze direct digitaal geld in hun wallet.

2. Je eigen knooppunt (node)

Stel een volledig ‘eigen’ knooppunt in (node). Een beetje slimme jongen (of dame) houdt zoveel mogelijk in eigen beheer. Veiligheid is immers een eerste vereiste als je aan de slag gaat met bitcoins of andere digitale valuta. Een netwerk is immers zo sterk als de zwakste schakel. Minimaliseer je de zwakheden, dan vergroot je in ieder geval je eigen veiligheid. Wellicht lijkt het moeilijk om een ‘dedicated’ node in te stellen, maar met een beetje geduld heb je het zo voor elkaar. Zorg er in ieder geval voor dat je apparatuur voldoet aan de minimale eisen:

  • Desktop- of laptophardware waarop recente versies van Windows, Mac OS X of Linux is geïnstalleerd
  • 200 gigabytes vrije schijfruimte, toegankelijk met een minimale lees- en schrijfsnelheid van 100 MB’s
  • 2 gigabyte aan RAM-geheugen
  • Een breedband-internetverbinding met uploadsnelheden van minimaal 400 kilobits (50 kilobytes) per seconde

Het grootste voordeel van je eigen node op het bitcoin-netwerk is dat je dan zelf je eigen transacties kunt valideren. Zo ben je nooit afhankelijk van anderen. Natuurlijk is het opzetten van een eigen node geen verplichting, maar het kan geen kwaad om het te proberen.

3. Krijg controle over je privé-sleutels

Hoe bewaar je de sleutels die toegang geven tot je bitcoins? Zonder de juiste keys kun je hoog en laag gaan springen, maar de toegang tot je crypto-vermogen is dan afgesloten. Lastig dus. Zorg er daarom voor dat de keys in ieder geval bereikbaar zijn in geval van nood. Het lijkt wellicht handig als je de keys hebt opgeslagen op je pc, maar wat als de harde schijf het begeeft? Zorg er dus voor dat je niet teveel afhankelijk bent van je pc of laptop. Wil je meer weten over alle type wallets? Lees dan dit artikel.

4. Ga terug naar de roots van Bitcoin

Heb je Satoshi’s white paper gelezen? Ben je de laatste tijd naar een lokale meetup geweest? Soms is het goed om terug te gaan naar de basis en te onthouden waar het allemaal mee begonnen is. De Bitcoin-gemeenschap is altijd het centrale punt geweest waar mensen ideeën kunnen delen en van elkaar kunnen leren.

Ben je al langer bezig met bitcoin en andere digitale valuta, dan is je ervaring van onschatbare waarde voor nieuwelingen. Deel die ervaring, informeer over valkuilen en wees niet bang om je eigen blunders te delen. Van fouten maken leer je veel, maar dat wil niet zeggen dat je anderen bewust dezelfde fouten moet laten maken. Ga dit jaar dus op zoek naar een lokale Bitcoin Meetup-groep – of start er zelf een!

5. Maak een ‘crypto-testament’

Natuurlijk denk je er nu nog lang niet over na, maar wat gebeurt er met al je digitale munten als je er niet meer bent? Je private keys kun je niet meenemen. Jammer dus. Tenzij je jouw erfgenamen achter wil laten met een onoplosbaar raadsel, kan het handig zijn om nu nog even na te gaan denken over wat je wil.

Natuurlijk kun je in je testament vast laten leggen dat je jouw crypto miljoenen eerlijk wil verdelen onder je kinderen. Of dat je wil voorkomen dat je ex-vrouw er mee aan de haal gaat. Zonder duidelijke aanwijzingen wordt het erg lastig. Laat je daarom goed informeren door een gespecialiseerde notaris en voorkom dat er na je overlijden ruzie ontstaat over de vraag wie nu eigenlijk welk deel krijgt van je crypto-vermogen.

Bitcoinmagazine

Reageer op artikel:
Bitcoin voornemens 2019: zo maak je een succesvolle start
Sluiten