Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Crypto 10 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

‘Bitcoin richting waarde van 0 euro’, aldus niet de minste econoom

Nobelprijswinnaar en econoom Eugene Fama voorspelt dat Bitcoin binnen tien jaar zijn volledige waarde zal verliezen. Een weergave van zijn belangrijkste argumenten.

Het internet zit vol met crypto-bro’s die de gekste voorspellingen doen over Bitcoin, vrijwel allemaal gebaseerd op gebakken lucht. Eugene Fama is geen crypto-bro. Hij won een Nobelprijs voor de economie en wordt ook wel de ’vader van moderne financiën’ genoemd. Genoeg reden om hem wél serieus te nemen.

Nobelprijswinnaar: ‘Bitcoin is binnen tien jaar dood’

In een podcast van de Universiteit van Chicago betoogt Eugene Fama dat de waarde van Bitcoin binnen tien jaar ‘bijna zeker’ tot 0 wordt gereduceerd. Dit zijn de belangrijkste argumenten die hij aanvoert.

1. Gebrek aan fundamentele waarde

Bitcoin creëert geen nieuwe waarde, zoals aandelen (dividend) en obligaties (rente) dat wel doen. Dit geldt ook voor goud, maar volgens Fama is dit niet vergelijkbaar. “Goud heeft andere toepassingen. Bijvoorbeeld, ik draag een trouwring, dat is een gebruik.” Ook wijst hij op de lange geschiedenis van goud als waardeopslag.

De waarde van Bitcoin bestaat alleen als speculatieve investering. Dit is te weinig om op lange termijn zijn waarde te kunnen behouden. Al bestaat er volgens Fama ook een groep die er om een andere reden investeert. “Als ik een oligarch ben en ik wil wat geld verbergen, dan vind ik bitcoins er behoorlijk aantrekkelijk uitzien.” Ook deze dubieuze use case is volgens Fama te weinig voor Bitcoin om duurzaam te kunnen voortbestaan.

2. Geen ondersteuning door banken of overheid

Bitcoin is niet alleen volledig afhankelijk van de marktvraag, er is ook niets dat de digitale munt overeind houdt als het misgaat. In tegenstelling tot traditionele munten wordt de digitale munt niet ondersteund door overheden en centrale banken. “Als de vraag wegvalt, daalt de prijs naar nul”, stelt Fama.

Eigenlijk is het nog erger, denkt Fama. Overheden zullen Bitcoin nooit overeind houden, maar ze kunnen crypto in de toekomst wel tegenwerken. “Als Bitcoin ooit een echte bedreiging voor nationale valuta zou vormen, zouden overheden het reguleren of verbieden.” Dit zou de waarde aanzienlijk doen afnemen.

3. Ongeschiktheid als betaalmiddel

Bitcoin heeft hoge transactiekosten, trage verwerkingstijden en een hoge volatiliteit, waardoor het onpraktisch is als ruilmiddel in vergelijking met traditionele valuta. Valuta moeten een consistente maatstaf voor waarde zijn, maar de instabiliteit van Bitcoin verhindert dat het deze rol kan vervullen.

Aansluitend bij zijn eerste punt, vindt Fama dat Bitcoin meer wegheeft van een financiële bubbel dan een duurzaam activum, omdat de prijs vooral door speculatie wordt gedreven.

Bitcoin is een mysterie dat alle economische wetten tart

Geen speld tussen te krijgen, maar tegelijk zijn het bekende argumenten die we al jaren horen. Dit erkent Fama: “Crypto-valuta zijn zo’n raadsel omdat ze alle regels van een ruilmiddel schenden. Als Bitcoin langere tijd zijn waarde kan behouden, dan betekent dit dat alles wat economen hebben bedacht over geld en markten fout is.”

Dit geldt niet in de laatste plaats voor de theorie waarmee Fama in 2013 de Nobelprijs won: de Efficiënte Markthypothese. Hierin stelt hij dat financiële markten ‘informatief efficiënt’ zijn. Dit betekent dat alle beschikbare informatie direct wordt verwerkt in de prijzen van aandelen en andere activa. En welke financiële markt vloekt nou net met deze theorie, juist doordat hij gevoelig is voor hype, manipulatie en illiquiditeit (wat suggereert dat de markt toch volledig efficiënt is)? Precies, die van Bitcoin.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.