Redactie
Redactie Life 15 mei 2017

De bitcoin had je gruwelijk miljonair kunnen maken. Had.

Bitcoins: wat moeten we ermee? Dat dachten we toen het digitale betaalmiddel in 2010 zijn intrede deed. Een digitale munt: die kon toch nooit veel geld waard worden? Nou, wel dus. De waarde van een enkele bitcoin steeg van 9 dollarcent in 2010 naar grofweg 1760 dollar op het moment. Dit verhaal moet winnaars en verliezers kennen.

Het is namelijk totaal niet ondenkbaar dat mensen miljonair zijn geworden door de aankoop van bitcoins. Stel dat je in 2010 voor 55 euro aan bitcoins had gekocht, grofweg 611,11 stuks. Met de huidige koers waren die bitcoins nu 1.077.240 dollar waard. Met een paar tientjes aan vroeg gekochte bitcoins had je dus miljonair kunnen zijn.

Gigantisch rendement

Dit verhaal kent dus een hoop winnaars, maar mocht jij on the bitcoin train willen springen, denk dan twee keer na. Het is mogelijk dat de waarde van de digitale munt nog verder gaat stijgen, maar dat zal nooit meer zo spectaculair zijn als de periode 2010 tot aan nu. Bovendien: om te profiteren van een eventuele verdere waardestijging van de bitcoin zul je zeer, zeer veel moeten investeren: 1 lousy bitcointje kost je op het moment van publicatie van dit artikel namelijk 1762,76 dollar.

Winnaars en verliezers

We hadden het al even over de winnaars in dit bizarre verhaal. Verliezers zullen er ook zijn, waaronder de auteur van dit artikel. In 2011 kocht ik een boek met bitcoins. De verkoper, een Amerikaanse marketeer, accepteerde alleen bitcoins als betaalmiddel. Slimme jongen, denk ik nu. Enfin: zijn boek, dat achteraf best waardeloos bleek, kostte mij 20 dollar, dus kocht ik voor 20 dollar aan bitcoins in. Ik kreeg op dat moment 24 komma nogwat bitcoins voor mijn 20 dollar. Die 24 bitcoins zouden nu 42.306 dollar waard geweest zijn. Toch leuk. Maar nee, ik kocht er een flut marketingboek van.

Enfin, toen ik enige maanden geleden de explosieve stijging van de waarde van de bitcoin in de gaten kreeg, was ik er als de kippen bij om mijn wallet te bekijken. Dat ging nog niet zo eenvoudig, want ik had die wallet aangemaakt op een email adres dat ik al geruime tijd niet meer gebruikte. Ik wist weer toegang te krijgen en zag dat ik van mijn transactie nog 0.0006 bitcoin overhad. Destijds stond de koers zo rond de 1560 dollar en betrof de waarde van mijn bitcoins zo’n 94 dollarcent. Nu dus een dikke vette 1 dollar en zes cent. Yay.

Reageer op artikel:
De bitcoin had je gruwelijk miljonair kunnen maken. Had.
Sluiten