Jan
Jan Life 12 jun 2018

Bitcoin levert (weer) in: is dit de laatste daling?

Als je zelf in de Bitcoin aan het beleggen bent, dan zal je behoorlijk zijn geschrokken bij het bekijken van de actuele koers van de munt. Tot schrik van menig crypto investor is de waarde aanzienlijk gekelderd, de munt leverde maar liefst vijfhonderd dollar in en bereikte het laagste niveau van de afgelopen drie maanden: 6687.50 dollar (5.753.17 euro).

Ondanks het feit dat veel analisten recentelijk al hadden voorspeld dat de koers nog zou kunnen zakken naar 5947 dollar, kwam de meest recente daling toch als een verrassing. De meest logische verklaring voor de plotselinge koersdaling is het nieuws dat het Zuid-Koreaanse Conrail, een crypto exchange, het slachtoffer is geworden van een inbraak. Ondanks tegenmaatregelen van Coinrail, kon een serieuze waardedaling dus niet worden voorkomen.

Meerdere oorzaken

Sommige analisten wijzen uiteraard op de meest recente hack, terwijl anderen wezen op een aanhoudende bezorgdheid over een schaalverkleining van handelsplatforms in China. Een aantal cryptocurrencies zijn de laatste maanden wereldwijd in toenemende mate onder de aandacht gekomen, met uiteenlopende problemen zoals diefstallen, marktmanipulatie en het witwassen van geld. Ook al is de hack de meest logische reden, er schuilt een dieper probleem achter de waardedaling: het vertrouwen bij beleggers in de munt. Is dat vertrouwen niet langer stabiel, dan zullen beleggers en investeerders niet langer geneigd zijn om de munt aan te houden. Het massaal dumpen leidt dan tot een sterke waardedaling zoals we dat in het verleden al eens hebben gezien.

–> Lees ook: CEO van Ripple zet vraagtekens bij Bitcoin <–

Andere cryptocoins dalen mee

De plotselinge waardedaling van de Bitcoin biedt ons echter wel de mogelijkheid om te kijken wat er klopt van de meest recente voorspellingen. Al eerder was er gewezen op een aankomende waardedaling welke gevolgd zou worden door een aanzienlijke stijging. Die daling is er dan ook gekomen, het herstel laat nog even op zich wachten. Dat geldt overigens ook voor de andere digitale munten. Zoals zo vaak zie een vergelijkbare ontwikkeling bij de andere digitale munten. Munten als Ethereum en Ripple zijn gemiddeld zes procent in waarde gedaald en Bitcoin Cash volgt de waardedaling van Bitcoin met een daling van bijna tien procent. Volgens de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse is dit echter een tijdelijk effect en zal dit de komende maanden verdwijnen.

Wanneer komt de stijgende lijn weer terug?

Ondanks de positieve voorspellingen van diverse analisten blijft een duidelijke waardestijging van Bitcoin uit. Als we de statistische gegevens erbij halen dan zien we dat de waarde van de Bitcoin sinds december 2017 enkel is gaan dalen. Waar de munt in december nog een waarde vertegenwoordigde van circa twintigduizend euro, daar is nu weinig van over. Het einde van de daling is nog niet in zicht. Sterker nog: een verdere daling is niet uitgesloten. De markt zal alle zeilen moeten bijzetten om het vertrouwen te herstellen voor er gedacht kan worden aan een waardestijging.

Dat het beleggen in producten als de Bitcoin munt een risico met zich meebrengt is duidelijk. Wat dat betreft is het verstandig om te beseffen dat paniek een slechte raadgever is. Investeren doe je immers op basis van een rendement op lange termijn.

Reageer op artikel:
Bitcoin levert (weer) in: is dit de laatste daling?
Sluiten