Pim Jansen
Pim Jansen Life 5 apr 2019

Bitcoin schiet omhoog, maar dat is nog geen reden om feest te vieren

Voor veel beleggers en investeerders was het gisteren een aangename dag. Na maanden van koersdaling was daar opeens de verlossing: de koersen bewogen weer eens omhoog. In korte tijd werd er een behoorlijke winst gemaakt. Voor het eerst sinds maanden lijkt het erop dat Bitcoin en Altcoins de weg omhoog hebben gevonden. Nadat de markt aanvankelijk rustig en volwassen reageerde, blijkt de stijging geen eenmalig fenomeen te zijn. Dat is goed nieuws, maar is de stijging nu ook een teken van een definitief herstel of is er meer aan de hand?

De koersstijging van de Bitcoin

De vraag die iedere belegger en investeerder zich stelt is wat de oorzaak was van de stijging. In algemene zin is iedereen het er over eens dat er een ‘mystery buyer’ aan het werk was. Door te profiteren van het vraag-en-aanbod principe kon de prijs worden opgedreven, hiervan zagen we gisteren de (positieve) effecten.

Waar in het verleden veel beleggers eieren voor hun geld kozen (of geld voor hun bitcoins) en dus veel kapitaal aan de markt werd onttrokken, lijkt men nu te hebben geleerd van het verleden. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat het vertrouwen in de bitcoin juist toenam en dat de bereidheid om te investeren dus toenam.

De verrassing

De koersstijging van de Bitcoin was voor veel investeerders een grote verrassing. Bekende indicatoren wezen nou niet direct richting een koersstijging, maar aangenaam was het wel. Zoals altijd het geval is bij dergelijke ontwikkelingen was een enkeling verrast terwijl de zelfverklaarde cryptocoin-goeroe’s over elkaar heen buitelden om wereldkundig te maken dat hun voorspelling juist was en dat men het allang heeft zien aankomen.

Er zijn natuurlijk ook zorgen. Indien het namelijk aantoonbaar zou zijn dat de koers eenvoudig gemanipuleerd kan worden door een massale aankoop van altcoins, is dat een probleem voor de stabiliteit van de munt. Een waarschuwing is dus op zijn plaats.

Volgt er een correctie of niet?

Om een echte stijging van de koers van bitcoin (en andere munten) realistisch te maken zeggen analisten al langere tijd dat de munt eerst een waarde moet hebben van minimaal 5.000 euro. Als dat omslagpunt is bereikt ligt een verdere stijging voor de hand. Aan de andere kant kan het uitblijven van dat startpunt zorgen voor een correctie. Dat zou namelijk niet voor het eerst zijn. Aan de andere kant zijn er analisten die een verdere groei voorspellen richting een koers van 6.000 – 6.500 dollar. Zoals altijd is de koers van een munt als bitcoin niet zo eenvoudig te voorspellen. De klassieke indicatoren rechtvaardigen overigens wel een verdere bull-run.

Want

Reageer op artikel:
Bitcoin schiet omhoog, maar dat is nog geen reden om feest te vieren
Sluiten