Jan
Jan Life 18 jun 2018

Ripple CEO: dit is waarom de Bitcoin niet zal slagen

Dat Brad Garlinghouse, CEO van Ripple/XRP nou niet bepaald een voorstander is van Bitcoin zal duidelijk zijn. Hij heeft zich meer dan eens negatief uitgelaten over de Bitcoin munt. Het meest recente argument van de Ripple CEO is de dominante positie van China in het hele Bitcoin verhaal. In de belevenis van Garlinghouse is China de controlerende partij. In combinatie met de veronderstelde bedoeling van Bitcoin om een centrale munteenheid te worden zit Garlinghouse een groot rood digitaal gevaar aan de horizon opdoemen.

De rol van China

Stifel tech analist Lee Simpsons interviewde Garlinghouse onlangs waarbij met name China een centrale rol kreeg toebedeeld. Het argument dat China veel miners herbergt is inderdaad waar. Sterker nog: Chinese mijnenpools beheersen meer dan zeventig procent van de collectieve hashrate van het Bitcoin-netwerk. Niet alleen produceert China het merendeel van de apparatuur voor het ‘minen’ van bitcoins, er zijn ook enorme ‘minigfarms’ gevestigd om te profiteren van extreem goedkope elektriciteitsprijzen.

China is daarnaast ook goed voor forse Bitcoin-handelsvolumes. Chinese handelstransacties zorgden ervoor dat China op dat gebied een toppositie innam. Een paar kanttekeningen zijn echter wel te maken.

Het Chinese volume is aanzienlijk gedaald sinds de PBOC verordonneerde dat beurzen geen 0% handelskosten meer konden bieden. Deze uitspraak zorgde direct voor een aanzienlijke daling van het aantal handelstransacties in China.

Terechte kritiek of niet?

Ondanks de aversie van Garlinghouse jegens de Bitcoin munt zijn er wel een aantal zaken die hij terecht aankaart:

  • Hoe weten we dat China niet gaat ingrijpen?
  • Hoeveel landen willen een munteenheid gebruiken die vast zit aan China?

Wat het eerste punt betreft, daar heeft hij gelijk. Dat weet inderdaad niemand. De Bitcoin munt is echter niet voor niks een gedecentraliseerde munt. Indien een overheid inderdaad maatregelen wenst te nemen die een sterk effect hebben op de munt, zal dit zonder twijfel leiden tot een tegenreactie vanuit de markt. Het is zeker niet zo dat China de waarde en de handelvolumes in een handomdraai kan gaan bepalen.

Wat betreft het tweede punt, zit Garlinghouse er faliekant naast. Ook al is de Amerikaanse dollar in veel landen de meest gebruikte reserve munteenheid, de Chinese Yen begint met name in groeimarkten zoals veel Afrikaanse landen een sterke positie te krijgen. Zo heeft de Centrale Bank van Kenia onlangs aangekondigd dat de Chinese Yen op termijn de ‘reserve currency’ zal worden en hebben 14 landen in Oost-Afrika (EAC) en Zuidelijk Afrika overleg gevoerd over de mogelijkheid om de Chinese munt een vergelijkbare positie te geven. Dat het nog niet zover is, is slechts een kwestie van tijd.

Verschillen

Garlinghouse noemt verder de verschillen op tussen beide munten. Zo stelt hij dat beide munten een totaal ander doel hebben. Zo ziet hij de Bitcoin als een dreiging voor de globale economie omdat de munt volgens hem er naar streeft om een centrale munteenheid te worden. De Ripple munt is, zo zegt Garlinghouse, puur bedoeld om internationale betalingen te faciliteren. Voorlopig hoeft de CEO van Ripple zich geen zorgen te maken. De transactiesnelheid van Bitcoin is vele malen lager dan die van Ripple, daarnaast is waardeontwikkeling van de meest bekende digitale munt verre van stabiel. In dat kader vallen de uitspraken van mijnheer Garlinghouse dan ook in de bekende categorie ‘preken voor eigen parochie’.

Reageer op artikel:
Ripple CEO: dit is waarom de Bitcoin niet zal slagen
Sluiten