Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

5 redenen om (niet) in cryptomunt Bitcoin te investeren

De Bitcoin maakt een comeback en hoe! Na een hoogtepunt in 2017 kelderde de cryptomunt enorm, maar inmiddels was de Bitcoin alweer enkele maanden aan het stijgen. Vanaf begin oktober tot het toppunt in november steeg de koers met ruim 87 procent. Gisteren leek de Bitcoin bijna een recordkoers te behalen, maar in plaats daarvan daalde de cryptocurrency juist met 11,5 procent. Al deze schommelingen zorgen er misschien voor dat je twijfelt om in Bitcoin te investeren.

Dit is waarom je wel of niet zou moeten investeren in Bitcoin.

1. Enorme schommelingen zijn bij Bitcoin de normaalste zaak van de wereld

De prijs van de Bitcoin fluctueert dus enorm, waardoor het een enorm risicovolle investering is. Het is volkomen normaal voor de munt om tientallen procenten te stijgen of te dalen. Daar moet je wel tegen kunnen. Dat houdt in: niet halsoverkop (met verlies) verkopen als de waardes dalen, maar vasthouden tot de munt (hopelijk) weer gaat stijgen. Als je obsessief blijft nadenken over je Bitcoin en met samengespannen billen je wallet bekijkt, dan is investeren in de munt niets voor jou.

Deze enorme schommelingen betekenen dat je je geld in een oogwenk kunt verliezen, maar ook dat de Bitcoin je veel geld op kan leveren. Op moment van schrijven is de bitcoin zo’n $17.268 (€14.515) waard. Ter vergelijking: op 12 november was dat $15.567, en in juli rond de $11.000.

2. Je hebt (niet) een mooi bedrag gespaard

Net zoals met andere beleggingen, geldt ook bij Bitcoin: steek er alleen geld in wat je kunt missen. Dat betekent dat je geen geld inlegt wat je op de korte termijn nodig hebt, zodat je altijd je hypotheek of huur en andere vaste lasten kunt betalen. Ook is het goed om een financiële buffer achter de hand te hebben. Stel dat je zonder baan komt te zitten, of je auto kapot gaat, dan moet je die ook nog kunnen betalen.

Pas als je die geldzaken helemaal op orde hebt, kun je gaan nadenken over Bitcoin. Maar zelfs dan raden we je aan om je te verdiepen in beleggen in het algemeen, en niet alleen in Bitcoin. De cryptomunt kan een mooie aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille naast fondsen, ETF’s of aandelen. Zo zorg je ervoor dat je niet op één paard wedt, maar op meerdere.

3. Je krijgt te maken met een ongereguleerde markt

Voor aanhangers een groot pluspunt en voor critici juist het tegenovergestelde: Bitcoins worden niet gereguleerd door banken of overheden. De Bitcoin werd namelijk bedacht als antwoord op de financiële crisis van 2008. Het is een digitale munt door én voor het volk, waar dus geen centrale bank onderdeel van uitmaakt. Aanhangers zien dit als een soort vrijheid waar de mens recht op heeft.

Maar WANT geeft terecht aan dat deze vrijheid ook wat onzekerheden met zich meebrengt. Je kan namelijk nergens aankloppen als je in de problemen komt. Als er zomaar geld wordt afgeschreven van je creditcard krijg je dit terug. Bij Bitcoin is er dus geen sprake van een toezichthouder of tussenpersoon.

Dat is onhandig als je bijvoorbeeld je private key zelf kwijtraakt of als je overleden partner die nergens heeft achtergelaten. Momenteel zijn er zo’n 4 miljoen Bitcoin verloren, doordat mensen geen toegang meer hebben tot hun wallet. Die 4 miljoen zijn er aardig wat, want in totaal zijn er nu zo’n 18,5 miljoen Bitcoin in omloop.

Nederlandse toezichthouders (o.a. De Nederlandsche Bank) waarschuwen al jaren voor het gevaar van cryptomunten. Het blijft een financieel experiment dat nog in z’n kinderschoenen staat.

4. Bitcoin is (niet) veilig

Door de technologie achter Bitcoin (blockchain) is de digitale munt een onwijs veilige manier om transacties te doen. Even heel kort door de bocht: blockchain is een versleutelingsmethode waarmee transacties worden beveiligd. Hiermee sjoemelen is in theorie onmogelijk.

De transacties zijn dus veilig, maar dat geldt niet voor alles rondom Bitcoin. Omdat de cryptomunt zo populair is geworden, zijn ook oplichters op de cryptomunt gedoken. Oplichters proberen mensen te chanteren in ruil voor Bitcoin, creëren nep-beurzen of beroven mensen bij een face-to-face ontmoeting. Check hier waarvoor je nog meer moet opletten.

5. Je moet je huiswerk doen

Bij alles wat ‘hot’ is, kom je mensen tegen die eigenlijk niet weten wat ze aan het doen zijn. In 2017 was iedereen met Bitcoin bezig, van je oom tot je buurman. Maar vraag ze naar de technologie achter Bitcoin en ze komen niet verder dan ‘blokjes’ en ‘onbreekbare ketting’. Als je serieus in Bitcoin wil investeren (het is en blijft risicovol), moet je je huiswerk doen. Alleen maar leuk als je echt geïnteresseerd bent in cryptovaluta. Maar merk je een afkeer of begint het je allemaal maar een beetje te duizelen? Dan kan je deze misschien beter aan je voorbij laten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 redenen om (niet) in cryptomunt Bitcoin te investeren
Sluiten