Noah Korevaar
Noah Korevaar Crypto 7 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin in 2020: halvening, klokkenspel en de truc van 1 miljoen

Het voelt als vorig toen Bitcoin astronomisch in waarde steeg, van rond de 9000 dollar naar maar liefst 20.000 dollar. Toch is het nu 2020, en gebeurde dat in het vierde kwartaal van 2017. Sindsdien is de cryptocurrency langzaam blijven zakken, een paar kleine oplevingen daargelaten.

John McAfee en Bitcoin

Tijdens de explosie in 2017 beweerde de schatrijke John McAfee dat Bitcoin in 2020 1 miljoen dollar waard zou zijn. Hij is onder andere de oprichter van het cybersecurity bedrijf McAfee. Als zijn voorspelling niet uit zou komen, dan zou de Amerikaan zijn eigen klokkenspel opeten.

Het lijkt er langzaam op dat McAfee alvast recepten op kan gaan zoeken, want enkel een wonder kan de cryptocurrency nog naar dat niveau krijgen.

John McAfee Bitcoin
John McAfee FRED DUFOUR / AFP

The Halvening biedt hoop

Experts hebben al hun hoop gevestigd op the halvening, een proces waarna miners de helft minder Bitcoin betaald krijgen voor het beschikbaar stellen van hun rekenkracht. Dat gebeurt gemiddeld elke vier jaar, nadat een bepaald aantal coins is gemined.

Door dit automatische systeem kan hyperinflatie voorkomen worden. De vorige twee keren dat er een halvening plaats vond, steeg Bitcoin razendsnel in waarde. De volgende wordt mei dit jaar verwacht, en investeerders schatten dat Bitcoin daarna zo’n, houd je vast, 420.000 dollar waar zal zijn.

 

McAfee krabbelt terug

Maar ja, zelfs dat bizarre bedrag komt niet in de buurt van waar John McAfee op rekende: 1 miljoen dollar. Dat lijkt de excentrieke zeventiger nu ook te beseffen. Nadat hij jaren lang voet bij stuk hield laat hij nu opeens weten dat zijn belofte een truc was. Hij zou enkel nieuwe gebruikers aan boord hebben willen krijgen. Wat volgens de miljonair door de resulterende mediagekte ook goed gelukt is.

Hij beweert nu dat Bitcoin verouderde technologie is, waarbij hij de eerste blockchain Model T van de cryptocurrencies noemt. Volgens hem zijn nieuwere crypto’s als Ethereum en Monero door geavanceerde features op het gebied van apps, privacy en slimme contracten veel kansrijker zijn. Sterker nog, Sterker nog, Bitcoin positioneren als de universele digitale munteenheid voor het internet zou hopeloos zijn.

Pijnlijk

Het klinkt als en het is waarschijnlijk allemaal een slappe smoes omdat hij niet zijn ongelijk toe wilt geven, maar in de kern heeft McAfee gelijk. Bitcoin moet zich zonder de hype van 2017 nu bewijzen als daadwerkelijk betaalmiddel, waarvan we in de praktijk helaas nog maar weinig terecht zien koemen. Houdt het cryptocurrency-dossier van onze collega’s van WANT in de gaten om er achter te komen of daar dit jaar verandering in gaat komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bitcoin in 2020: halvening, klokkenspel en de truc van 1 miljoen
Sluiten