Pim Jansen
Pim Jansen Life 28 okt 2018

De volgende 10 jaar: dit kun je van de Bitcoin verwachten

Tien jaar geleden publiceerde de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zijn white paper. Sindsdien is er veel gebeurd. De wereldeconomie is niet meer hetzelfde geweest. De oorspronkelijke cryptocurrency heeft nu een marktkapitalisatie van meer dan 112 miljard dollar, terwijl de dominantie van bitcoin zich nu stabiliseert op 53%.

De dominantie van bitcoin in de toekomst

Als je Nigel Green, oprichter en CEO van financieel adviesbureau DeVere Group, het vraagt, ziet de komende 10 jaar er heel anders uit dan tijdens bitcoins eerste decennium. Hij schrijft de ‘crypto-revolutie’ toe aan bitcoin en zegt dat het de manier waarop we met geld omgaan en er naar kijken, heeft veranderd. Green’s vooruitziende blik is echter een mengelmoes van factoren. Zo verwacht hij dat bitcoins ‘invloed en dominantie binnen de cryptocurrency-sector drastisch zal verminderen’. Aan de andere kant denkt Green dat de waarde van de cryptomarkt met 5.000% kan stijgen. Dit zou een gecombineerde marktkapitalisatie opleveren van 20 biljoen dollar in het eerstvolgende decennium.

Nigel Green als crypto-orakel

Green, wiens bedrijf gevestigd is in Dubai en overal kantoren heeft, wees ook op andere invloeden. Hij wijst daarbij op betere technologie, functies en oplossingen voor problemen die concurrerende cryptocurrencies bieden, munten zoals Rimple (XRP) en Ethereum. In een gesprek met CCN zei hij het volgende: “Ik geloof dat XRP een van de belangrijkste concurrenten zal zijn om Bitcoins marktaandeel de komende jaren te verkleinen. Dit wordt dan vooral veroorzaakt door de schijnbare focus op integratie met banken en andere financiële instellingen.”

XRP of ETH

XRP heeft ETH al eens eerder de tweede positie bereikt op CoinMarketCap, maar is sindsdien teruggevallen tot een derde plaats. Ondertussen blijft Green optimistisch over de toekomst hoewel hij weigert om de term ‘stuivertje wisselen’ in de mond te nemen. “Een andere mogelijkheid zou de belangrijkste uitdager, Ethereum zijn. Dit komt omdat een groeiend aantal platforms Ethereum als een betaalmiddel gebruikt. Er is een toenemend gebruik van slimme contracten door Ethereum, maar ook vanwege de decentralisatie van cloud computing. ”

Verschuiving naar de cryptomarkt

Zelfs als de dominantie van bitcoin verdwijnt, zegt Green dat er een duidelijke verschuiving zichtbaar zou zijn, met name bij retail- en institutionele beleggers. Zij zullen zich steeds verder verwijderen van het traditionele geldverkeer naar crypto. Het is dan ook niet onlogisch om te verwachten dat het momentum in het komende decennium alleen maar zal toenemen. Als gevolg hiervan verwacht Green dat “de markt onherkenbaar zal zijn geworden als Bitcoin zijn 20-jarig jubileum viert.”

Reageer op artikel:
De volgende 10 jaar: dit kun je van de Bitcoin verwachten
Sluiten