Pim Jansen
Pim Jansen Life 19 mei 2018

‘Bitcoin dreigt terrein te verliezen van Bitcoin Cash’

Vraag een willekeurige voorbijganger om minstens één digitale munt op te noemen en de kans is groot dat de Bitcoin het vaakst wordt genoemd. De vraag is echter of die populariteit stand zal houden. De Bitcoin mag dan wel de meeste waarde vertegenwoordigen als we afgaan op de huidige koersen, er zijn een aantal factoren die het succes op langere termijn kunnen beïnvloeden.

Over crypto valuta wordt heel wat geschreven en beweerd. Vaak zijn het niet de minste namen die met opvallende of minder voor de hand liggende uitspraken komen (zoals in dit artikel). Daar is nu weer een voorspelling bijgekomen: volgens Bitcoin cash promotor Roger Ver is het einde van de opmars van de Bitcoin in zicht en staat, je raadt het al, de Bitcoin cash klaar om de positie van Bitcoin over te nemen.

Bitcoin Jesus

Roger Ver niet zomaar iemand. Eerder had hij de bijnaam ‘Bitcoin Jesus’, maar hij is tegenwoordig meer gepassioneerd geraakt door Bitcoin Cash. De uitspraak van Ver is op zijn minst opvallend. Nu wordt er al langer gesuggereerd dat Bitcoin zijn langste tijd heeft gehad, maar er zijn meerdere kandidaten die de positie van Bitcoin kunnen overnemen. De voorspelling van Ver dat ‘the flippening’ (de waarde van alt coins wordt niet langer gewaardeerd door de Bitcoin, meer info hier) al in 2020 zou gaan plaatsvinden, is gewaagd. Er bestaat nog altijd zoiets als Ethereum en ook andere digitale valuta timmeren hard aan de weg.

Schaalbaarheid: de vijand van Bitcoin

Het probleem van Bitcoin is niet zo zeer het eigen succes van de munt, maar de werking van het systeem. De Bitcoin heeft namelijk te maken met een klassiek probleem: schaalbaarheid. Het ‘minen’ van Bitcoins is bijzonder lastig. Er is veel rekenkracht voor nodig. Daarnaast neemt de transactiesnelheid af en zijn de transactiekosten gestegen. Al met al zal de positie van Bitcoin onder druk komen te staan en zijn er andere munten die rekening houden met de beperkingen van Bitcoin. In dat kader lopen munten als Ethereum en Bitcoin Cash al voor.

Ethereum en Bitcoin Cash komen er aan

Geheel onzinnig is de bewering van Ver niet. Als we kijken naar de ontwikkelingen op de lange termijn (iets wat elke investeerder doet) dan zien we dat de directe concurrenten van Bitcoin het relatief beter doen. De Bitcoin mag dan een waardestijging van 450 procent laten zien over de afgelopen twaalf maanden, de concurrenten laten betere groeicijfers zijn. Zo liet Ethereum een waardestijging zien van duizend procent, terwijl Bitcoin Cash een verdriedubbeling realiseerde. Aan de andere kant dalen deze munt ook net zo hard in waarde. Het blijft, zoals miljonairs Bill Gates en Warren Buffet beweren, een gokje.

Reageer op artikel:
‘Bitcoin dreigt terrein te verliezen van Bitcoin Cash’
Sluiten