Jan
Jan Life 8 jul 2018

Analyse: hoe altcoins sterven en Bitcoin nóg dominanter wordt

Nu de cryptomarkt langzaam weer tekenen van herstel vertoont, is het de stiekeme hoop van veel beleggers dat dit structureel is. Stabiliteit is immers nodig als tegenwicht voor de bekende volatiliteit van de altcoins. Het is echter te vroeg om al te kunnen concluderen dat de weg omhoog voor de Bitcoin al is gevonden.

Bitcoin uit het dal

Het was even schrikken toen diverse altcoins, met de bitcoin voorop, een flinke smak maakte. Heel even dook de munt onder de grens van vijfduizend dollar om nu een waarde te bereiken van krap 5.700 euro. Heb je ze op de laagste koers verkocht dan heb je een wijze les geleerd, heb je juist bitcoins bijgekocht deze week dan kijk je nu waarschijnlijk tegen een leuke winst aan.

Grote schoonmaak: 800 coins verdwijnen

De voorzichtige opleveing van de bitcoin, en de diverse altcoins in haar kielzog, heeft ook slachtoffers gemaakt. Het is nu immers duidelijk dan een kleine achthonderd altcoins het zullen moeten opgeven wegens gebrek aan fatsoenlijk rendement. De website deadcoins.com maakt dat ook inzichtelijk. Daar kan je zien welke altcoins in feite waardeloos zijn.

In veel gevallen is er een veelvoud aan factoren die er voor zorgen dat beleggers wegblijven. Zo is er vaak sprake van een ‘scam’ zoals het geval was met droplex: er worden investeerders binnengehaald die vervolgens met lege handen achterblijven, maar er zijn ook gewoon kansloze projecten. Een cryptocoin kan zich ontwikkelen als de achterliggende techniek een bepaald doel heeft, het gaat immers om de blockchaintechnologie, dat is de basis van elke cryptocoin.

De meeste coins hebben inmiddels zo’n kleine zeventig procent van hun waarde verloren. Munten als bitcoin, ethereum, monero en anderen zijn groot genoeg om klappen op te kunnen vangen. Bij kleinere munten is dat vaak al funest. Heb je genoeg investeerders, dan kun je het je permitteren als een enkeling besluit om er uit te stappen. Bij de kleinere munten leidt dat al vaak tot een behoorlijke waardevermindering.

Waardeontwikkeling: follow the leader

Een ander risico voor met name de kleine munten is de waardeontwikkeling van de bitcoin. Investeringsbank Morgan Stanley meldt dat de waardedaling van de bitcoin ruim vijftien maal zo snel ging in vergelijking met de legendarische dot.com-bubble. In de cryptomarkt zien we een vergelijkbare ontwikkeling: gaat er één naar beneden, dan volgt de rest. Het rimpel-effect dus. Ondanks al dit soort tekenen is er wel degelijk hoop op een goede toekomst voor cryptocoins.

Het herstel is zichtbaar – bitcoin’s dominantie neemt toe

Met name serieuze investeerders weten dat het rendement van hun belegging pas op de lange termijn zichtbaar wordt. Op dat punt is er gegronde reden voor hoop. Historisch gezien volgt op een periode van waardevermindering altijd een langere periode van groei. Dit heeft voor een groot deel met vertrouwen te maken. Het zijn dan ook juist de kleinere beleggers die verantwoordelijk zijn voor de grote veranderingen in waarde.

De grote jongens investeren juist in munten die historisch gezien het meeste perspectief bieden. Een goede, slimme belegger zal er dus voor kiezen om wel in het product te investeren, maar niet in de naam. Men kiest voor zekerheid, en wat is nou de beste manier om dat te doen?  Juist investeren in Bitcoins. Dat is immers de meest waardevolle munt die ook al heeft laten zijn dat het klappen kan opvangen. Dit is dus wat er nu gebeurt: de waarde van de bitcoin munt stijgt doordat de vraag toeneemt. Hierdoor neemt de dominatie van bitcoin toe en vergroot het zijn populariteit.

 

Die ontwikkeling in de dominatie van bitcoin zien we dan ook terug in de statistieken. In mei was er sprake van een dominantie van ongeveer 35 procent. Een maand later toen vele kleine fondsen er de brui aan gaven, begon de dominantie van bitcoin te stijgen. Het gevolg is dat de munt vanaf juli aan dominantie aan het winnen is. Op dit moment is er zelfs sprake van een groei van zeven procent en komt de totale dominantie uit op 35 procent tot 42 procent. Dat geeft dus hoop voor de toekomst.

Reageer op artikel:
Analyse: hoe altcoins sterven en Bitcoin nóg dominanter wordt
Sluiten