Pim Jansen
Pim Jansen Life 25 nov 2018

Bitcoin daalt verder: reden tot zorg of normale beweging?

De ontwikkelingen rondom de bitcoin blijven een reden tot zorg. Nu recentelijk de munt nog eens 10% aan waarde heeft ingeleverd, is de daling in de afgelopen maand opgelopen tot 33%. Op jaarbasis is de waardedaling nog dramatischer: ruim 46%. Gaat het wel goed met de meest populaire cryptomunt?

Bitcoin daalt verder

Wat we de afgelopen tijd hebben gezien in de ontwikkeling van bitcoin is een klassiek voorbeeld van de grilligheid van menig cryptomunt. Als we het individueel bekijken, valt het zelfs mee, zegt financieel hoogleraar Campbell R. Harvey van de Duke University.  “Tot dusverre waren er dit jaar slechts drie dagen waarin de S & P 500-aandelenindex meer dan 3 procent daalde. Wat betreft die index, moeten we zelfs terug gaan tot februari om een daling van 4% te zien. Daarentegen zijn er juist zeven dagen waarin Bitcoin meer dan 10 procent daalde, waarvan eenmaal zelfs 16 procent bedroeg, ook dat was in februari. A”

“Wat we hier in feite waarnemen is een typisch voorbeeld van de volatiliteit van de cryptomarkt, iets wat onlosmakelijk is verbonden met die markt. Beleggers en investeerders, ook de kleinere, dienen hier gewoon rekening mee te houden, zegt Harvey.

Beleggen vereist een lange termijn visie, ook in bitcoin

In november 2013 sprong bitcoin van iets meer dan 200 dollar naar meer dan 1200 dollar voordat hij de volgende maand naar minder dan 600 dollar tuimelde. Bitcoin blijft in december ver onder zijn niveau van meer dan 19.000 dollar; maar over het algemeen presteert de munt niet onder de verwachtingen als we dit vergelijken met de laatste hausse in mei 2017, slechts 18 maanden geleden. Degenen die in de munt investeerden, kochten toen in op een waarde van 200 dollar of minder. Zij zullen nog altijd tevreden zijn. Ook hier geld het aloude devies: investeren doe je voor het rendement op lange termijn. Investeren op korte termijn bestaat in feite niet. Doe je dat wel, dan het dat gewoon speculeren.

Onderzoek naar marktmanipulatie

Een mogelijke ontwikkeling wat voor meer onrust kan zorgen is een onderzoek van het Amerikaanse Department of Justice naar de vraag of de recordhoogtes van vorig jaar het resultaat waren van marktmanipulatie. Het onderzoek volgt op de publicatie van een document door professor John Griffin van de Universiteit van Texas en zijn doctoraal student Amin Shams. Hierin wordt gesuggereerd dat een andere cryptocurrency genaamd Tether is gebruikt om de prijs van bitcoin te stabiliseren en te manipuleren.

Zo pak je de volatiliteit aan

Natuurlijk zijn er methodes om het probleem van volatiliteit aan te pakken. Volgens Harvey is die volatiliteit de factor die verantwoordelijk is voor de moeilijkheid om bitcoin te waarderen. Je kunt namelijk aandelen in een bedrijf waarderen op basis van de prestaties van de economie en het fiscale beleid van een land. Maar bitcoin mist die soorten fundamenten.

Acceptatie is een eerste vereiste

Harvey zegt dat bitcoin gemakkelijker te waarderen zou zijn als het meer wettelijke erkenning zou krijgen. Met andere woorden, een bredere acceptatie zorgt voor een grotere consistentie. Maar de problemen zijn complexer. Het is niet simpel het verhaal van de kip en het ei. Een reden dat bitcoin niet veel wordt gebruikt als betaalmiddel is vanwege de volatiliteit. Dat laat de toekomst van bitcoin zo onzeker als altijd zijn.

Wired

Reageer op artikel:
Bitcoin daalt verder: reden tot zorg of normale beweging?
Sluiten