Bitcoin (BTX) vs. Ripple (XRP): vijf verschillen die je moet kennen

Dankzij de explosieve groei van Bitcoin zijn digitale valuta een grote hype geworden. Veel kersverse investeerders stoppen hun geld in Bitcoin, maar er zijn natuurlijk ook andere interessante alternatieven. Cryptocoins die een stuk goedkoper zijn, en daarmee je veel rijker kunnen maken. Althans, mits ze ook echt meer waard worden. Een van de meest veelbelovende cryptocoins is Ripple.

Bitcoin vs Ripple

In dit artikel legden we je de basics van Ripple (XRP) uit. Al met al is het duidelijk dat het een potentieel zeer waardevolle munt is. Maar wat zijn nou echt de verschillen met Bitcoin (BTC)? We leggen je het in dit artikel allemaal uit. Ben je helemaal nieuw in dit wereldje? Check dan ons dossier voor toegankelijke uitleg over de basis, en artikelen over andere cryptocoins die je rijk kunnen gaan maken.

Verschil #1: het primaire doel

Het primaire verschil tussen Bitcoin en Ripple is hun oorspronkelijke doel. Bitcoin is jaren geleden ontwikkeld om het allereerste peer-to-peer cryptocurrency protocol te zijn. Oftewel, rechtstreekse betalingen tussen individuen en bedrijven, zonder een tussenkomende bank. Gedecentraliseerd. Bitcoin is in de eerste plaats een munt. Ripple is ontworpen om een betalingssysteem te zijn, waarop munteenheden overgedragen kunnen worden. Daarop wordt Ripple (XRP) verhandeld, een eigen cryptocurrency. Banken zouden in theorie het betalingssysteem Ripple kunnen gebruiken, zonder iets met de munteenheid te doen. Het is dus een tweeledig (doch sterk verbonden) product.

Verschil #2: het minen

Bitcoins worden gemined door gebruikers. Daardoor komen er steeds weer nieuwe munten bij, al kost dat een hoop elektriciteit en heb je flinke hardware nodig om wat geld bij elkaar te schrapen. Daarom zijn er bijvoorbeeld sites die stiekem jouw computer gebruiken om berekeningen uit te voeren. Hier lees je hoe je dat kunt voorkomen. De makers van Ripple hebben al 100 miljard coins gemaakt voor de lancering. Van die 100 miljard worden 55 miljard Ripples gedistribueerd onder goede doelen, gebruikers en strategische partners. Ripples kunnen dus niet door gebruikers worden gemined.

Verschil #3: transactiesnelheid

Elke transactie met Bitcoins vereist mining. Complexe berekeningen moeten worden uitgevoerd om transacties op de Blockchain te verwerken. Hier kun je lezen hoe dat werkt. Wat voor dit artikel belangrijk is, is om te weten dat het daardoor lang kan duren voordat transacties worden uitgevoerd. Soms zelfs enkele uren. Ripple is daarentegen ontwikkeld als een betalingsnetwerk. Daarom worden transacties met Ripple (XRP) binnen vier seconden verwerkt. Een stuk sneller dus!

Benieuwd naar de rest van het artikel? Je lees ‘m verder bij onze collega’s van WANT!

Reageer op artikel:
Bitcoin (BTX) vs. Ripple (XRP): vijf verschillen die je moet kennen
Sluiten