Pim Jansen
Pim Jansen Life 14 juli 2018

Kan Bitcoin binnen 10 jaar een belangrijk betaalmiddel worden?

Nu bij meerdere kleine cryptocurrency duidelijk wordt dat de overlevingskansen gering zijn, neemt de dominantie van de gevestigde munten toe. Het logische gevolg is dat de toepasbaarheid van de blockchaintechnologie in reguliere sectoren steeds vaker wordt onderzocht. Dit zorgt, kort gezegd, voor een groter draagvlak waardoor de kans toeneemt dat bitcoin een geaccepteerd betaalmiddel zal worden.

Studie naar adoptie en acceptatie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) het potentieel hebben om een ​​reguliere betaalmethode te worden. De belangrijkste aanwijzing hiervoor dat van de drie criteria die vaak worden gehanteerd voor reguliere betaalmiddelen, de bitcoin munt al aan één van die criteria voldoet. Dit blijkt uit een uitgebreide studie door Imperial College in opdracht van handelsplatform eToro.

Het rapport getiteld “Cryptocurrencies: hindernissen overwinnen voor vertrouwen en adoptie”, is geschreven door professor William Knottenbelt van Imperial College London en Dr. Zeynep Gurguc van Imperial College Business School. In dat rapport stellen de onderzoekers vast dat cryptocurrencies de “natuurlijke volgende stap” zijn voor geld en mogelijk een regulier betaalmiddel kunnen worden binnen een periode van tien jaar.

Drie fundamentele criteria waar Bitcoin aan moet voldoen

Volgens het rapport voldoen cryptocurrencies nu al aan één van de drie fundamentele principes om als betaalmiddel geaccepteerd te worden, namelijk dat het een waardevertegenwoordigend medium is. De twee andere principes zijn:

  • fungeren als een ruilmiddel
  • fungeren als rekeneenheid

Een andere opvallende conclusie uit de studie is dat cryptocurrencies nog zes belangrijke uitdaging voor de boeg hebben om aan de eerder genoemde vereisten te voldoen:

  • Schaalbaarheid
  • Bruikbaarheid
  • Regelgeving
  • Volatiliteit
  • Incentives
  • Privacy

Nieuwe betaalsysteem op basis van blockchain

Het rapport benadrukt dat nieuwe betaalsystemen, evenals diverse soorten activa, ‘niet van de ene dag op de andere verschijnen’. Iqbal Gandham, directeur van eToro, merkte op dat de eerste e-mail in 1971 werd verzonden, terwijl het ongeveer drie decennia duurde voordat het ‘gemeengoed’ zou worden en kon rekenen op massale acceptatie van die specifieke vorm van communicatie.

Gandham, die ook voorzitter is van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde industriegroep CryptoUK, merkte op dat “iets meer dan acht jaar” zijn verstreken sinds de eerste Bitcoin-transactie werd gedaan. “Vandaag zien we al dat veel munten beginnen te voldoen aan de eisen van het reguliere geldverkeer.”

Hij voegt eraan toe dat het vermogen van cryptocurrencies om grensoverschrijdende betalingen te stroomlijnen de factor kan zijn die “van doorslaggevende betekenis kan zijn voor toename van een breed gedragen vorm van acceptatie.” Professor William Knottenbelt van het Imperial College zei dat cryptocurrencies de potentie hebben om “alles wat we dachten te weten dat we wisten over de aard van financiële systemen en financiële activa” op te waarderen, dankzij het gedecentraliseerde karakter.

Bank voor Internationale Betalingen en het andere geluid

Vorige week nog beweerde het hoofd van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) Agustin Carstens, dat cryptocurrencies “niet de functies van geld kunnen aannemen of overnemen.” Hij waarschuwde “jonge mensen” tegen het gevaar van “geld creëren om geld te verdienen.”

Eerder in juni wijdde BIS een 24 -pagina dik dossier aan het zogenaamde ‘probleem’. Hierbij lag duidelijk de focus op de ontwikkeling van de munt met bijzondere aandacht voor het probleem van de schaalbaarheid. Het artikel maakte daarnaast melding van de verwachting dat cryptocurrencies niet in staat zijn om voldoende te schalen om een geaccepteerd ​​ruilmiddel te worden gezien in een wereldeconomie.

Reageer op artikel:
Kan Bitcoin binnen 10 jaar een belangrijk betaalmiddel worden?
Sluiten