Noah Korevaar
Noah Korevaar Life 24 nov 2020

Bitcoin en altcoins exploderen richting record: wat gaat er nu gebeuren?

Weet je nog, 2017, toen Bitcoin en andere cryptocurrencies door het dak gingen en de kranten er vol mee stonden? Toen elk nieuwsprogramma aandacht aan de toekomst van digitale valuta besteedde en niemand de boot wilde missen?

Plottwist: Bitcoin zit al bijna weer op de recordwaarde van destijds. Ja, dat lees je goed: het lijkt er sterk op dat de grootste cryptocurrency ter wereld een recordwaarde aan gaat tikken. Dit jaar nog.

Bitcoin schiet richting record

Op het moment van schrijven is Bitcoin namelijk 19.030 dollar waard. De hoogste waarde die de munt ooit heeft aangetikt was 19.783, in het najaar van 2017.

En dat terwijl de munt al jaren rond de 3.000 dollar schommelde.

Altcoins doen mee

Ook de rest van de markt is geëxplodeerd. De populaire altcoin Ripple heeft bijvoorbeeld een stijging van 31,62 procent geboekt en weet ook Stellar Lumen met 41,33 procent in waarde te stijgen. Voor de duidelijkheid: dan hebben we het over één dag.

Waarom?

Gekkenhuis dus. Bitcoin is bijvoorbeeld sinds het begin van september alleen al 52 procent gegroeid. Waar de massale stijgingen opeens vandaan komen?

De analist Simon Peters van investeringsplatform eToro ziet het instappen van institutionele investeerders als een belangrijke factor:

“Er zijn een hele reeks factoren die bijdragen aan de huidige prijsstijging. Waaronder een enorme toestroom van investeerders van grootschalige instellingen zoals beursgenoteerde investeringsfondsen, pensioenregelingen en universitaire schenkingsfondsen, waaruit blijkt hoe ver Bitcoin is gekomen.”

Bitcoin versus goud

Analisten van JP Morgan hebben eerder al geconcludeerd dat mensen die eerder in goud investeerden, Bitcoin nu zien als een modern alternatief.

Russ Mold, investeringsdirecteur bij AJ Bell, legde de gelijkenissen tussen Bitcoin en goud treffend uit: “Het beperkte aanbod van Bitcoin kan de munt aantrekkelijk maken voor diegenen die hun rijkdom willen behouden in het licht van de ongebreidelde groei van de hoeveelheid geld die er beschikbaar is.”

Daarmee heeft Mold het over de centrale banken en overheden die door de pandemie miljarden in hun economieën poepen om de markt overeind te houden. Daardoor is het aanbod in lokale valuta groter, en wordt geld minder waard. In tegenstelling tot goud en Bitcoin, waarvan maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar is.

Begin van het feestje

Een groot verschil ten opzichte van 2017 is echter dat de mainstream aandacht nihil is. Dat is alleen al te zien aan de Google Trends-grafiek van zoekopdrachten:

Het feestje is dus nog maar net begonnen. Maar wat is nu de volgende stap? Bitcoin is volatiel en een relatief nieuw fenomeen. Voorspellen is daardoor lastig.

Stabiliteit en kerstmis

Recente ontwikkelingen hebben de cryptocurrency echter wat meer stabiliteit gegeven. In oktober kondigde PayPal – dat bijna 350 miljoen gebruikers heeft – aan dat het klanten vanaf begin 2021 in staat zal stellen Bitcoin op te slaan en uit te geven binnen haar dienst.

Simon Peters is tegenover The Independent dan ook zeer optimistisch: “Het is niet uitgesloten dat Bitcoin nog voor de kerst zijn hoogste punt ooit bereikt. Drie jaar later is de crypto-industrie geconsolideerd, volwassen geworden en ziet de markt echte tractie bij institutionele beleggers. Wordt het een vrolijk kerstfeest voor Bitcoin-houders? We zullen moeten afwachten, maar de tekenen zien er veelbelovend uit. “

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

This is MoneyThe Independent

Reageer op artikel:
Bitcoin en altcoins exploderen richting record: wat gaat er nu gebeuren?
Sluiten