Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Eerste Birds of Prey reviews op Rotten Tomatoes: Joker succes herhaald?

Na een aantal belabberde pogingen om de succesformule van het Marvel Cinematic Universe te kopiëren lijken de DC films op de goede weg te zitten. Aquaman was een wereldwijde hit, Joker brak records en Shazam! werd door critici geprezen. Kan Birds of Prey dat momentum in stand houden? De eerste reviews onthullen het antwoord op die vraag!

DC komt met Birds of Prey

Eindelijk krijgen fans van de comics dus een Harley Quinn film. De complete titel is bizar lang: Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Vanaf nu noemen we de film dus gewoon Birds of Prey.

De film is geregisseerd door Cathy Yan, een nieuwkomer in Hollywood met relatief weinig grote films op haar naam. Dat is een strategie die Marvel Studios ver heeft gebracht, en hopelijk ook een stukje diversiteit en frisse ideeën naar DC’s films kan brengen.

Margot Robbie speelt Harley Quinn, het liefje van de Joker die we in 2016 al te zien kregen in het ronduit belabberde Suicide Squad. Interessant detail: Margot Robbie’s productiebedrijf is tevens verantwoordelijk voor de productie van Birds of Prey.

De eerste reviews op een rijtje

Ze benadrukte de afgelopen weken tijdens interviews keer op keer dat je Suicide Squad niet gezien hoeft te hebben voor Birds of Prey. Een verstandige zet, maar is de 18+ Harley Quinn überhaupt de moeite waard om in de bioscoop te checken? De eerste reviews zijn binnen, en we zetten de conclusies voor je op een rijtje.

Het lijkt er in ieder geval op dat DC en Warner Bros. hun winning streak in stand kunnen houden. De eerste reviews zijn zeer positief, al benoemen recensenten ook een aantal flinke tekortkomingen.

Girlpower

IndieWire’s Kate Erbland gaf Birds of Prey een B-:

“Het is een superheldenfilm vol girlpower en oprecht feminisme, met grote, onwaarschijnlijke actiescènes en grote persoonlijkheden, en hoewel de potentie nooit helemaal wordt waargemaakt, brengt het wel een nieuwe, frisse weg in kaart in de uitgemolken wereld van superheldenverhalen. Het is misschien niet de beloofde totale emancipatie (althans nog niet), maar het is op zijn eigen manier fantabulous.”

Een vrij positieve review dus, al had er dus meer ingezeten. Ook Owen Gleiberman van Variety prijst de wilde actiescènes en de prestaties van de relatief onervaren Cathy Yan:

“Cathy Yan regisseert haar eerste film voor een grote studio, maar weet alles met een onberispelijke felheid in beeld te brengen. Haar actiescènes hebben een behendige, ontploffende visuele ruimtelijkheid, afgetopt door echte crowdpleasers.”

Niet zo uniek als je zou verwachten?

Niet iedereen was zo enthousiast. De film lijkt misschien wilder en unieker dan wat we daadwerkelijk te zien gaan krijgen, aldus John DeFore van The Hollywood Reporter:

“Degenen die hopen op een Deadpool-achtige fusie van chaos en humor zullen hun verwachtingen naar beneden moeten bijstellen: Harley staat misschien bekend om haar onvoorspelbaarheid, maar Birds speelt het netjes volgens de actiefilm-regels op safe.”

IGN prijst vooral de acteerprestaties van Margot Robbie zelf, in wat recensente Laura Prudom verder een vrij rommelige film noemt. Ze gaf Birds of Prey een 8:

“Hoewel de nadruk op Harley Quinn niet veel ruimte laat voor de Birds of Prey (hoewel elk lid een opvallend moment scoort), is de film een prachtige showcase voor Margot Robbie, die het scherm domineert en haar beschadigde hoofdpersoon alle diepgang geeft die ze verdient.”

Bron: Warner Bros. Bron: Warner Bros.

Heerlijke achtbaanrit

Birds of Prey is dus allesbehalve perfect. Verwacht geen Oscar-materiaal à la Joker, maar volgens Hoai-Tran Bui van Slash Film kun je wel op een degelijke achtbaanrit rekenen. Prima popcornmateriaal dus. Hij gaf de film een 7.5:

“Het is een pulpy, caleidoscopische achtbaanrit die tegelijkertijd risico’s neemt en het op safe speelt. Birds of Prey is net zo brutaal, oneerbiedig en grillig als zijn centrale personage, Harley Quinn – zowel ten voordele als ten nadele.”

io9’s James Whitbrook lijkt kort maar krachtig samen te vatten hoe de meeste recensenten over Birds of Prey lijken te denken:

“Wat Birds of Prey is, is luid, helder en fun as hell.”

Rotten Tomatoes score

Over het algemeen lijkt men dus vrij positief over de nieuwe DC film te zijn. Op het moment van schrijven heeft Birds of Prey na 49 reviews een Rotten Tomatoes score van 92 procent.

Dat percentage zal vast nog gaan dalen, maar het is een goede indicatie van waar DC en Warner Bros. op hoopten: Birds of Prey is een schot in de roos. Het is geen meesterwerk, maar wel precies wat fans na Suicide Squad verdienen. Oftewel, een unieke achtbaanrit vol toffe actie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste Birds of Prey reviews op Rotten Tomatoes: Joker succes herhaald?
Sluiten