Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 30 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Birds of Prey met lof overladen: DC scoort na Joker ook met Harley Quinn

Door gigantische flops zoals Suicide Squad en Justice League staat DC een straatlengte achter op Marvel, maar langzamerhand wordt de kloof kleiner. Met Wonder Woman en Aquaman bewees DC dat ze echt wel wat kunnen, om vervolgens met Joker het publiek compleet weg te blazen. De trap omhoog is gevonden en Birds of Prey is de volgende trede. Kan het enige lichtpuntje uit Suicide Squad ervoor zorgen dat DC het nieuw jaar knallend begint?

Op die vraag kunnen we nu voorzichtig een antwoord gaan geven. Hoewel de film pas over een week in de bioscoop te zien is, sijpelen de eerste reacties al binnen. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn, zoals de film voluit heet, is namelijk al wel getoond aan journalisten. Zij mochten de film nu al zien, zodat ze op de dag van release direct hun review online kunnen gooien.

De eerste reacties op Birds of Prey

Tot die tijd zit er een embargo op en moeten ze de kaken stevig op elkaar houden. Gelukkig zijn ze bij DC de kwaadste niet en vinden ze het prima als recensenten alvast een tipje van de sluier oplichten. Vooral als ze positief zijn, en dat is in Birds of Prey absoluut het geval. Op een paar kleine puntjes na lijkt iedereen het erover eens te zijn dat Harley Quinn in deze vorm een stuk beter tot haar recht komt.

In Birds of Prey staat het gestoorde vriendinnetje van The Joker centraal. Ex-vriendin moeten we eigenlijk zeggen, want Mr. J. heeft de knotsgekke blondine verlaten. We zien aan het begin van de film nog hoe ze, na de gebeurtenissen uit Suicide Squad, samen weer naar Gotham vluchten. Maar dat blijkt niet de meest vruchtbare grond voor hun relatie. The Joker breekt haar hart en zo blijft Harley eenzaam en alleen achter.

Om haar verdriet te vergeten duikt ze een nachtclub in en ontmoet daar Roman Sionis. Beter bekend als Black Mask. Een bad guy die regelmatig opduikt in verschillende Batman Comics en nu dus ook in Birds of Prey. We kunnen wel stellen dat hun eerste ontmoeting niet bepaald vriendelijk is. Lang verhaal kort: Harley Quinn sluit zich aan bij een groep kleurrijke heldinnen die af willen rekenen met bendeleider Black Mask.

Knotsgek en keihard

Harley Quinn doet het dus niet alleen. De keuze om haar onderdeel te maken van een superhelden-ensemble pakt, afgaande op de eerste reacties, uitstekend uit. Op Twitter zijn er vele complimenten voor de vrouwelijke helden. Ze zijn totaal verschillende van elkaar, maar vormen juist daardoor het perfect team. Zowel qua humor, als actie.

Dat is namelijk waar de meeste lof voor is. Birds of Prey is knotsgek en keihard. Als je niet tegen geweld kunt, moet je deze film maar voorbij laten gaan. Zoals we in de trailer al konden zien is Birds of Prey, zeker voor een superheldenfilm, echt aan de harde kant. Zo springt Harley Quinn op de knie van een man die zijn voeten op de tafel heeft liggen. Die kant hoort je been niet op te buigen, dus je kunt je wel voorstellen dat dit er behoorlijk pijnlijk uitziet.

Birds of Prey wordt vergeleken met John Wick

Gelukkig is de actie meer dan alleen hard. De choreografie is namelijk ook meer dan in orde. Zo worden er vergelijkingen gemaakt met John Wick en The Raid 2. Twee van de beste films als je puur en alleen kijkt naar actie en vechtscènes. Een groter compliment kun je niet krijgen, maar er moet ook een kritische noot gekraakt worden. Het verhaal van Birds of Prey is soms namelijk wat slordig. Niet storend, maar wel jammer.

Om het hele verhaal positief af te sluiten willen we nog even de cast noemen. Margot Robbie is een fantastische actrice en de perfecte Harley Quinn. Dat wisten we al, maar zij is niet de enige die schittert in deze film. Ook haar crew bestaande uit Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez en Ella Jay Basco zullen met veel plezier de reacties op Twitter lezen.

Ewan McGregor overtuigt als Black Mask

Met de helden zit het dus wel goed, maar hoe zit het met de bad guy? Op dat punt heeft DC de laatste jaren een nogal belabberd trackrecord. Vaak zijn het eendimensionale CGI gedrochten die totaal geen karakter of diepgang hebben. Van Steppenwolf tot Enchantress. In Birds of Prey maakt DC die fout gelukkig niet. Black Mask is een karaktervolle bad guy die dankzij het goede acteerwerk van Ewan McGregor een drijvende kracht is binnen de film.

DC gaat knallen in 2020

Het lijkt erop dat DC met Birds of Prey de goede reeks voort gaat zetten. En ook als we wat verder in de toekomst kijken, ziet het er positief uit. Aankomende zomer verschijnt Wonder Woman 1984 en daar mogen we na het succes van het eerste deel zeker veel van verwachten. Benieuwd welke superheldenfilm er nog meer gaan verschijnen? Klik dan hier.

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn draait vanaf 6 februari in de Nederlandse bioscopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Birds of Prey met lof overladen: DC scoort na Joker ook met Harley Quinn
Sluiten