Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 31 mei 2019

Korvaa: de biologisch afbreekbare koptelefoon van schimmels

Uiteindelijk belandt alles op de afvalhoop, ook je koptelefoon. Dus waarom niet eentje ontwikkelen die op de composthoop kan? Maak kennis met de Korvaa, ‘s werelds eerste biologisch afbreekbare koptelefoon.

Biologisch afbreekbare koptelefoon

De Finse ontwerpstudio Aivan heeft een hoofdtelefoon ontworpen die uitsluitend is gemaakt van biologisch geteelde materialen. De ‘Korvaa’ headset is daarmee meer dan alleen een koptelefoon. Het laat zien wat de technische mogelijkheden zijn van biologische materialen. Om het wat eenvoudiger te verwoorden: het is gewoon een koptelefoon van schimmels, biokunststoffen en andere natuurlijke materialen.

korvaa, biologisch afbreekbare koptelefoon, headphone, schimmels

Aivan werkte samen met wetenschappers van het VTT technisch onderzoekscentrum van Finland en de Aalto University om de nodige componenten te ontwikkelen. Het bedrijf koos voor de koptelefoon vanwege een simpele reden: het is een gewild product. Het grote voordeel was daarnaast dat de vereiste eigenschappen van het materiaal de uitdaging compleet maakte. Zo moest het materiaal hard en schuimachtig zijn, maar ook beschikken over buigzame, stijve en solide eigenschappen. Aan het eind van het verhaal bestond de koptelefoon uit maar liefst verschillende microbiologische stoffen, waaronder schimmel en een op gist gebaseerde biologische kunststof.

Schimmel en bubbels

Het stijve materiaal dat wordt gebruikt voor het frame van de hoofdtelefoon is een petroleumvrije biokunststof. Voor de liefhebbers: het is gekweekt met behulp van het melkzuur in bakkersgist, saccharomyces cerevisiae en is volledig biologisch afbreekbaar. De oorvulling is ook gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. De basis wordt namelijk gevormd door een schimmel met de exotische naam ‘trichoderma ressei’. Volgens de makers is het ‘de sterkste bubbelmaker’ die de natuur heeft voortgebracht. Deze schimmel produceert een schuimend eiwit genaamd hydrofobine. Dit wordt vervolgens gemengd met plantaardige cellulose om een ​​stabiele maar zachte structuur te creëren.

Andere delen van de hoofdtelefoon zijn gemaakt met behulp van een biosynthetische cellulose. Dat zegt je wellicht niks, maar het is het proces dat planten gebruiken om hun stevigheid te verkrijgen. De cellulose werd gekweekt in bioreactoren met behulp van enzymen en microben. Dat zorgt ervoor dat het veel sneller kan worden geproduceerd dat planten ooit kunnen doen.

Dit is de toekomst

Is het gebruik van biologische materialen de toekomst? Aivan denkt van wel. Met meer onderzoek en ontwikkeling denkt men dat nieuwe materialen met verbeterde eigenschappen uiteindelijk kunststof gaan vervangen. “We zullen de verandering waarschijnlijk eerst zien in high-end producten vanwege de hogere productiekosten, voordat het breed toegepast kan worden”, aldus een van de wetenschappers. Het team van Aivan zal de Korvaa koptelefoon voor het eerst presenteren op de Fiskars Village Art & Design beurs 2019 in Helsinki.

Check ook de biologisch afbreekbare oordoppen Flowerplugs, voor op festivals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Korvaa: de biologisch afbreekbare koptelefoon van schimmels
Sluiten