Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

VN bouwt de eerste drijvende stad die immuun is voor rampen

UN-HABITAT, een programma van de Verenigde Naties (VN), heeft de plannen onthuld voor ‘s werelds eerste drijvende stad. OCEANIX City wordt gebouwd in Zuid-Korea en is immuun voor natuurrampen en stijgend water.

Voor het project bundelt de VN zijn krachten met de bedenkers van OCEANIX en de Busan Metropolitan City in Zuid-Korea.

VN plant OCEANIX in Zuid-Korea

De polen smelten maar door, de zeespiegel stijgt. Het is de vraag of dat terug te draaien is. Dus moeten er oplossingen komen om droog te blijven wonen. OCEANIX City, de drijvende stad van de toekomst, is een geruststellend concept dat eerder al werd onthuld en door de VN is omarmd. De Zuid-Koreaanse stad Busan krijgt de primeur, maar veel landen en steden zullen volgens UN-HABITAT noodgedwongen volgen.

Het eerste concept biedt onderdak aan 10.000 mensen, maar de grootte van een dergelijke woongemeenschap is flexibel. OCEANIX City bestaat uit zogeheten hexagonale modules, die met elkaar verbonden zijn en samen een eiland dan wel drijvende stad vormen.

De Drijvende stad van de toekomst

Het futuristische staaltje stadsplanning is ontworpen met de modernste technologieën, die voorkomen dat het leven in de zee schade oploopt. Sterker: ze moeten de biodiversiteit in het water juist ten goede komen.

oceanix city, big, drijvende stad, toekomst
oceanix city, big, drijvende stad, toekomst

OCEANIX City is in samenwerking ontwikkeld met Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Verenigde Naties (VN). De drijvende stad bestaat uit zes dorpen, die op hun beurt weer bestaan uit zes losse eilandjes die met elkaar verbonden zijn. Ieder dorp heeft een grootte van 12 hectare en biedt woon- en leefruimte aan 1.650 inwoners. De biedt in totaal dus ruimte aan zo’n 10.000 inwoners. Ieder eiland beschikt over 3.000 vierkante meter agricultuur, zodat de voedselproductie voor een groot deel zelfvoorzienend kan zijn.

Hernieuwde energie en gerecycled water

De drijvende stad is zo ingericht dat alle inwoners kunnen worden voorzien van hernieuwde energie, opgewekt door zonnecellen en golven. Het water dat gebruikt wordt, is 100 procent gerecycled. Onderzeese biorotsen en de teelt van oesters, zeewier, mosselen, sint-jakobsschelpen en andere schelpdieren moeten het water schoon houden. De kleine eilandjes zijn zo ontworpen dat ze een orkaan in de categorie 5 kunnen weerstaan. Uiteraard is het project tevens bestand tegen de stijgende zeespiegel.

“Ons doel is om betaalbare en duurzame drijvende steden te creëren voor kustgebieden in nood. We willen voorkomen dat dit in de toekomst een privilege voor de rijken wordt”, zegt Collins Chen, co-founder van OCEANIX City. Lees hier meer over het project van de VN, dat gepland is voor de Zuid-Koreaanse stad Busan. Bekijk hieronder de eerste impressies.

oceanix city, big, drijvende stad, toekomst
oceanix city, big, drijvende stad, toekomst
oceanix city, big, drijvende stad, toekomst
oceanix city, big, drijvende stad, toekomst
oceanix city, big, drijvende stad, toekomst

🕍 Check ook dit waanzinnige project van Vincent Callebaut, die het dak van de Notre Dame wil herbouwen van glas.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.