Pim Jansen
Pim Jansen Life 11 dec 2018

Dit is pas speciaalbier: deze ‘kroeg’ serveert een biertje van 220 jaar oud

In een museum in Tasmanië, Australië huist een biertje van 220 jaar oud, dat is gevonden in een scheepswrak. Natuurlijk is dat bier na 220 jaar niet langer geschikt voor menselijke consumptie. De Tasmaniërs, inventief als ze zijn, hebben daar iets op gevonden.

Na 220 jaar is het bier drinkbaar gemaakt

Men is erin geslaagd om in samenwerking met de Australische brouwerij James Squire het bier na te maken. Je kunt feitelijk de smaak van een biertje proeven dat 220 jaar geleden werd gebrouwen. Verantwoordelijk voor dit alles is conservator David Thurrowgood. Hij is behalve bierliefhebber ook nog eens journalist en chemicus. Aan hem de taak om het gist van de originele lading te onderzoeken om erachter te komen of het levensvatbaar was. Samen met het Australian Wine Research Institute en hun laboratorium werd het gist geïsoleerd en geschikt gemaakt voor commerciële productie van bier.

💥 Lees ook: ‘Douchen met bier binnen handbereik? Het kan in dit hotel’ 💥

Bijzonder gist

De verrassing was groot toen meesterbrouwer Haydon Morgan ontdekte dat de gist significant andere eigenschappen had dan zijn hedendaagse tegenhangers. Het gist bleek in staat om de aanwezige suikers snel te fermenteren en was geschikt om er een heerlijk biertje van te brouwen. De bijzondere omstandigheden op de zeebodem bleken een vruchtbare bodem voor het gist te zijn en, in tegenstelling tot hedendaagse gistsoorten, bleef het leven.

Na deze onthulling experimenteerde het team met verschillende recepten. Deze waren allemaal gebaseerd op de biersoorten die rond 1797 werden gebrouwen. Deze omvatten bijvoorbeeld donkerdere ales zoals Porter, IPA’s en ‘small ales’, biersoorten die een lager alcoholpercentage bevatten.

Wreck Preservation Ale

Van de drie geproduceerde brouwsels, besloten ze dat de Porter-variatie het meest smakelijk zou zijn voor de moderne consument. De brouwers creëerden vervolgens een bier met een ‘rijke, zachte smaak’ en ‘hints van zwarte bessen en kruiden’. Het bier staat nu bekend onder de toepasselijke naam ‘The Wreck Preservation Ale’. Het bier wordt gebotteld onder het toeziend oog van James Squire en heeft ‘typische kruidnagelaroma’s en een vleugje chocolade’. Proost alvast. Nu dus op naar Tasmanië, een kleine voorraad is te bestellen in proefcentra van James Squires.

De geschiedenis van het bier

Om het hele verhaal achter dit bijzondere bier te begrijpen, moeten we even een duik in de geschiedenis nemen. In 1796 gaf het koloniale handelsbedrijf Campbell en Clark opdracht aan het schip Sydney Cove om van Calcutta in India naar Port Jackson te varen, met een lading proviand, waaronder grote hoeveelheden bier, wijnen en sterke dranken, en essentiële benodigdheden zoals graan en hout. Het probleem is echter niet de opdracht om het te vervoeren. Het schip is namelijk nooit aangekomen en verging met lading en al, inclusief het goddelijke bier. Zonde dus. Vlakbij Preservation Island, hoe toepasselijk, kwam de Sydney Cove tot stilstand op een zandbank en zonk.

Gelukkig voor de bierliefhebbers werd het schip inclusief de lading bier teruggevonden. Wonder boven wonder waren de zeegoden de bierliefhebber goed gezind en bleek de lading nog intact. De scheepsarcheologen van het Australian Historic Shipwrecks Team gingen aan de slag en de bewuste biervoorraad ging naar het Queen Victoria Museum & Art Gallery in Tasmanië om daar bewaard te worden.

Reageer op artikel:
Dit is pas speciaalbier: deze ‘kroeg’ serveert een biertje van 220 jaar oud
Sluiten