Onderzoek wijst uit: bier is een betere pijnstiller dan paracetamol

Er waren achttien studies en 404 testpersonen voor nodig, maar de uitkomst is duidelijk: bij stevig pijn kun je beter een biertje pakken dan een paracetamol. Dit goede nieuws hebben we te danken aan de universiteit van Greenwich, waar ze zich vol lieten lopen voor de wetenschap.

Dat je minder pijn voelt met een slok op komt niet als een verrassing. Wie is er immers niet wel eens van de fiets gevallen na een iets te gezellig avond? Dankzij Britse wetenschappers hebben we nu keihard bewijs dat alcohol een positieve werking heeft op de pijnbeleving. Bij een promillage van 0,8 gaat namelijk onze pijngrens omhoog en neemt pijn die we voelen sterk af.

De volgende stap is om te onderzoeken waarom het goudgele drankje zo goed werkt tegen de pijn. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je hersenen de pijn minder goed kunnen waarnemen of dat de pijn minder goed wordt doorgegeven door de receptoren.

Hoe het werkt is dus nog een klein raadsel, maar de uitkomst alleen is al reden genoeg voor een drankje. Helaas betekent dit niet dat je bij elke opkomende hoofdpijn meteen twee glazen achterover moeten gooien. Alcohol is op de langere termijn namelijk minder goed voor je gezondheid.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: bier is een betere pijnstiller dan paracetamol
Sluiten