Redactie
Redactie Life 11 jul 2017

Travel Manners: bezoek het bizarre Noord-Korea

In tegenstelling tot wereldwijd gedragen vooroordelen, is Noord-Korea een bijzonder interessante reisbestemming en wonderbaarlijk goed bereikbaar. Per jaar bezoeken slechts vijfduizend westerse toeristen het communistische land. Wil je dus al het toerisme in de wereld ontlopen, dan is de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK), oftewel Noord-Korea, de plek om te bezoeken. In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over dit bijzondere land. 

1. Hoe kom je in Noord-Korea?

Geloof het of niet, maar vrijwel iedereen kan Noord-Korea bezoeken. Ondanks het feit dat Noord-Koreanen nauwelijks het land uit kunnen, is het voor Europeanen niet ingewikkeld, niet gevaarlijk en redelijk betaalbaar om naar het communistische land af te reizen. Een simpele Google-zoekopdracht leert dat er tal van reisorganisaties zijn die complete trips aanbieden.

A day in Pyongyang PC: @pdp_photography #nknews #northkorea #dprk #everydaydprk #city #pyongyang #architecture #asia #photography #travel #korea #bike #pedestrians #design

A post shared by NK News (@nknewsorg) on

Er gaan geen directe vluchten richting het land. De meeste reizigers trekken daarom eerst richting China, alwaar ze vanuit Beijing en Shenyang een vlucht pakken richting hoofdstad Pyongyang. De meeste vluchten worden uitgevoerd door de Noord-Koreaanse maatschappij Air Koryo en duren niet langer dan twee uur. Helaas staat deze maatschappij op de Europese zwarte lijst, waardoor ze geen vluchten richting Europa mogen doen. Waarom is niet bekend, maar vermoedelijk vanwege gedoe met documentatie. Mocht je Air Koryo willen vermijden, vliegt dan met het iets duurdere Air China. Overigens kun je ook vanuit het Russische Vladivostok een vlucht boeken, mocht je daar toevallig in de buurt zijn.

Een tweede optie is om met de trein het land binnen te komen. Een reis vanuit Beijing duurt 24 uur. Voordeel: je kunt vrij bewegen, alvast Noord-Koreanen ontmoeten en bewust de grens met China passeren. Vanaf het moment dat je spoorbrug die over de Yalu-rivier ligt passeert, ben je namelijk plotseling in een compleet ander land.

2. Ben je vrij om rond te reizen?

Ja en nee. Het land in je eentje ontdekken is een no go. Of je boekt een individuele reis en laat je begeleiden door twee lokale gidsen en een chauffeur of je kiest voor een groepsreis. De gidsen zullen zorgen dat de reis in goede banen wordt geleid, zullen als tolk fungeren en geen seconden van je zijde afwijken. Wees er dus bewust van dat je het Noord-Korea krijgt te zien zoals de overheid dat wil, wat op zich al fascinerend genoeg is.

[source id=”attachment_292528″ align=”none”][/source]

Uiteraard zijn er beperkingen en verwachtingen. Zo is het strikt verboden om foto’s te nemen van militaire instellingen, zoals de grens met Zuid-Korea, en is buigen voor standbeelden van de Grote Leider een vereiste. Toch krijg je heus een beeld van het echte Noord-Korea. Zo zie je in de de hoofdstad Pyongyang vrijwel verlaten wegen, want alleen de happy few mogen hier in auto’s rondrijden. In het midden van kruispunten staan geüniformeerde vrouwen om het ‘verkeer’ te regelen. Bizar.

[source id=”attachment_292519″ align=”none”][/source]

De fotograaf van de foto’s in dit artikel bezocht het land op 15 augustus tijdens Liberation Day, en legde vast hoe de lokale bewoners in het park tijd doorbrengen. Ze picknicken, dansen, zingen en spelen. Volgens hem kun je gerust even bij ze zitten en een praatje maken. De cultuur is nog heel puur, omdat deze niet gemend is niet met andere culturen. En door de lage hoeveelheid toeristen, zijn westerlingen een attractie voor locals. Een blik richting hen wordt steevast beantwoord met een grote glimlach of enthousiaste wuif. De Noord-Koreanen zijn dan ook zeer gastvrij.

Wat staat er op het programma?

Een week in Noord-Korea is zeer afwisselend. Van bowlen in een communistisch-ogende bowlingbaan (de ballen zijn ironisch genoeg gemaakt in Amerika) tot een ritje over de lege snelweg en het bezoeken van de muziekschool waar het leren bespelen van een instrument op grote schaal wordt aangeleerd bij kinderen. Ook krijgen mannelijk bezoekers de kans om het museum van Kim Il Sung te bezoeken, als ook een bezoek aan de militaire zone tussen Noord en Zuid-Korea.

[source id=”attachment_292511″ align=”none”][/source]

Minder officieel is de schoonheid van het prachtige landschap tijdens de grote hoeveelheid busreizen. Enorme groene velden, oneindig veel ruimte en zo nu en dan een boerderij of klein dorpje. En uiteraard het strand, waar je onmiddellijk merkt dat Japan best dichtbij is. Hier geniet je van vers gegrilde vis, eend en schepdieren.

4. Is het bezoeken van Noord-Korea voor iedereen weggelegd?

Het land is de laatste tijd (weer) flink wat herrie aan het trappen in de wereld en wordt zelfs beschouwd als een groot gevaar voor de wereldvrede. Toch is het geen reden om het land niet te bezoeken. Het is een enorme ervaring voor jou en ook voor de locals, die zo toch in contact komen met buitenlanders. Het enige wat je nodig hebt als toerist is een open geest, een nette das (als man) en het geloof dat het gros van de bevolking slechts onschuldige mensen zijn. Maar goed, als nieuwsgierige en bewuste reiziger heb je er vast geen moeite mee omdat te geloven.

No trip to North Korea ?? is complete with out a visit to the statues of the "Great Leader" and "Dear Leader" in #pyongyang #dprk #nikon #24mm #northkorea

A post shared by John Lehmann (@johnlehmann) on

5. Zijn de Mass Games echt zo populair?

Ja, ja en ja. Er zijn geen woorden die een evenement van dit formaat kunnen beschrijven. Dit is de grootste attractie van Noord-Korea en simpelweg het meest indrukwekkende dat je ooit gaat zien. De Mass Games zijn gymnastische en dansvoorstellingen waar meer dan honderdduizend Noord-Koreanen aan meedoen. Het is bizar om te zien hoe secuur alles wordt uitgevoerd en hoe de oefeningen veelal zijn beladen met politieke uitingen.

[source id=”attachment_292541″ align=”none”][/source]

Er is letterlijk geen plek op de wereld waar je iets van dit formaat en van deze intensiteit gaat meemaken. Je moet het met je eigen twee ogen zien om te zien hoe enorm de Mass Games zijn. Bijwonen? Vanaf juli tot september wordt wekelijks een uitvoeringen gedaan. Tachtigduizend gymnasten en dansers trainen heel het jaar om hun oefeningen uit te voeren voor de grote leider. De overige twintigduizend ‘kaarthouders’ zitten op de tribune en vormen patronen door tegelijk bepaalde kleurkaarten in de lucht te houden. vanaf 130 dollar kun je als toerist een bezoek brengen aan de Mass Games.

Reageer op artikel:
Travel Manners: bezoek het bizarre Noord-Korea
Sluiten