Redactie
Redactie Geld & Carrière 16 feb 2016
Leestijd: 5 minuten

Beter presenteren met deze tips

De één excelleert erin, de ander slaat een modderfiguur: het houden van een presentatie. Of jij jouw publiek boeit of dat men massaal de telefoon erbij pakt en de aandacht verliest, is vooral afhankelijk van jouw chemie met de zaal en jouw vermogen om de materie boeiend te presenteren. Maar hoe zorg je daarvoor?

In dit artikel kijken wij naar enkele handige tips om effectief te kunnen presenteren. Want ook iemand die zichzelf niet beschouwt als een geboren presentator kan een boeiende presentatie geven; zolang je maar op de juiste zaken let, zoals de onderstaande.

Zorg voor rust om je heen

De aandacht van een publiek krijgen en vasthouden gaat een stuk eenvoudiger als jij jouw publiek minder reden geeft tot afleiding. Beperk je dus tot de basis en laat je niet verleiden tot allerlei poespas. Denk hierbij aan het volgende:

– Zorg ervoor dat de zaal of presentatieruimte zo min mogelijk afleiding biedt. Zorg ervoor dat de ogen wel op jou gericht moéten zijn. Idealiter is er om jou heen niets te zien waardoor blikken automatisch op jou gericht worden. Presenteer je in een ruimte met veel ramen en uitzicht op andere settings, kijk dan naar mogelijkheden om het uitzicht weg te nemen.

– Het is cruciaal dat iedereen je goed kan zien. Kijk of de opstelling klopt. Als een deel van jou toehoorders een slecht zicht heeft, zullen zij eerder geneigd zijn om af te haken.

– Maak je voor jouw presentatie gebruik van hulpmiddelen en attributen, zorg dan dat deze zo veel mogelijk uit het zicht worden geplaatst, totdat je deze nodig hebt. Als jij jouw presentatie staat te houden terwijl op de achtergrond allerlei voorwerpen staan uitgesteld, dan leidt dit af.

Doe een check

Maar weinig dingen zijn knulliger dan een presentatie waarbij van alles fout gaat. Slecht geluid, een scherm dat niet mee wil werken, een video die niet wil afspelen of een pointer met een lege batterij: het gebeurt allemaal veel te vaak maar is volstrekt onnodig. Even een korte check van tevoren om te zien of alles werkt zoals het zou moeten, kan je een hoop onrust en schaamte besparen.

Let op jouw houding en bewegingen

Ook al is jouw presentatie inhoudelijk nog zo goed; niemand kijkt graag naar een spreker die er als een zoutzak bij staat. Daarentegen: de beweeglijkheid van Jochem Myjer doet het weliswaar goed in de schouwburg, tijdens jouw presentatie zit niemand te wachten op een spreker die van hoek naar hoek schiet.

Wees jezelf bewust van jouw uitstraling. Spreek duidelijk en stem je bewegingen af op hetgeen je vertelt. Een klein stukje acteren mag best: non-verbale communicatie doet namelijk een hoop. Sta stil en maak subtiele gebaren wanneer je details uitlegt, beweeg je meeslepend wanneer je iets spectaculairs vertelt.

Heb je last van zenuwen, zorg dan vooral dat je niets in je handen hebt; ga niet friemelen. Veel mensen doen dit ongemerkt maar het is voor jouw publiek hartstikke hinderlijk.

Maak het persoonlijk

‘Betrek je publiek bij jouw presentatie’: dat is de nummer één regel die je van iedereen zult horen. Maar hoe doe je dit? Door jouw presentatie letterlijk persoonlijk te maken. Stel gerichte vragen aan gerichte personen. Hoe? Stel dat je iets aan het uitleggen bent en je nadert de conclusie, schiet dan iemand in jouw publiek aan: ‘Wat denkt u?’ Doe zoiets met regelmaat en je zorgt voor een gezonde spanning onder jouw toehoorders: zij weten dat ze moeten blijven opletten want niemand wil met een mond vol tanden staan als hen iets wordt gevraagd.

Gebruik zo min mogelijk slides, tekst en foto’s

De verleiding om een gelikte presentatie te geven, ligt voor iedereen op de loer. Maar goede spreker weten vooral te boeien met hun verhaal en weten dat je niet moet vertrouwen op slides, tekst en foto’s. In de juiste, beperkte mate kunnen deze zorgen voor een fraaie aanvulling maar veel te vaak is het louter afleiding. Als je mensen kunt boeien met jouw verhaal en je punt kunt maken, waarom zou je hen dan allerlei foto’s, teksten en video’s voorschotelen? Houd het simpel. Als je écht slides moet gebruiken, houdt dan de hoeveelheid informatie op de slides beperkt tot een minimum.

Houd het behapbaar

Net zoals je niet te veel informatie in je slides moet proppen, moet je ook proberen zo veel mogelijk bij de kern van je verhaal te blijven. Een presentatie heeft een doel, bijvoorbeeld jouw publiek informeren over iets, een stelling verdedigen, statistieken toelichten of toehoorders overhalen. Werk volgens dat doel. Alle informatie die niet direct bijdraagt aan het realiseren van je doel, kun je in beginsel als overbodig beschouwen.

Do’s en don’ts qua interactie

Tijdens het geven van een presentatie dien je bedacht te zijn op enkele valkuilen. Want wat nu als je net lekker in je presentatie zit en iemand vraagt je iets tussendoor? Dit zijn dingen die je beter wél en niét kunt doen.

Wel doen

– Vragen beantwoorden: direct, laat je publiek niet wachten. Herhaal de vraag en zorg dat iedereen in het publiek de vraag en jouw antwoord hoort.
– Eerlijk zijn: weet je iets niet, zeg het dan direct en beloof het antwoord uit te zoeken en hier later op terug te komen.
– Spelen met je publiek: even spanning opbouwen, een goed getimede grap, een relevante referentie of andere spitsvondigheid: alles wat jouw presentatie extra kracht geeft zonder af te leiden, mag je gebruiken.

Niet doen

– Vragen ontwijken: als iemand een vraag stelt, is dat een teken dat iets in jouw presentatie kennelijk niet helemaal duidelijk is of dat informatie ontbreekt. Speel hierop in.
– Aankondigen dat alle informatie nog wordt nagestuurd: hiermee eindigen kan wel, maar geef je deze mededeling aan het begin van de presentatie, dan draai jij jezelf de nek om.
– Vragen om apparatuur weg te doen: dat is niet meer van deze tijd. Het is niet de bedoeling dat mensen andere dingen gaan doen maar bedenk je wel dat mensen hun smartphone, tablet of laptop kunnen gebruiken om aantekeningen te maken of op te nemen.
– Vragen of opmerkingen niet herhalen: wat heeft jouw publiek eraan als iemand jou een vraag stelt en je deze niet herhaalt? Lang niet iedereen heeft wellicht jouw vraag kunnen horen, dus herhaal hem voor jouw gehele publiek.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beter presenteren met deze tips
Sluiten