Martin de Coninck
Martin de Coninck Book 8 okt 2021

Onze top 5 sciencefiction-boeken: van Dune tot Hyperion

Momenteel draait kaskraker Dune in onze bioscopen en staan klassieke sciencefiction-boeken weer volop in de aandacht. We tippen vijf van onze persoonlijke favorieten.

Dankzij het gure herfstweer blijven we lekker binnen; geen beter moment om je vast te bijten in een van de sciencefictionklassiekers. We helpen je alvast op weg met vijf van de beste sciencefiction-boeken ooit geschreven.

Top 5 sciencefiction-boeken

Leuk feitje: bijna alle grote, bekende sciencefiction-films zijn boekverfilmingen, zoals dus ook bij Dune het geval is. Veel van deze klassiekers gaan al een behoorlijke tijd mee en beschikken over veel meer details dan de films.

1. Dune – Frank Herbert (1965)

Met stip op 1 de absolute bestseller van SciFi-meesterbrein Frank Herbert. Het verhaal speelt zich af 20.000 jaar in de toekomst en vertelt over sterrenstelsels die vastzitten in feodale tijdperken. Computers zijn vanwege religieuze redenen verboden en adellijke families zwaaien de scepter.

dune, beste sciencefiction boeken

Het middelpunt van dit epische verhaal is planeet Arrakis. Hier wordt de zeldzame stof ‘spice’ geoogst, maar zwemmen ook gigantische, moordlustige zandwormen in de uitgestrekte woestijnlandschappen. De tweede verfilming van Dune draait momenteel in de bioscoop en is gelukkig een stuk beter ontvangen dan het gedrocht van David Lynch uit 1984.

Meer informatie over Dune vind je hier

2. 1984 – George Orwell (1949)

George Orwell schreef 1984 als waarschuwing tegen totalitaire regimes, waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert. 1984 werd uitgebracht in 1949 (geschreven tussen 1946 en 1948) toen nazi-Duitsland net was verslagen. Vandaag de dag minstens zo actueel, met machtige wereldspelers als China en nieuwe technologieën om mensen te controleren.

george orwell, 1984, beste sciencefiction boeken

Meer informatie over 1984 vind je hier

3. Foundation – Isaac Asimov (1952: trilogie in boekvorm)

Een geweldige trilogie die niet mag ontbreken in de boekenkast van de SciFi-liefhebber. In de nadagen van een afbrokkelend galactisch imperium, bedenkt psychohistoricus Hari Seldon een plan om binnen 1000 jaar een nieuw imperium op te zetten. Met behulp van psychohistorie en complexe wiskundige berekeningen worden acties van groepen mensen met grote precisie voorspeld. Dat geldt alleen minder voor de acties van individuen. Misschien niet een van de bekendste sciencefiction-boeken, wel een absolute must-read.

beste sciencefiction-boeken, dune, foundation

Meer informatie over Foundation vind je hier

4. Hyperion – Dan Simmons (1989)

Terechte winnaar van de Hugo Award in 1990 voor beste sciencefiction-verhaal. Deze tweedelige space opera neemt je mee op pelgrimstocht naar planeet ‘Hyperion’. Hier gaat een groep reizigers op zoek naar de legendarische ‘time tombs’.

hyperion, boek cover, scifi

Op de mysterieuze planeet zoeken de reizigers antwoorden waarmee de mensheid gered kan worden. Dan moeten ze wel langs een machtig wezen, genaamd ‘The Shrike’, een metalen abominatie die iedereen in stukken hakt. Hyperion bestaat uit 2 delen: Hyperion en The Fall of Hyperion. Als je Dune hebt verslonden, is dit je volgende favoriet.

Meer informatie over Hyperion vind je hier

5. War of the Worlds – Herbert George Wells (1898)

De laatste uit het rijtje met beste sciencefiction-boeken ooit geschreven is vast geen onbekende. De eerste druk stamt al uit 1898 en vertelt het verhaal over Marsmannetjes die onze planeet komen veroveren. Met dodelijke hittestralen vernietigen de indringers alles en iedereen.

War of the Worlds, h g wells

Een paar decennia later (in 1938) kreeg War of the Worlds nog een komisch staartje. Orwen Welles vertelde het verhaal in de vorm van een hoorspel tijdens een radio-uitzending. De Amerikaanse bevolking raakte compleet in paniek en de pleuris brak uit. Men dacht dat de Marsmannetjes echt waren geland.

Meer informatie over War of the Worlds vind je hier

De film Dune is nog niet zo lang geleden in première gegaan. Lees in dit artikel hoe die première is afgebrand door de regisseur zelf.

Reageer op artikel:
Onze top 5 sciencefiction-boeken: van Dune tot Hyperion
Sluiten