Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 3 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

De 9 beste podcasts volgens de redactie van Manners Magazine

Als je niet naar podcasts luistert, dan word je daar wel toe gedwongen door vrienden of collega’s. Wij gaan je niet dwingen, maar mocht je nog op zoek zijn, check dan zeker even deze tips van de redactie.

Fervent podcastluisteraars Noah Korevaar, Thomas Aalderink en Alrik de Jong bespreken hun favoriete podcasts toe. In volgorde:

  • De Stemming van Vullings en Van der Wulp
  • Maarten van Rossem – De Podcast
  • De Derde Helft
  • Song Exploder
  • De Val van Srebenica
  • Een Podcast over Media
  • Amerika Podcast
  • Pak Schaal Podcast
  • El Tarangu

Als je geen favoriete podcast-app hebt, kun je ze ook luisteren via Spotify.

Favoriete podcasts van Thomas Aalderink

Thomas luistert veel podcasts over voetbal en politiek, maar geniet ook erg van de gortdroge colleges van Maarten van Rossem. Dit is zijn top 3 beste podcasts van dit moment.

1. De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Een podcast over de Nederlandse politiek wordt al snel een serieuze aangelegenheid. Haagse Zaken bewijst dat dit geen minpunt is, maar die podcast haalt het wat mij betreft niet bij De Stemming. Hierin nemen politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp de politieke week door.

Dat doen ze niet als serieuze journalisten, maar als vrienden. Hierdoor is er ruimte voor een knipoog en wat humor. Dat gaat gelukkig niet ten koste van de inhoud. Beide heren zijn doorgewinterde politiek verslaggevers die precies weten wat er speelt op het binnenhof.

2. Maarten van Rossem – De Podcast

Hij is historicus, presentator, jurylid, schrijver en voormalig hoogleraar, maar ook podcast maker. Maarten van Rossem is sinds dit jaar namelijk te vinden in je podcast-app. Onder leiding van Tom Jessen geeft Maarten van Rossem in zijn eigen podcast commentaar op wat er gebeurt in de wereld.

Dat doet hij natuurlijk op geheel eigen wijze en zonder ook maar van iemand iets aan te trekken. Zeer vermakelijk, maar ook leerzaam. Maarten van Rossem laat met deze podcast maatschappijleer-docenten zien hoe ze hun vak zouden moeten uitoefenen.

3. De Derde Helft

In de meeste podcasts over voetbal luister je naar kenners. Journalisten, commentatoren, presentatoren en andere mensen die zich dagelijks door de voetbalwereld bewegen. Het is heerlijk om naar experts te luisteren, maar soms wil je gewoon een kroeggesprek over voetbal.

De Derde Helft podcast voldoet perfect aan die behoefte. Drie vrienden en een gast bespreken iedere week alle wedstrijden uit de eredivisie. Vol humor en hilarische jingles, maar ook kritisch en messcherp.

De beste podcasts volgens Noah Korevaar

Van deze wandelende Marvel-encyclopedie leren we iedere dag weer iets nieuws. Niet alleen over Marvel, ook over Japanse anime, bitcoin, Star Wars en andere geeky zaken. Zijn top 3 podcasts zit gevuld met drie prettige verrassingen.

1. Song Exploder

Het idee achter Song Exploder is vrij simpel: artiesten leggen je in circa 20 minuten uit hoe ze een nummer hebben opgebouwd. Van Fleetwood Mac tot Tame Impala, de grootste namen schuiven aan om hun hits te ontleden.

Geen ellenlange interviews of gesprekken, maar enkel de artiest in kwestie die aan het woord is terwijl hij of zij rustig een nummer opbouwt. Instrument voor instrument. Intrigerend, en binnenkort tevens een Netflix Original. De perfecte podcast om in terug te scrollen om je favoriete artiesten te zoeken.

2. De Val van Srebenica (NPO Radio 1)

Voor het beste op het gebied van Nederlandse podcasts ben je aan het goede adres bij de publieke omroep. Mijn favoriet is De Val van Srebrenica.

In acht afleveringen ontdekken Marjolein Koster en Misha Melita per dag was er allemaal gebeurde tijdens de gefaalde vredesmissie in 1995, aan de hand van verhalen van mensen die erbij waren. 8000 mannen en jongens vermoord, getraumatiseerde militairen: wat ging er mis?

3. Een Podcast over Media

Laat je niet afschrikken door de naam van deze podcast: Blendle-oprichter Alexander Klöpping en De Correspondent-CEO Ernst-Jan Pfauth hebben het over veel meer dan alleen media.

Van de nieuwste gadgets die ze gekocht hebben tot hun favoriete boeken: het voelt alsof je wekelijks bij twee vrienden aan tafel zit die vol passie lullen over hun passies.

De top 3 podcasts van Alrik de Jong

Net als Thomas luistert Alrik veel voetbalpodcasts. Maar hij heeft ook helden buiten het voetbal en Bernard Hammelburg is daar eentje van. Dit is zijn top 3 beste podcasts.

1. Amerika Podcast

De jonge Amerika-correspondent Jan Postma en de ervaren rot Bernard Hammelburg geven jou een kijkje in de ziel van de Verenigde Staten. Hoe verward en verziekt de geest van Amerika op dit moment is, zo sereen duiden Postma en Hammelburg de situatie in het krankzinnige land. Donald Trump wordt niet gebasht, Barack Obama niet aanbeden. Deze podcast is objectief, zoals je het eigenlijk nergens meer ziet.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen is de Amerika Podcast nog eens extra interessant. Nuances waar nodig, geen vooringenomen standpunten en een vleugje droge humor op de achtergond. Verplichte kost voor zowel politieke rookies als experts.

2. Pak Schaal Podcast (voorheen Pantelic)

Trouwe Ajax-supporter Arco Gnocchi en VI-journalist Freek Jansen ouwehoeren over Ajax en randzaken zoals jij dat met je vrienden doet. De wisselwerking tussen de enigszins fatalistisch aangelegde fan en de nuchtere journalist blijft aanstekelijk.

Arco is de welbespraakte host die de show met een doos vol metaforen aan elkaar praat. Hij refereert daarbij regelmatig naar zowel de donkergrijze als gouden dagen binnen de Ajax-historie. Freek komt met de nieuwtjes en voetbalinhoudelijke analyses. Dan heb je ook nog de #grillburgerchallenge en het ‘spelerspapoortje’. Voor alle duidelijkheid: voorheen was dit de Pantelic Podcast.

3. El Tarangu

Mijn liefde voor Belgische podcasts is bijna even groot als mijn aversie tegen het Belgische voetbal. De Wereld van Sofie had op plek 3 kunnen staan in dit lijstje. Haar Belgisch klinkt even lekker als alle patatjes stoofvlees bij elkaar en voor de filosofen die haar levensvragen beantwoorden geldt hetzelfde. Toch ga ik voor El Tarangu, een uniek verhaal dat alleen Belgen kunnen meemaken.

Zeven jaar na zijn dood nodigt de Spaanse wielrenner Jose Manuel Fuente (bijnaam: El Tarangu) de Belgische oud-wielrenner Lucien van Impe uit voor een etentje. Niet veel later zitten ze mosselen en friet te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Maar hé, was Jose Manuel Fuente niet allang dood? Dit is het recept voor een zeer vermakelijke podcast, die ik niet verder ga spoileren.

⚽️ Check ook: 7 interessante en vermakelijke voetbal-podcasts in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 9 beste podcasts volgens de redactie van Manners Magazine
Sluiten