Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 9 okt 2019

Top 11 koffiebars in Nederland op basis van Sáms koffiemarathon

Koffie. Wie kan er zonder? Iedere dag sleept het zwarte goud je weer door de dag heen. Maar waar in Nederland drink je eigenlijk de beste koffie? Sám Lasaroms van Koffietje.nl maakte vorige maand een koffiemarathon door heel Nederland. Ze bezocht 100 koffiebars in 30 dagen en deelde haar Top 11 met Manners Magazine.

Tekst: Sám Lasaroms

FUKU, Amsterdam

top 11 koffiebars, nederland
Bron: Sám Lasaroms

Op de tweede dag van mijn koffiemarathon was ik in Amsterdam. Daar barst het (uiteraard) van de specialty coffee bars. Er is geen andere stad in Nederland die het aanbod aan koffiebars kan evenaren. Mocht er een dagje Amsterdam op de planning staan, dan moet je vooral naar FUKU, in de opkomende wijk Bos en Lommer. Het aanbod aan single origins en specials is enorm. En dé nummer 2 op het World Barista Championship maakt hier de koffie.

Trakteren, Amsterdam

top 11 koffiebars, nederland
Bron: Sám Lasaroms

Als je dan toch nog in Amsterdam bent, kun je meteen door naar Trakteren, vlakbij het Vondelpark. Naast prima koffie draait het hier vooral om de gezelligheid. En dat doen Edward en Erik al zo’n acht jaar. Blijf hier vooral voor aan de bar hangen, want hier wordt aan de lopende band gelachen en slap geouwehoerd. Heerlijk!

Stoom013, Tilburg

top 11 koffiebars, nederland
Bron: Sám Lasaroms

Aan het einde van de eerste week van mijn marathon bezoek ik Tilburg. Aan de spoorzone, op de oude NS-werkplaats, vind je daar een van de beste koffiebars van Nederland, in een oude wagon. Het is er een tikkeltje rauw en klein, maar wel knus en gezellig. De passie van Lukas, een van de eigenaren, is aanstekelijk. En de koffie, gebrand door Bocca, is perfect in balans.

First Things First, Nijmegen

Bron: Sám Lasaroms

Door naar het Oosten van het land. Het aanbod aan koffiebars in Nijmegen is groot, vooral gezien de omvang van de stad. Dat maakt het moeilijk de beste koffiebar aan te wijzen. Toch kies ik voor First Things First. Je moet wel een stukje lopen om hier te komen. Deze koffiebar ligt namelijk iets buiten het centrum, in het oude Honigcomplex. De koffie die hier wordt geserveerd, wordt gebrand door Blommers, op dezelfde locatie. En dat doet veel met de sfeer. Je zit midden tussen de koffie.

Man met Bril Koffie, Rotterdam

koffiemarathon, koffiebars, nederland, top 11
Bron: Sám Lasaroms

Waarschijnlijk de bekendste, en naar mijn mening ook de beste koffiebar van Rotterdam, is Man met Bril Koffie. Ook voor deze koffiebar moet je een stukje lopen, maar dat is het wel waard. Je vindt Man met Bril Koffie in de Agniesebuurt, in een pand onder het spoor. Vergeleken met andere koffiebars oogt deze vrij groot, met name doordat er hier ter plekke koffie wordt gebrand.

Coffeeworks, Voorburg

koffiemarathon, koffiebars, nederland, top 11
Bron: Sám Lasaroms

Zo ongeveer halverwege de marathon zijn we in en rond Den Haag. Hier vind je verschillende goede koffiebars, maar eentje springt er voor mij echt uit. Misschien omdat ik het totaal niet had verwacht, maar Coffeeworks in Voorburg is écht goed. Een combinatie van goede koffie, een gepassioneerde barista en de nieuwste La Marzocco KB90 zet deze koffiebar bovenaan iedere to-do lijst, vooral als je in de buurt van Den Haag bent.

Tigershark Coffee, Scheveningen

Bron: Sám Lasaroms

Scheveningen heeft meer dan alleen strand, een boulevard en de pier. Je vindt er ook een van de beste koffiebars uit deze regio, Tigershark Coffee. Het aanbod aan koffiebonen is gevarieerd. Bij Tigershark serveren ze koffie van Shokunin (Rotterdam), White Label (Amsterdam) en Five Elephant (Berlijn). En de vibe, die is ontzettend chill. Waarschijnlijk doordat de gesprekken grotendeels gaan over koffie en surfen.

Zwartwit Koffie, Eindhoven

Bron: Sám Lasaroms

Terug naar Noord-Brabant, mijn hometown Eindhoven en een van mijn all-time favourites: Zwartwit Koffie. Waarom? Toen ik er pal boven woonde kwam ik er dagelijks, dus ik voel me er thuis. De koffie is goed, keer op keer. Maar ook de sfeer is heerlijk, vooral op zonnige dagen moet je hier op het terras een kopje koffie drinken. Dan weet je precies waarom.

Koffie bij Teun, Breda

Bron: Sám Lasaroms

Mijn andere favoriet in Noord-Brabant vind je in Breda. In het overdekte winkelcentrum De Barones drink je de beste koffie bij Koffie bij Teun. Zo’n 6 jaar geleden is Teun begonnen in een klein koffiebarretje, toen hij in 2015 de kans kreeg te verhuizen naar deze locatie in het winkelcentrum. Vergeleken met de vorige locatie, is deze bar enorm. En… je kunt de latte art gewoon live volgen op een groot scherm achter de bar. Hoe vet!?

Fixed Gear Coffee, Valkenburg

koffiemarathon, koffiebars, nederland, top 11
Bron: Sám Lasaroms

Een van de mooie dingen tijdens deze marathon is dat we koffiebars hebben bezocht die we niet eerder bezocht hadden. Zo werd ik benaderd door Fixed Gear Coffee in Valkenburg, met de vraag om ook hier langs te komen. Gelukkig had ik een gaatje in mijn planning en zijn we vanuit Sittard doorgereden naar Valkenburg om hier de koffie te proberen. En wat voor een koffie… Bij Fixed Gear Coffee krijg je namelijk een perfecte espresso, gebrand door White Label (Amsterdam). Je kunt deze koffiebar eigenlijk niet overslaan als je in het zonnige zuiden bent.

Black & Bloom, Groningen

Van de ene ‘uithoek’ van het land, naar de andere. Een dagje Groningen is niet compleet zonder een bezoek aan Black & Bloom, de eerste specialty koffiebar in Groningen. Je waant je even terug in de tijd door de retro huiskamer uitstraling. De koffie wordt met uiterste precisie gemaakt door Gerben, winnaar van de Misset Horeca Top 100 in 2016. Voor ons als koffiesnobs misschien wel de enige reden om Groningen te bezoeken.

☕️ Check ook: Zoveel kopjes koffie mag je per dag volgens nieuw onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top 11 koffiebars in Nederland op basis van Sáms koffiemarathon
Sluiten