Redactie
Redactie Eten & Drinken 14 dec 2017

De beste kerstcocktails vind je hier

Kerst is bij uitstek het moment om uit te pakken met goede cocktails. Jij bent een liefhebber, maar dat geldt wellicht niet voor jouw gezelschap. Na het proeven van deze kerstcocktails zijn ook zij om. Geen gedoe met parasolletjes en andere kitscherige opsmuk, maar gewoon goede dranken. Alhoewel: we delen dit artikel op in twee soorten: de klassiekers die je perfect met kerst kunt serveren en de échte feestnummers.

Klassieke cocktails om te serveren met kerst

Wat is een goede kerstcocktail? Wat ons betreft hoeft dit niet per se een ‘feestelijke’ cocktail te zijn. Je kunt al gauw overboord gaan met allerlei exorbitante toevoegingen, terwijl de kracht juist kan schuilen in de eenvoud. Een goede cocktail hoeft geen avantgardistische kakofonie van ingrediënten te zijn. Deze heeft ook geen bombastische presentatie nodig. Daarom beginnen we met deze klassiekers.

Old fashioned

Wanneer kan een old fashioned nu niet? Precies. Deze cocktail doet zijn naam eer aan. Ook tijdens kerst. Het is een bewezen klassieker met een warme, rijke smaak die zo goed past bij de feestdagen. Dit is een prima cocktail om te serveren na een heerlijk diner.

De benodigdheden:

  • Suikerklontjes
  • Angostura bitters
  • Bourbon
  • IJs
  • Sinaasappelschil

De bereidingswijze:
Vul een tumbler met een klein laagje lauwwarm water (echt maar een bodempje), leg een suikerklontje in het midden en besprenkel deze met drie druppels Angostura (sinaasappelbitter). Muddle even zodat het water, de bitters en het suikerkontje goed mengen. Vul nu het gehele glas met grote ijsblokken en giet daar anderhalf barmaatje bourbon overheen. Muddle nog even en serveer met een een sinaasappelzest on top.

Scroppino in kersteditie

De kans is groot dat je op een zomerse dag op een goed feest een scroppino krijgt aangeboden. Dit is een zomerse cocktail die met een kleine twist eenvoudig is om te bouwen naar een wintereditie. Vervang citroenijs door (slag)room- of yoghurtijs en je hebt een topper. Ideaal voor tussen twee gangen door of als onderdeel van een grand dessert. Het grote voodeel van deze scroppino is dat iedereen ‘m lust.

De benodigdheden:

  • Rood fruit (vers of diepgevroren, die laatste natuurlijk wel even op tijd laten ontdooien)
  • Romig ijs naar keuze (roomijs, slagroomijs of yoghurtijs)
  • Vodka
  • Prosecco

De bereidingswijze:
Scroppino’s bereid je niet per glas, maar je maakt in de blender de juiste hoeveelheid om het door jou gekozen aantal glazen te kunnen uitserveren. Houd per glas de volgende hoeveelheid aan: 2 bolletjes ijs, 1 deel (barmaatje) prosecco en een half deel vodka. Mix met een mixer de door jou benodigde hoeveelheid tot een luchtig geheel en schenk dit uit in een gekoeld champagneglas. Voor een extra feestelijke twist kun je deze kerstscroppino serveren met rood fruit. Tip: kiezen voor rood fruit uit de diepfries is misschien zelfs wel de beste optie: dit kun je namelijk verwarmen in de magnetron. Een paar hapjes warm rood fruit gaan perfect samen met deze cocktail.

Kir Royal

Ben je op zoek naar een eenvoudige cocktail om te maken tijdens kerst, dan is dit je ideale keuze. De Kir Royal is simpel, maar smakelijk en heeft desondanks zeker een bepaalde allure. De Kir Royal kent namelijk maar twee ingrediënten: cassislikeur en champagne (of prosecco). Wil je toasten op een fraaie kerstavond, vang dan aan met deze cocktail in plaats van een gewoon glas champagne. Dit maakt het net wat specialer.

De benodigdheden:

  • Champagne (of Prosecco)
  • Creme de cassis (die van De Kuyper is overal verkrijgbaar)

De bereidingswijze:
Vul een champgneglas met een half barmaatje creme de cassis, vul aan met champagne/prosecco en roer even door. Da’s alles. Je kunt kiezen voor garnering, maar wij zouden deze achterwege laten bij deze cocktail. Hij is goed in al zijn eenvoud.

Boulevardier

De boulevardier is ondanks zijn populariteit waarschijnlijk niet iedereen bekend. Zorg ervoor dat in elk geval jouw gasten ‘m leren kennen, want dit is een ideale kerstcocktail. Door de mix van bourbon, zoete vermout en Campari biedt deze cocktail de warmte waar je op een gure kerstavond naar verlangt. Deze cocktail kijkt erg op de negroni, maar door gin in te wisselen voor bourbon wordt-ie iets minder prikkelend en een tikje warmer. Perfect voor de feestdagen dus.

De benodigdheden:

  • Zoete vermout
  • Campari
  • Bourbon

De bereidingswijze:
Serveer deze cocktail in een tumbler of old fashioned glas. Over de verhouding van de drie dranken kun je discussiëren. Wij zijn van mening dat je in dit recept de aanwezigheid van de bourbon moet benadrukken. Wij opteren daarom voor 2 delen bourbon, 1 deel zoete vermout en 1 deel Campari. Voeg simpelweg de dranken bij elkaar in een glas en roer goed door. Mocht je van mening zijn dat deze cocktail nog iets te veel kick heeft voor je kerstavond, verhoog dan het aandeel vermout tot 1,5 deel en breng het aandeel Campari terug tot 0,5 deel. Dit zorgt voor iets meer zoet en iets minder bitter.

Penicillin

De penicillin is jouw ideale medicijn tijdens een feestelijke avond. Hij is warm, rijk, kruidig en indien gewenst ook smokey. In de voorgaande recepten hebben we gewerkt met bourbon, nu is het de tijd om je good old fles Scotch uit de kast te pakken. De whisky die je kiest is van grote invloed op de smaak van deze cocktail. Je kunt ‘m serveren met een zachte, warme whisky zoals The Glenlivet, Glenmorangie of Glenfiddich, maar je kunt ook opteren voor een peated whisky als Highland Park, Ardbeg, Laphroaig of Talisker.

De benodigdheden:

  • Schotse single malt whisky
  • Vers citroensap
  • Honingsiroop
  • Verse gember
  • Crushed ice

De bereidingswijze:
Snijd per glas drie dunne plakjes gember fijn. Doe ze in een cocktailshaker en stamp ze goed fijn. Voeg twee barmaatjes whisky, 1 barmaatje citroensap, 1 barmaatje honingsiroop en een handje crushed ice toe. Shake ongeveer een halve minuut goed. Vul een tumbler met ijsblokjes en schenk de drank uit de shaker uit in het glas door een zeef. Voeg als laatste nog een half maatje whisky toe. Doe dit voorzichtig zodat dit laatste shot whisky mooi bovenop blijf drijven.

Dark ‘n Stormy

Bring out the rum! Je mag rum dan wellicht associëren met het Caribische gebied; de Dark ‘n Stormy bewijst dat rum ook een perfecte basis kan vormen voor een heerlijke cocktail tijdens de feestdagen. Rum, gingerbeer en limoen zorgen voor een hele fijne balans.

De benodigdheden:

  • Donkere rum
  • Gingerbeer
  • Limoen

De bereidingswijze
Je bent gewend om een cocktail te shaken of te roeren, dat moet je bij deze niet doen. Een deel van zijn charme zit ‘m namelijk in zijn gelaagde uiterlijk. Doe je het goed, dan blijft de donkere rum bovenin het glas drijven. Als een donkere stormwolk in de lucht, zeg maar.

Vul een tumbler met een aantal ijsblokjes en voer 2,5 barmaatje gingerbeer toe. Voeg hierna voorzichtig 1,5 barmaatje donkere rum toe en garneer met een schijfje limoen.

Manhattan

Een iconische cocktail voor op dé avond van het jaar. Let op: om deze cocktail eer aan te doen, gebruik je Amerikaanse whiskey (geen bourbon). Jack Daniel’s bijvoorbeeld. Whiskey, zoete vermout en een bittertje: een bijzonder geslaagde combinatie voor een puike kerstcocktail als je het ons vraagt.

De benodigdheden:

  • Amerikaanse whiskey
  • Zoete vermout
  • Angostura bitters
  • Sinaasapplelschil
  • Maraschinokersen
  • IJs

De bereidingswijze:
Doe een flinke hoeveelheid ijs in een cocktailshaker. Voeg twee baarmaatjes whiskey, een barmaatje vermout en twee a drie druppels Angostura toe. Goed shaken. Wrijf een stukje sinaasappelschil over de rand van een lowball glas en schenk de drank uit in het glas. Voeg de sinaasappelschil en een maraschinokers toe.

Warme kerstcocktails

Tot nu toe hebben we klassieke cocktailrecepten behandeld die uitstekend gedronken kunnen worden tijdens de feestdagen. Nu is het tijd om wat warme cocktails te behandelen die je eigenlijk alleen op een koude winterse avond of met kerst maakt.

Irish coffee

Een lijst met warme kerstcocktails kan niet anders beginnen dan met de ultieme klassieker: Irish coffee. Er zijn meerdere manieren om Irish coffee te drinken. Blijf je echt trouw aan het recept, dan is dit puur een cocktail met Ierse whiskey en koffie. De bereiding is uitermate simpel.

De benodigdheden:

  • Ierse whiskey (bijvoorbeeld Bushmills of Jameson)
  • Koffie

De bereidingswijze:
Zet een kop koffie, voeg twee barmaatjes whiskey toe, even roeren en voila.

Irish coffee deluxe

De tweede variant, laten we ‘m Irish coffee deluxe noemen, is misschien nog beter geschikt als extra feestelijke kerstcocktail. Deze variant voegt bruine suiker en slagroom toe voor een extra zoetje en wat extra warmte.

De benodigdheden:

  • Ierse whiskey
  • Koffie
  • Bruine suiker
  • Slagroom (bij voorkeur verse)

De bereidingswijze:
Zet een kop koffie, voeg twee barmaatjes whiskey en een halve eetlepel bruine suiker toe. Even goed doorroeren en aftoppen met een flinke dot slagroom.

Irish delight

Jawel, jawel, een zelfbedachte cocktail met dus ook een zelfbedachte naam. De Irish delight verenigt het beste wat de Ieren op het gebied van drank te bieden hebben. En koffie. Wil je jouw gasten verblijden met een warme cocktail die net wat specialer is dan een Irish coffee, ga dan voor deze.

De benodigdheden:

  • Ierse whiskey
  • Bailey’s
  • Guinness
  • Koffie
  • Eventueel cacaopoeder

De bereidingswijze:
Zet een kop koffie en voeg hier twee barmaatjes whiskey, twee barmaatjes guinness en drie barmaatjes Bailey’s aan toe. Wil je de cocktail extra rijk en winters maken, voeg dan ook twee schepjes cacaopoeder toe. In beide gevallen uiteraard even goed roeren voor serveren.

Cocococoa

Nog een eigen creatie met een guitige naam. Een naam die bovendien verraadt wat er (deels) in zit. Dit is namelijk best een bijzondere cocktail, hoewel-ie vrij eenvoudig is om te maken. Dit is een uitstekende, warme dessertcocktail met een tropische twist. Hij komt in twee variaties, kies zelf je favoriet: met bruine rum of met vodka.

De benodigdheden:

  • Melk
  • Cacaopoeder
  • Een grote Bounty reep
  • Vodka of bruine rum
  • Kokosschaafsel

De bereidingswijze:

Maak een authentieke kop warme chocomel met verse melk en cacaopoeder. Giet de goed hete chocomel in een blender en voeg hier de grote bounty reep (bestaande uit twee repen) en twee barmaatjes vodka of bruine rum aan toe. Even goed blenden, uitschenken in een mok en besprenkelen met wat kokosschaafsel.

Winter cider

Een wintercocktail in optima forma. Deze is met name geschikt voor mensen die normaal niet zo gek zijn op sterke drank. Er gaat hier een aardige hoeveelheid drank (rum) in, maar dat merk je niet echt. Een gevaarlijke wegdrinker die je een beetje drinkt als een kopje thee. Maar dan extra lekker, natuurlijk.

De benodigdheden:

  • Roomboter
  • Donkere rum
  • Maple syrup
  • Vanillestokje
  • Vanille-extract
  • Appelcider

De breidingswijze:

Smelt een klontje boter (een theelepel) in een pannetje. Als de boter gesmolten is, doe je vijf barmaatjes appelcider, twee barmaatjes donkere rum, twee theelepels maple syrup en een druppeltje vanille-extract in het pannetje. Op een middelhoog vuurtje blijf je roeren tot er een gladde drank ontstaat. Giet de warme drank in een hoog glas of een mok en voeg een vanillestokje toe.

Hete after eight

Ken je die After eight mintjes nog die je vroeger altijd bij je oma kreeg? Deze cocktail is daarop gebaseerd. Ook als je geen fan bent van die snoepjes, zul je deze winterse cocktail met een frisse twist wel kunnen waarderen.

De benodigdheden:

  • Melk
  • Cacaopoeder
  • Pepermuntlikeur
  • Verse munt
  • Tequila

De bereidingswijze:
Maak en kop warme chocolademelk met de melk en cacaopoeder. Voeg een barmaatje pepermuntlikeur en twee barmaatjes tequila toe. Roer even goed door en garneer met twee verse muntblaadjes bovenop.

White delight

Dit is misschien wel de ultieme wintercocktail voor zoetekauwen. Deze leent zich uitstekend als afsluiter voor de avond. Of-ie nu bij het dessert wordt geserveerd of aan het einde van de avond als dat laatste drankje dat niemand eigenlijk meer kan hebben, maar toch nog wel wil.

De benodigdheden:

  • Witte chocola
  • Melk
  • Kahlua (koffielikeur)
  • Vodka
  • Witte chocoladelikeur
  • Eventueel wat (verse) slagroom

De bereidingswijze:

Smelt 50 a 60 gram witte chocolade in een steelpannetje. Wanneer de chocolade goed glad en volledig gesmolten is, giet je deze in een mok, samen met 150 ml warme melk. Vul de mok aan met twee barmaatjes Kahlua, twee barmaatjes vodka en een paar druppeltjes witte chocoladelikeur. Even doorroeren, eventueel een dotje slagroom erop en je avond is compleet.

Reageer op artikel:
De beste kerstcocktails vind je hier
Sluiten