Mike Plevier
Mike Plevier Investeren & Beleggen 26 mei 2025
Leestijd: 4 minuten

‘Mijn beste investeringen naar financiële vrijheid voor mijn 40e’

Beleggen is een spel van geduld, vallen en opstaan. Als investeerder wordt me vaak gevraagd wat mijn beste investeringen waren. Welnu, daar doe ik niet geheimzinnig over. Deze investeringen hebben me voor mijn 40e financieel vrij gemaakt.

Terugkijkend ben ik al 20 jaar beleggen. Ik ben nu 38 jaar en begon met dit hele spel op de dag dat ik 18 werd. Ik ben destijds direct naar een Rabo-vestiging gegaan om een beleggingsrekening te openen, zo werkte dat toen nog. Maar wat waren nou de grootste flaters (die komen terug in een ander artikel) en successen. Ik probeer ze eens op een rijtje te zetten.

Dit is absoluut geen kijk-mij-een-artikel. Het wordt me gewoon vaak gevraagd en ik vertel er graag over om te inspireren. Een aantal successen en tips rond beleggen op een rij. En dat gaat verder dan aandelen of crypto.

(Vroeg) beginnen met beleggen in aandelen

Nog niet zozeer eentje die in getallen is uit te drukken, maar toch de allerbelangrijkste. Beginnen. Als je nooit begint (en ik ken ze in grote aantallen) dan ga je nooit iets bereiken. Gewoon beginnen, simpel houden. Veel mensen willen beginnen met het gouden ei, de perfecte belegging. Maar dat bestaat simpelweg niet in mijn ogen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en gaandeweg leren is prima, zeker als je jong bent.

Koophuis

Waar het in eerste instantie vooral is om in te wonen, kan het koophuis niet onbenoemd blijven als belegging. Tot op heden is een koophuis altijd een goede bescherming geweest tegen de inflatie en zeker tegen de hoge(re) inflatie van de afgelopen jaren. Toen ik in 2010 naar Amsterdam verhuisde en daar een klein appartementje kon kopen (was toen ook al niet makkelijk!) voelde ik me de koning te rijk. Dit bleek jaren later een hele goede investering te zijn geweest.

Aandelen in biotechnologiebedrijven

Toen ik in 2014 als zzp-er op een project kwam te werken bij ForFarmers (een beursgenoteerde onderneming gericht op het helpen van boeren middels onder meer geoptimaliseerd veevoer) kwam ik in contact met de voormalig CFO van hetzelfde bedrijf. We werkten op dezelfde afdeling en zaten in hetzelfde kantoortje. We deelden dezelfde passies, zeker voor beleggen, en zo maakte ik door hem ook kennis met de wereld van biotechnologie. Bedrijven die onderzoek doen en op zoek gaan naar biologische toepassingen om zo mensen beter te maken. Vaak als doel nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

Op de beursvloer kan deze wereld eruitzien als een soort casino, moet gezegd. Maar door deze man maakte ik kennis met Proqr en Galapagos. Beide van oorsprong Nederlandse ‘biotechbedrijven’ die beide onderzoek deden naar verschillende ziektebeelden en toepassingen. De flaters zijn er ook zeker, maar deze twee investeringen hebben toch wel grotendeels bijgedragen aan het feit dat ik nu ‘financieel vrij’ kan leven.

Recreatie-vastgoed

Ondanks een fiscaal landschap dat onderhevig is aan verandering (want de overheid heeft nogal de neiging continu aan knoppen te draaien), is dit voor mij tot nu een van de betere investeringen geweest. Nog niet eens zo heel lang geleden (begin 2020) kochten wij een recreatiewoning vlakbij de Nederlandse kust, eigenlijk in de eerste plaats voor eigen gebruik. Wonend in Amsterdam (geen tuin) hadden we op deze manier een heerlijke vlucht de stad uit, lekker buiten en ook nog eens met een riante tuin. Het beste van beide werelden als je het mij vraagt.

Maar na het eerste seizoen eigen gebruik van de woning vonden we het eigenlijk zonde dat het zoveel leeg stond en zo zijn we begonnen met verhuur (Airbnb) van alle dagen dat wij er zelf niet zijn. En op die manier kun je toch eigenlijk vrij gemakkelijk 100 tot 150 euro per nacht bijverdienen. Dat is nog een een passief inkomen, net als mijn investeringen in garageboxen trouwens.

Geen beleggingsadvies

Nu komen mijn grotere overwinningen uit individuele aandelen, wat eigenlijk grappig is. Want als iemand mij advies zou vragen (waar ik liever niet te direct geef) dan zou ik juist zeggen: blijf vooral weg bij individuele aandelen en beleg in ETF’s (gespreide mandjes aandelen en meer). Dit artikel over mijn beste investeringen is dus ook geen belegginsadvies.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.