Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 7 nov 2019

5 geniale ‘coming of age’ series, met Dickinson als nieuwkomer

Dickinson bewijst maar weer eens dat coming of age een razend populair genre is. Van alle series op de nieuwe streamingdienst Apple TV+ is deze zwarte comedy de grote hit.

Coming of age is de aanduiding voor een verhaal waarin de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat en tieners vaak de hoofdrol spelen. Sinds het streamingtijdperk is het genre populairder dan ooit en dat wordt onderstreept door de serie Dickinson op Apple TV+. Waar op deze nieuwe streamingdienst het meest werd verwacht van See en The Morning Show, is het Dickinson dat scoort met lovende reviews van het publiek en de filmpers.

Dickinson op Apple TV+

Dickinson is een serie die zich in de 19e eeuw afspeelt rond de rebelse jonge dichteres Emily Dickinson. Het verhaal vertaalt de knellende banden van de samenleving, genderrollen en gezin door de ogen van de dichteres, die op briljante wijze gespeeld wordt door Hailee Steinfeld. Maar hoe kom je ooit op dit specifieke onderwerp? “Seksualiteit had rond 1850 heel andere categorieën dan vandaag. Dat is wat mij interesseert”, zegt Alena Smith, de bedenker van Dickinson, tegen The Hollywood Reporter. “Tegelijkertijd was er in die tijd een vergelijkbare vrijheid als in de generatie van nu, die zich ook bevrijdt van kaders rond geslacht en seksualiteit. Die weerklank wilde ik vertalen in een serie.”

“Alles in deze serie is gemaakt met het idee dat er nagedacht wordt over waar we vandaag staan. Mijn weergave van Emily Dickinson heeft meer te maken met jonge vrouwen en hun relaties in de wereld van nu dan met het letterlijke verhaal van de dichteres”, zegt Smith.

Coming of age is hot: check ook deze series

Dickinson is niet de enige coming of age-serie die vol lof is ontvangen door het publiek en de filmpers. Vier recente series in dit genre die je ook moet zien.

Sex Education (Netflix)

Sex Education | Official Trailer | Netflix

Channeling his Sex Therapist mother, inexperienced teen Otis decides to set up a Sex Therapy clinic at school for the hopeless students of Moordale High. Get ready for love, laughs, lube, and the best time of their lives.

Sex Education gaat over de stuntelige zoon van een sekstherapeute. Met de geringe kennis die hij heeft opgevangen, begint hij op zijn middelbare school samen met zijn stoere vriendin therapiesessies voor medescholieren die worstelen met seksualiteit en relaties. Klinkt afgezaagd, maar pakt subliem uit. Seizoen 2 komt eraan.

The End of the F***ing World (Netflix)

The End of the F***ing World gaat over de 17-jarige James die ervan overtuigd is dat hij een psychopaat is. Hij vertelt over zijn fascinatie voor het doden van dieren en dat hij nu voelt toe te zijn aan een mens. Of beter gezegd: een specifieke klasgenote. Seizoen 1 bestaat uit acht geniale afleveringen van twintig minuten. Seizoen 2 staat nu net op Netflix.

Euphoria (Ziggo Movies & Series / HBO)

Euphoria is een HBO-serie over scholieren die zich een weg banen in een wereld vol seks, drugs, liefde en social media. Je volgt de 17-jarige Rue (gespeld door Zendaya), die kampt met bipolaire stoornissen. Drank en drugs zijn voor haar de oplossing. Ook haar medescholieren kampen met issues. Gendertransformatie, homoseksualiteit en alles wat je verwacht van een coming of age-serie komt voorbij. Het is een beetje veel allemaal, maar dat neemt niet weg dat het een erg goede serie is.

How To Sell Drugs Online (Fast)

De Duitse serie How To Sell Drugs Online (Fast) gaat over Moritz Zimmermann, een sociaal onhandige en slimme middelbare scholier, die zijn ex-vriendin probeert terug te winnen door te imponeren met het verkopen van XTC. Via het Dark Web breidt zijn imperium snel uit, met alle problematische en hilarische gevolgen van dien.

? Check ook: 5 redenen om de serie How To Sell Drugs Online (Fast) te kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 geniale ‘coming of age’ series, met Dickinson als nieuwkomer
Sluiten