Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Style 23 nov 2020

De beste Black Friday-deal is van Filippa K en zet je aan het denken

Black Friday komt eraan en dat betekent dat je de hele week wordt doodgegooid met korting op alles. De beste deal komt van Filippa K, dat 0 procent korting geeft op de hele collectie.

Toegegeven: wij lijden de komende week aan cognitieve dissonantie, en waarschijnlijk velen met ons. We willen dolgraag korting op die koptelefoon met ruisonderdrukking en zwichten waarschijnlijk ook voor de lage bedragen van andere producten. Tegelijkertijd weten we dat overconsumptie slecht is voor deze wereld.

De Black Friday-deal van Filippa K

Het Zweedse kledingmerk Filippa K doet in ieder geval niet mee met Black Friday. En dat statement is wat sterker dan de #ikdoenietmeermee van Famke Louise en co.

“Aan onze community. We slaan Black Friday dit jaar over, en dit is waarom”, begint Filippa K op zijn website. “Mode is al een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, en Black Friday draagt hier alleen maar aan bij door mensen aan te moedigen meer dingen te kopen die ze niet nodig hebben. De beste manier om dit patroon te doorbreken, is door goed na te denken over wat je koopt en te investeren in stukken waarvan je weet dat ze lang meegaan”, vervolgt het Zweedse kledingmerk. Zo gaat dat nog even door, lees hier het complete statement.

Meer Zweedse merken skippen de Amerikaanse gekte

Een paar jaar geleden kenden we de gekte rond Black Friday, de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, hier nog niet en lachten we om de lange rijen in Amerika. Maar zoals alles is ook deze dag overgewaaid naar Europa. Steeds meer merken staan nu op tegen deze vorm van overconsumptie en daarbij komt het goede voorbeeld weer eens uit Zweden. Naast Filippa K roept ook het Zweedse outdoormerk Haglöfs op om geen nieuwe dingen te kopen tijdens ‘zwarte vrijdag’. Zelfs IKEA doet mee, met de actie Bring Back Friday. Nu is het wachten op het eerste Nederlandse bedrijf, en de rest.

Nee, we zeggen niet dat je niets moet kopen op deze zwarte dag. Nadenken of je het echt nodig hebt, is al een mooie eerste stap.

😍 Check ook: Calvin Klein en Andrea Somer uit Zweden zijn ‘a match made in heaven’

Reageer op artikel:
De beste Black Friday-deal is van Filippa K en zet je aan het denken
Sluiten