Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 23 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Keihard cashen met één film: dit zijn de 10 best betaalde filmrollen ooit

Als er ergens met miljoenen wordt gesmeten, dan is het wel in Hollywood. De budgetten blijven maar groeien en filmmakers kunnen naar hartenlust hun gang gaan. De entertainment industrie is booming en daar profiteren vooral de acteurs van. Een belangrijke rol in een grote film levert als snel vele miljoenen op. Daar kunnen deze tien acteurs zeker over meepraten. Zij schitterden namelijk in de best betaalde filmrollen ooit.

Een hoofdrol in een Hollywood film of grote Netflix Original betaalt altijd goed, maar ook daarbinnen zit veel verschil. Sommige acteurs kregen namelijk bizarre bedragen om een bepaalde rol te spelen. We hebben het dan over minimaal 50 miljoen dollar voor een enkele film. Je mag zelf bepalen of ze dat ook waard waren.

Best betaalde filmrollen ooit

1. Will Smith in Men in Black 3

Wanneer je als acteur gevraagd wordt om in een vervolg te spelen, heb je de beste onderhandelingspositie. De filmproducent kan bijna niet anders dan de meest bizarre eisen accepteren. Het is dat of iemand recasten, en dan kun je een film vaker beter helemaal niet maken. Dat wist ook Will Smith toen hij gevraagd werd om voor de derde keer Agent J te spelen in Men in Black. Hij ging de onderhandeling hard in en kreeg volgens de Hollywood reporter 100 miljoen dollar overgemaakt.

Men in Black 3 Will Smith best betaalde filmrollen
Will Smith in Men in Black 3 (Afbeelding: Columbia Pictures)

2. Keanu Reeves in The Matrix

Keanu Reeves zette eind jaren ‘90 een krabbel onder een contract voor drie Matrix films. Dat deed hij natuurlijk vooral omdat het een prachtige kans was, maar ook het geld zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben. Volgens The Hollywood Reporter krijg hij in ruil namelijk 250 miljoen dollar. Dat is dus iets meer dan 83 miljoen dollar per film. Hier had ook Will Smith kunnen staan, maar hij wees de rol van Neo af. Waarom hij dat deed lees je hier.

Keanu Reeves The Matrix best betaalde filmrollen
Keanu Reeves in The Matrix (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

3. Tom Cruise in Mission: Impossible – Ghost Protocol

Wanneer je het gezicht bent van een succesvolle filmserie weet je dat je goed zit. Om de zoveel jaar word je wel gevraagd voor een nieuw deel en kun je weer een enorm bedrag vragen. Dat doet ook Tom Cruise. Inmiddels mocht al zes keer in de rol van Ethan Hunt kruipen. In 2011 kreeg hij daarvoor het best betaald. Mission: Impossible – Ghost Protocol leverde hem volgens Forbes namelijk 75 miljoen op en daarmee de derde plek in deze lijst met de best betaalde filmrollen.

Mission: Impossible: Ghost Protocol Best betaalde filmrollen Tom Cruise
Tom Cruise in Mission: Impossible Ghost Protocol (Afbeelding: Paramount Pictures)

4. Robert Downey Jr. in Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame

De Marvel films behoren tot de duurste films ooit gemaakt. Logisch gezien al het spektakel, maar ook de sterrencast hakt er flink in. Vooral het salaris van Robert Downey Jr. was een flinke kostenpost. Met al zijn optredens als Tony Stark/Iron Man verdiende Downey Jr. naar verluidt in totaal bijna 400 miljoen dollar. Dat is vooral te danken aan zijn laatste twee optreden in de MCU. Zowel voor Avengers: Infinity War, als voor Avengers: Endgame kreeg hij volgens The Hollywood Reporter 75 miljoen dollar.

Robert Downey Jr. Iron Man Avengers Endgame Avengers Infinity War
Robert Downey Jr. in Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame (Afbeelding: Walt Disney Pictures)

5. Sandra Bullock in Gravity

Toen Sandra Bullock het contract tekende was ze zeker van 20 miljoen dollar. Een prima bedrag, maar niet genoeg om in deze lijst met best betaalde filmrollen te komen. Toch is dat alsnog gelukt door een clausule in het contract. Naast een vast bedrag kreeg ze namelijk ook 15% van de opbrengsten. Gelukkig voor haar deed Gravity het uitstekend en kreeg ze er volgens The Hollywood reporter minimaal nog 50 miljoen dollar bij.

Best betaalde filmrollen Gravity Sandra Bullock
Sandra Bullock in Gravity (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

6. Johnny Depp in Alice in Wonderland

Hij behoort al jaren tot de beste verdienende acteurs ter wereld. Het is dus geen verrassing dat Johnny Depp op deze lijst te vinden is. Toch komt zijn best betaalde rol wel als een verrassing. Hij kreeg volgens The Telegraph namelijk geen 68 miljoen dollar voor zijn rol als Jack Sparrow, maar als The Mad Hatter in Alice in Wonderland.

Johnny Depp in Alice in Wonderland Best betaalde filmrollen
Johnny Depp in Alice in Wonderland (Afbeelding: Walt Disney Pictures)

7. Harrison Ford in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Met afstand de slechtste film uit de Indiana Jones filmserie leverde hoofdrolspeler Harrison Ford het meest op. Paramount wist hem, Steven Spielberg en George Lucas te overtuigen door ze een enorm deel van de film opbrengst te geven. Uiteindelijk verdween er volgens Forbes 65 miljoen dollar in de broekzak van Harrison Ford. Genoeg voor een plek in het rijtje met best betaalde filmrollen.

Harrison Ford in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Harrison Ford in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Afbeelding: Paramount Pictures)

8. Tom Hanks in Forrest Gump

Soms is het goed om wat risico te nemen. Daar kan Tom Hanks over meepraten. De legendarische acteur koos regelmatig voor zogenaamde “act now, get paid later” deals. Hij kreeg dus geen bedrag vooraf, maar liet zijn beloning afhangen van het succes van de film. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Zo ving hij 40 miljoen voor zijn rol in Saving Private Ryan en volgens Entertainment Weekly zelfs 60 miljoen voor zijn optreden als Forrest Gump.

Tom Hanks in Forrest Gump
Tom Hanks in Forrest Gump (Afbeelding: Paramount Pictures)

9. Johnny Depp in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Met een budget van meer dan 400 miljoen dollar is de vierde Pirates of the Caribbean film nog steeds één van de duurste films ooit gemaakt. Een groot deel daarvan ging naar de sterrencast met voorop Johnny Depp. Zijn optreden als Jack Sparrow leverde hem volgens Forbes 55 miljoen dollar op. In totaal verdiende Depp ongeveer 300 miljoen aan alle Pirates of the Caribbean films.

Johnny Depp in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Johnny Depp in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Afbeelding: Walt Disney Pictures)

10. Jack Nicholson in Batman

De nummer tien is een apart verhaal. Jack Nicholson kreeg namelijk ‘maar’ zes miljoen dollar voor zijn optreden als The Joker in de Batman. Toch verdiende hij volgens Entertainment Weekly uiteindelijk 50 miljoen aan deze film. Nicholson liet namelijk niet alleen vastleggen dat hij een deel van de opbrengsten zou krijgen, maar ook van de merchandise van deze film en alle vervolgen. Zo verdiende Jack zelfs aan films waar hij zelf niet in zat.

rijkste acteurs in 2022, Jack Nicholson in Batman
Jack Nicholson in Batman (Afbeelding: Warner Brothers)

De best betaalde acteurs van 2020

Er is een grote kans dat dit lijstje met best betaalde filmrollen er over een paar jaar heel anders uitziet. De bedragen die acteurs krijgen blijven maar oplopen. Zo blijkt ook uit het lijstje met de best betaalde acteurs van 2020. Benieuwd wie er het afgelopen jaar het meeste geld binnen wisten te harken? Je leest het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keihard cashen met één film: dit zijn de 10 best betaalde filmrollen ooit
Sluiten