Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 2 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo goedkoop is resomeren vs begraven: groene uitvaart in opkomst

Iemand in een chemisch bad laten oplossen, waarna er alleen wat bottengruis overblijft. Klinkt als iets uit Breaking Bad, maar het is ook een aantrekkelijk alternatief voor begraven of cremeren. Manners onderzoekt hoeveel het kost om je te laten resomeren, zodra dit in Nederland gelegaliseerd is.

Op dit moment is het in Nederland nog niet toegestaan om je lichaam na de dood te laten resomeren. De verwachting is echter dat het niet meer lang duurt voordat er groen licht wordt gegeven. In de Verenigde Staten en Canada is een zogeheten alkalische hydrolyse (of sympathieker klinkend: watercrematie) wél al legaal. In Nederland diende het kabinet eind 2024 een wetsvoorstel in om dit alternatief voor begraven of cremeren toe te staan. Nu is het wachten op het oordeel van de Tweede en Eerste Kamer. Nederlanders staan er in ieder geval positief tegenover, blijkt uit een eerdere poll van Radar. 62% zou het overwegen. De algehele consensus onder stemmers: ‘interessant, goed en milieuvriendelijk alternatief’.

Wat gebeurt er als je je laat resomeren?

Wie wel eens heeft gemorst met gootsteenontstopper, heeft al een voorproefje gehad hoe het is om geresomeerd te worden. Sterke schoonmaakmiddelen bevatten namelijk kaliumhydroxide en dat is ook het hoofdbestanddeel om mensen na hun dood te vergruizen. Eerst schroeit het je huid weg, en dan de rest. Een alkalische hydrolyse gaat als volgt:

  1. Een stoffelijk overschot wordt in een afgesloten cilinder geplaatst.
  2. Deze wordt gevuld met een mengsel van water en kaliumhydroxide.
  3. De vloeistof wordt verwarmd tot ongeveer 150°C en onder druk gehouden.
  4. Na 3 tot 4 uur zijn alle organische stoffen opgelost.

Na een watercrematie blijft er van je over: een (milieuvriendelijke) vloeistof met aminozuren, suikers en zouten en ongeveer 3 kilo aan fijn wit poeder. Dit zijn de vermalen botresten die aan de nabestaanden meegegeven kunnen worden. Verwacht wordt dat resomeren in de toekomst een populaire variant van lijkbezorging wordt. Het is namelijk duurzaam (41% van de mensen vindt dat belangrijk) én het is goedkoop.

Hoe duur is een watercrematie begraven?

Over de prijs van een watercrematie valt (nu het nog niet legaal is) alleen in theoretische zin iets te zeggen. De kosten om geresomeerd te worden liggen lager dan die van een crematie. Een watercrematie verbruikt minder energie (er hoeft niks verbrand te worden), er zijn geen milieumaatregelen nodig en er is minder materiaal nodig (geen kist of speciale materialen voor verbranding). De werkelijke prijs hangt af van het aanbod. In het begin zal dit nog laag zijn, maar naarmate meer crematoria deze vorm van crematie aanbieden stijgt het aanbod en daalt de prijs.

Begraven, cremeren of resomeren

In de Verenigde Staten en Canada is resomeren nu al de goedkoopste vorm van lijkbezorging. We zien via verschillende bronnen (zoals US Funerals Online) dat resomeren ongeveer 500 euro goedkoper dan cremeren. Puur voor het basisproces zou dit betekenen dat resomeren 500 euro kost tegenover 1.000 euro voor cremeren. Tel je hier de andere kosten bij op (afscheidsdienst, uitvaartverzorger, kist dan wel urn) kom je op een volgende kostenindicatie.

Vorm van lijkbezorgingKosten
Begraven10.000 euro
Cremeren7.000 euro
Resomeren+/- 6.150 euro

Doordat er bij watercrematie geen kist nodig is, bespaar je daar minimaal 350 euro (zoveel kost de goedkoopste kartonnen kist bij crematie) extra mee. Begraven is in elk geval het duurst, aangezien je daarvoor grafdelvers, een kist, een grafsteen en grafrechten moet kopen. Wist je trouwens dat een doodskist tot de producten met de hoogste winstmarge behoort?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.