Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 4 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om fors te besparen op je vaste lasten

Wat ons betreft is besparen op je vaste lasten één van de slimste en makkelijkste manieren om te sparen. In plaats van jezelf de leuke dingen in het leven te ontzeggen, bespaar je gewoon op kosten die je toch wel moet maken. December is het ideale moment om je vaste lasten eens goed onder de loep te nemen, omdat je in deze periode vaak (alleen) kunt overstappen.

Het is misschien even wat uitzoekwerk, maar dan heb je er het hele jaar plezier van.

1. Stap over van zorgverzekering

Elk jaar kun je tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Het lijkt misschien veel werk, maar valt echt reuze mee. Bovendien kan het je een hoop geld schelen. Hoe pak je het aan? Allereerst is het belangrijk om zorgverzekeraars te vergelijken. Welke past het best bij je huidige situatie? Waar kan je het goedkoopst terecht? Als je echt niet de tijd (of de zin) hebt om alles zelf te regelen, kun je het ook uit handen geven aan bijvoorbeeld de budget app Dyme.

Je kunt natuurlijk nog op veel meer andere vaste lasten besparen door over te stappen. Wat dacht je van je autoverzekering, inboedelverzekering en energieleverancier?

2. Blijf rekenen

Als je aan het kijken bent naar zorgverzekeringen is het altijd goed om te blijven rekenen. Neem een bril of lenzen bijvoorbeeld. Als je die nodig hebt, is het heel makkelijk om die optie aan te klikken als aanvullende zorg (en daardoor meer per maand te betalen). Hetzelfde geldt voor de tandarts. Bekijk altijd de maximale vergoeding die wordt gegeven en bereken of je die eruit haalt.

3. Haal de bezem door je abonnementen

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderschat vrijwel iedereen (91 procent van de huishoudens) het aantal abonnementen dat ze hebben. De meeste mensen hebben namelijk zo’n vijf tot vijftien abonnementen, maar schatten zelf dat ze er maar een paar hebben. Dat betekent dat we met z’n allen geen idee hebben hoeveel geld we uitgeven aan abonnementen.

Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd de bezem door je abonnementen te halen. Waarom zou je bijvoorbeeld de sportschool blijven sponsoren, terwijl je veel liever buiten gaat hardlopen? En heb je echt een Netflix, Videoland én Disney+ nodig? En wat dacht je van traditionele televisie als je al die andere streamingdiensten al bekijkt?

4. Onderhandel over prijzen

Ben je stiekem wel tevreden met je energieleverancier of ben je erg gehecht aan je abonnement bij een tijdschrift of krant? Vaak kun je met één telefoontje toch besparen op deze vaste lasten. Het enige wat je hoeft te doen is te bellen met de boodschap dat je ‘overweegt op te zeggen of over te stappen’. Grote kans dat je een mooie aanbieding voorgeschoteld krijgt.

5. Gebruik spaargeld om vaste lasten naar beneden te krijgen

Deze tip is voornamelijk van toepassing als je een huis hebt gekocht. Dan kun je namelijk gaan aflossen op je hypotheek om je maandlasten naar beneden te krijgen. Je kunt ook aan de slag gaan met je huis verduurzamen om zo op de energierekening te besparen.

Echt waar, deze tips kunnen je zo tientallen tot honderden euro’s per maand schelen. Geld dat linea recta naar de spaarrekening kan, want eerst kon je het namelijk ook ophoesten. Stel een automatische afschrijving in met dit bedrag op de dag dat je jouw salaris ook ontvangt, en je spaart zonder dat je het echt door hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 manieren om fors te besparen op je vaste lasten
Sluiten