Redactie
Redactie Life 14 nov 2018

Bescherm je bitcoins en andere crypto’s met deze 7 handige tips

Met traditioneel geld is het relatief simpel: de bank zorgt ervoor dat ons geld veilig blijft. Daar betalen wij allemaal aan mee. Stel dat een bank wordt overvallen, dan is er een verzekering voor iedereen. Maar met crypto verandert dat. We zijn onze eigen bank geworden. En daarmee moeten we ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor ons geld. Een hacker kan zo je hele digitale vermogen stelen. Met deze tips maak je de kans op diefstal een stuk kleiner.

Gebruik tweestapsverificatie (2FA)

Veel wallets bieden je de mogelijkheid tweestapsverificatie (2FA) te gebruiken. Dit houdt in dat je twee keer moet inloggen, op twee verschillende manieren. Wordt je gebruikersnaam of wachtwoord gestolen? Geen probleem, om in te kunnen loggen moet de hacker een 2FA-code krijgen. Die code ontvangt de hacker nooit, want jij krijgt deze binnen op bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Veiligheidsexperts raden je aan om deze 2FA-code te ontvangen via een hardware-dongle. Google maakt deze apparaatjes bijvoorbeeld. Een andere optie is het gebruiken van je mobiele telefoon. Voor Android en iOS vallen de apps Google Authenticator en Authy te downloaden.

Je kunt de 2FA-code ook ontvangen per e-mail of via je een sms’je, maar dat is minder veilig dan de eerder genoemde opties. Iemand anders zou jouw tweede e-mailadres kunnen hacken, of je nummer kunnen porteren naar een ander toestel.

Gebruik geen openbare wifi

Tegenwoordig heb je bijna overal wel gratis wifi of een hotspot. Van een hotel tot een ziekenhuis en van een vliegveld tot een groot plein. Handig, want dan kun je overal even op Facebook kijken. Dat is ook het enige waarvoor openbare wifi gebruikt zou moeten worden. Het is erg onveilig om in te loggen op hotspots en je crypto-accounts via een openbaar draadloos netwerk.

Een wifi-netwerk is namelijk niet zo moeilijk te hacken. Hackers lezen mee in alle data die ontvangen en verzonden worden via het netwerk. Er zijn verschillende manieren om informatie van gebruikers af te troggelen via wifi. We zullen niet uit de doeken doen hoe dat precies zit, zodat we kwaadwillenden niet op ideeën brengen.

Wil je dit probleem voorkomen? Zet je wifi dan helemaal uit. Je laptop, tablet of mobiele telefoon kan dan ook niet meer naar netwerken zoeken. Het is veiliger een dongle te gebruiken voor een veiligere privé verbinding. Een kleine verbinding heb je al voor een tientje per maand. Je kunt natuurlijk ook de verbinding van je telefoon delen, als jouw provider dat toestaat.

Wees je bewust van wat je download (ook op je telefoon!)

Bestanden kunnen ‘malware’ bevatten. Vroeger noemden we ‘malware’ kort gezegd ‘virussen’, en die strekking klopt nog aardig. Kwaadwillenden kunnen er bijvoorbeeld toetsaanslagen mee opslaan, zodat ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord weten.

Wees daarom heel bewust met het downloaden van bestanden. Niet alleen per e-mail, maar bij alles. Of je nu op Telegram, Facebook, Reddit of Bitcoin Talk zit, klik er niet op. Het is heel verleidelijk het wel te doen, maar denk er even een seconde langer over na.

Maak een encrypted e-mailadres

Super veilig: een versleuteld (encrypted) e-mailadres. Daar hebben de meesten waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Het houdt in dat niemand anders e-mails kan lezen, behalve degene die het account heeft aangemaakt. Zelfs de aanbieder van de dienst kan er niet bij. Als je gebruikmaakt van een gratis online dienst, of een eigen server, is dat wel het geval.

ProtonMail is een voorbeeld van een aanbieder van encrypted e-mail. We krijgen er geen geld voor om deze naam te noemen. Het is een eerlijke aanbeveling.

Bewaar je crypto’s offline

Gebruik je wallets op je computer? Dan is het echt belangrijk om alle private keys offline te bewaren. Doe dit bijvoorbeeld op een harde schijf of op een papiertje. Als iemand via malware of je publieke wifi onverhoopt toegang krijgt tot jouw laptop of computer, kun je de schade beperken. Dit doe je door bestanden veilig te stellen op andere media en ze van jouw computer te verwijderen. Zo voorkom je dat belangrijke informatie wordt ontvreemd.

Hardware crypto wallet

Je slaat je cryptocurrency het veiligst op in een hardware wallet. Dat is een apparaatje dat een gedeelte van jouw wallet veilig opslaat op een beveiligde schijf. Ze lijken vaak op USB-sticks, of op de readers van een bank. Voordat je een transactie doet, moet je via de hardware wallet de transactie goedkeuren.

In de hardware wallet staan de private keys versleuteld opgeslagen. Daardoor is het immuun voor malware. Kortom: het apparaat kan niet gehacked worden door het met een computer te verbinden. Het is daarom een veilige manier van opslag.

CRYPTOTAG

Ben je de sleutels van je crypto wallet kwijt? Dan moet je je recovery seed gebruiken. Dat is het herstelbestand waarmee je altijd de private keys opnieuw kunt aanmaken. Veel mensen schrijven dat op een papiertje, dat ze ook kwijt kunnen raken. Daar heeft de Nederlandse start-up CRYPTOTAG een oplossing voor gevonden: titanium.

Deze dienst graveert met een hamerslag de woorden van je recovery seed voor een eeuwigheid in titanium. Dit metaal is bijna onvernietigbaar, bestand tegen erosie, corrosie en zelfs temperaturen tot 1665 graden celsius zijn geen probleem. Op een CRYPTOTAG kun je 48 woorden vastleggen. Daar kun je dus meerdere recovery seeds van meerdere wallets op kwijt.

Reageer op artikel:
Bescherm je bitcoins en andere crypto’s met deze 7 handige tips
Sluiten