Sander van den Berg
Sander van den Berg Architectuur 15 jan 2017

Berlijns oudste erfgoed is verbouwd tot zeer tof woonhuis

Plannen om te emigreren naar onze Oosterburen? Architectenbureau asdfg Architekten heeft prachtig werk geleverd door het oudste erfgoed gebouw in een van de populairste wijken van Berlijn te veranderen in het ultieme familiehuis. Een lust voor het oog vanwege de combinatie van de historische elementen en hedendaags minimalisme.

Het was nog een helse klus voor het Duitse bureau, omdat autoriteiten verzochten dat de voorgevel precies zo gereconstrueerd zou worden zoals afgebeeld op een tekening uit 1844. Dat het voormalige politiegebouw en werkplaats na jaren ongebruikt te zijn geweest in zeer slechte conditie was en eigenlijk te veel (kleine) kamers had, maakte de klus er ook niet makkelijker op. Dat laatste probleem werd getackeld door alleen de buitenste muren en één grote muur in het huis zelf te behouden. Het trappenhuis en de keuken bijvoorbeeld zijn hier dan weer op aangesloten.

Deze Scandinavische, minimalistische insteek van de Duitsers leidde tot een ruimtelijk en functioneel interieur. Dit gecombineerd met het behoud van de historie van het pand zoals de stenen muur, levert Berlijn een prachtig nieuw huis (met tuin) op in het centrum van de hoofdstad.

Meer foto’s van deze fraaie woning vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Berlijns oudste erfgoed is verbouwd tot zeer tof woonhuis
Sluiten