Redactie
Redactie Health 27 mei 2016

Vaak hangry? Dit gebeurt er in je hoofd

Eindelijk half zes. Fietsen naar het station, trein pakken, op naar naar de gym, vol gas sporten en vervolgens met een fantastisch gevoel de sportschool uitlopen? Nou, nee. De laatste momenten in de sportschool ben ik meestal tergend chagrijnig. Waar ik dolgelukkig zou moeten zijn van de dopamine in m’n brein, kan ik eigenlijk alleen maar aan eten denken. En aan het gebrek aan eten. Ik ben hungry en daardoor angry, oftewel: hangry.

Het is een bekend fenomeen: zodra we trek krijgen, worden we licht ontvlambaar. De fantastische vrouw in mijn leven heeft er inmiddels een sensor voor ontwikkeld, die ze steevast aankondigt met de sarcastische woorden: ‘Ben je weer hangry?’ Gek genoeg schiet ik meestal in de verdediging. ‘Ik? Hangry? NEE! Oké, misschien een beetje dan.’ De oplossing? Een noodvoorraad eten in haar oneindig diepe handtas. Waar het vandaan komt weet niemand, maar er zit altijd wel iets eetbaars in. Zou ze expres doen in het kader van relatie-onderhoud? Misschien wel.

Hangry, bestaat dat echt?

Jazeker. De één heeft er meer last van dan de ander, maar feit is dat een geagiteerde hersenpan geen aanstellerij is. Het werkt als volgt: de koolhydraten, eiwitten en vetten in ons voedsel worden omgezet naar suikers (glucose), aminozuren en vetzuren. Deze stoffen komen in je bloedbanen terecht, van waaruit ze worden verspreid richting de organen.

Na een tijdje beginnen deze waarden in je bloed te dalen. Zodra je suikerspiegel te laag wordt, begint de grijze massa in je schedel opstandig gedrag te vertonen.In tegenstelling tot veel andere organen in je lichaam, zijn de hersenen namelijk sterk afhankelijk van glucose. Een tekort wordt dus gezien als een levensbedreigende situatie. De kronkels gaan dwarsliggen door allerlei signalen af te geven. Minder concentratie, overgevoeligheid en in sommige gevallen zelfs spraakgebrek. Simpele taken – zoals normaal gedragen in sociale situaties – blijken ineens een enorme uitdaging. Precies daarom zijn juist onze geliefden vaak de Sjaak, want bij hen kunnen we de sociale teugels makkelijker laten vieren. Komt het bekend voor?

Maar er is meer

De bovenstaande verklaring is niet de enige reden waarom mensen hangry worden. Zodra je hersens een tekort aan glucose registreren, sturen ze allerlei signalen op pad richting organen die stoffen ontwikkelen die zorgen dat er meer glucose in je bloedbanen terecht komt. Eén van die stofjes is – je raadt het wellicht al – adrenaline. Dit alom bekende hormoon zorgt ervoor dat je in staat bent om te reageren op stresssituaties, zoals je dat zonder adrenaline niet zou kunnen. Indien je hangry bent, kun je dus ook gestresst op een situatie reageren.

En dan nog dit

Trek en irritatie worden allebei gecontroleerd door dezelfde genen. Een ‘product’ van dit gen is neuropeptide Y, een natuurlijk stofje dat in het brein wordt vrijgegeven zodra je hongergevoelens krijgt. Dit stofje stimuleert verschillende receptoren in ons brein, waaronder de Y1 receptor, die ons weer aanstuurt om handelingen uit te voeren waardoor we gaan eten. Guess what? Neuropeptide Y en de Y1 receptor reguleren ook onze boosheid en agressie.

Best logisch eigenlijk

Het is vrij bizar als je er over nadenkt wat voor plannetjes ons brein en lichaam smeden om te zorgen dat we voeding binnenkrijgen. Toch is het vrij goed verklaarbaar door terug te gaan naar de basis van ons bestaan. Als we, gehuld in berenvellen, niet werden gestimuleerd om te vechten voor ons eten werd de kaas door ieder ander van ons brood gegeten. Felheid, de behoefte om te eten en agressie zijn simpelweg nodig om te overleven.

Ik wil eten!

En dat is precies wat je moet doen als je hangry bent: eten. Nog beter is voorkomen dat je hangry wordt door tijdig te eten, maar dat is niet altijd mogelijk. Wel is het zaak om niet te grijpen naar suikers, maar te kiezen voor voedingsrijk en natuurlijk eten. Dit type voeding zorgt voor een veel langere afgifte van essentiële stoffen die voorkomen dat je hangry wordt.

Man, ik heb trek gekregen van al die theorieën. Waar is m’n vriendin met haar handtas? Of wordt het toch een van de heerlijke burgers van Mr. Hungry Sam. Of een van de maaltijden hieronder?

[Fotografie: LibeStock]

Reageer op artikel:
Vaak hangry? Dit gebeurt er in je hoofd
Sluiten